Akilli bidiga sordum.
Tunelin boyu 27 Km haliyle capi 8.6km.
Tunel capi 3.8 m.
1232 tane dipol miknatis varmis. Miknatislar 15m uzunlugundaymis. Parcaciklari dairesel yorungede tutmak icin kullaniliyormus.
Ayrica tunelin dairesel yapisina uygun olacak sekilde kivrimli yerlestirilimisler. (Ne demekse)
Birde carpisma noktasina yakin bolgelerde odaklama miknatislari yerlestirilmis. Bunlar da quadrupol miknatismis. yuksek hiza cikan parcaciklar birbirinden uzaklasma egilimine girdikleri icin bunlari tekrardan odakliyorlarmis.
Miknatislar sabitr miknatis degil elektromiknatis imis. Super iletkenlerle yapilmis. Dolayisi ile helyumla -271.3 dereceye kadar sogutuluyorlarmis.
----------------------------------
Tunel icindeki hava tamamen bosaltilarak 10^-13 atmosfere iniliyormus.
Tunel icinde hizlandirilip carpistirilacak parcaciklar once ayri bir tunelde hazirlaniyor ve hizlandiriliyor sonra bu ana tunele yonlendiriliyormus.
Her deneyde devasa tunelin havasini bosaltmaya calismiyorlarmis. Yani sizdirmazlik saglayan duzenekler ve valfler varmis.
----------------------------------
Hizlandiriolan parcaciklar tunelin tam merkezinden gidiyormus. Tunelin bazi bolgelerinde yorunge izleyen sensorler varmis. Eger parcacik merkezden saparsa elektromiknatislarin akimlari ile oynanarak yorunge tekrar merkeze oturtuluyormus.
----------------------------------
Tunelde parcaciklar tren katari gibi pespese gidiyormus. Bunlar hareket halindeyken de kendi aralarinda carpisabiliyormus. Fakat asil amac anladigim kadariyla hedefteki parcaciga carpmak.
----------------------------------
Parcacilklar tuneli 100 tur attiginda son hiza yaklasmis oluyorlarmis. saniyede 11,245 tur atiyorlarmis.
Tunelin boyu 27000 m 1 saniyede 11245 tur.
Demekki 1 saniyede 27000*11245 metre bu yaklasik bir hesap. Mutemelen 27km yaklasik bir deger olarak verilmistir yoksa isik hizini gecmis oluruz.
Neticede parcaciklarin hizi isik hizinin %99.9999991'ine yaklasiyormus.
-----------------------------------
Simdi parcaciklar isik hizina yakin bir hizda ilerliyor. Carpistirilacak hedef nerde?
Bu hedef sabit degilmis. Zaten olamaz. Carpistirilacak p[arcaciklar bir birine zit yonde hizlandiriliyormus.
Parcaciklar birbirine paralel iki ayri boru icinde birisi bir yonde digeri aksi yonde hizlandiriliyormus. Her bir boruda ayri elektromiknatislar varmis.
-------------------------------------
Anlasildi: 3.8m capli tunel sadece parcaciklarin ilerledigi tunelin capi degilmis. Binanin capiymis icinde ivir zivirlar adamlar vs var. Parcaciklarin icinde hizlandirildigi borularin capi 5cm imis. Iki tane paralel 5cm capli boru var. Birinde sagdan sola hizlanan parcaciklar geziyor digerinde soldan saga hizlanan parcaciklar geziyor.
Sonrasinda bunlar tren rayinin degisimi gibi sanirim bir duzenekle (magnetik olarak saptirilarak ) birlesip karsi karsiya gelecek ve parcaciklar kafa kafaya carpisacaklar.
Borularin bir bolgede yanaklari kesik ve elektromiknatislarla hizlanmis parcacilar ayni boruya yonlendiriliyor.
Yani TV tupundeki saptirma olaylarinin benzeri var.
----------------------------------------------
Sensorler
Carpisma sonrasi olusan alt parcaciklar yuksek enerjili ve elektriksel yuklu olduklari icin dedektorler bunlari algiliyorlarmis.
Pixel dedektorleri varmis. parcaciigin gectigi yolu algiliyormus.
Kalorimetri sensorler varmis. Alt parcacik bu sensore carpinca cikan enerjiyi olcuyormus.
Bu kisimlari bayagi karmasik olmali.
Cern duzenegi akilli bidik sayesinde kafamda bayagi bir netlesti. Oncesinde hic bir sey bilmiyormusum. Bir tunel var icinde parcaciklar hizlandiriliyor ve carpisiyor seklinde cok cok kabaca bir bilgim vardi.
Simdi en azindan kabaca da olsa yapiyi daha iyi biliyorum. En azindan 5 cm capli iki ayri tupun varligini ve burada parcaciklarin zit yonde ilerledigini biliyorum.
Cernde hizlandirilan parcaciklar ne derseniz esas olarak proton imis fakat elektron hizlandirma deneyleri de yapilabiliyormus.
Bunu yaparim anasini satayim. Mahallede tunel acmaya baslayayim. Ben 30km olanini kazacagim.