Siglent SDS2000 serisi osiloskopta logic analizör kullanımı

İlk önce, besleme voltajının çökebiliyor olacağından şüpheleniyoruz ve programı çalıştırıp besleme voltajını takip ediyoruz. Öyle bir trigger tanımlıyoruz ki, besleme voltajı çöktüğünde osiloskop trigger etsin ve o andaki besleme voltajını görelim. (Bu triggeri tanımla ve çalıştığını göster)

Problemin besleme voltajının çökmesinden kaynaklandığını doğruluyoruz. Bu çökme oluştuğunda dijital çıkışlarda ne var onu görmek istiyoruz. (Bu ölçümü yapılandır ve sonuçları göster).

Aşağıdaki kod ile test düzeneğini kurdum.
C++:
void setup() {
  DDRD = 0xFF;
}
void loop() {
  PORTD = random(0xFF);
  delay(500);
}

Devrede her port için 330 Ω yük kullandım ki bu da yaklaşık 15 mA yapar. Devreyi Korad 3005 ile besledim. Çekilen akımı gözlemlemek için 3065X'i akım modunda besleme tarafına seri bağladım.

20230228_234748.jpg


İlk etapta pinlerin GND bağlantısını yapmadan Arduino'nun boşta çektiği akımı 40mA olarak tespit ettim. Daha sonra pinler bağlı iken bu akımın yaklaşık 70-80 mA bandında hareket ettiğini gözlemledim. Nadiren 80mA üzerine çıkıyor. Belki bu noktada bazı yüklerde temassızlık olabilir ama ben görmezden geldim. Zaten Korad'ı 80mA ile sınırlandırdım ancak yapılan ayar konusunda Korad tarafında hafif kaymalar oluyor. :cheeky5:

20230228_234822.jpg


Tetiği düşüş modunda Arduino'nun çökme voltajı olan 3.3V'a ayarladım. Çok geçmeden oltaya aşağıdaki görüntü takıldı.

ScreenImg.png


Bunu birkaç defa tekrarladım ve her defasında aynı sonucu gözlemledim. 6 tane port açık konuma geçtiği anda tetik düşüyor...

ScreenImg(1).png
 
Aslında giriş gerilimi 3.3V'a düştüğünde mikrodenetleyici kendini resetlemesi lazım. Ama çökmüyor, çünkü muhtemelen USB beslemesinden sonra kullanılan kondansatörler işini yerine giriyor. Tetiği 3.2V'a kurduğumda bu sefer de 7 pin aktifken yakalanmaya başladı.

ScreenImg.png
 
Evet normal trigger olayını böylece öğrenmiş oldun :) Hem analog sinyallere hem de dijital sinyellere bakabilmek ve herhangi birisindeki bir duruma göre trigger alabilmek son derece güçlü bir debug olanağı sağlıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,791
Mesajlar
99,036
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top