Çip imal etmek..! İşte bütün çıplaklığıyla çip hikayesi.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Katılım
24 Mayıs 2024
Mesajlar
1,414
Çip teknolojisinin dünü ve bugününüde içine alan detaylı bir anlatım vidyosu.
Biraz uzun bir vidyo olsada zevkle seyredeceğinizden eminim.

Şimdi soruya da gelelim.
Laserle mikron boyutunda küre biçimli ve her biri diğerleriyle aynı boyutta kalay kürecikleri elde edip sonra bunların her birini tek tek lazerle vurarak plazma haline getirmek. OluşturmayaTeknolojimiz yetermi?
Saniyede 60 bin kalay damlacığını zayıf bir laser pulse'u ile vurup yassı hale getirerek yüzeyini büyüttükten sonra güçlü bir laser darbesi ile tamamen plazma halinme getiriyorlarmış. Bunu saniyede 100 bine çıkarmaya çalışıyorlar.
Bu sadece 4-5 nm çipleri üretmek için gereken IŞIĞI elde etmek için. pikoradyan hassasiyetle hizalanan dünyanın en düzgün aynalarını falan saymıyoruz.


 
Yürümeyi öğrenmeden koşmak imkansız!

Geçen gün TV'de bir belgesel vardı. Benim evlendiğim zamanı tarif ediyordu. Tabir çok güzeldi; evlendiğinizde, yatak-döşek, birkaç kap-kaçak evlendik. Çalışarak önce bir buzdolabı, sonra çamaşır makinesi vb bir hedefimiz vardı. Şimdi ise evlenenler dört dörtlük, her bir ihtiyaçları tam olan çiftler, bu tür hedefleri olmadığından, birbirleriyle didişiyor ve ondan sonra huzursuzluk ve ayrılmalar.

Yani şimdiki kuşak herşeyi bitmiş halde istiyor. Merdiven basamakları tek tek çıkılır sözünü de duymamışlar bile.

Yine tv'de yarışmada bir soru çıktı, dört adet bayram ve aylar var. Zafer bayramı soruluyor. O ay için yarısı yaz, yarısı kış diye anılır diye soruluyor. Yirmili yaşlardaki genç baştan Ağustos'u eledi. Gerekçesi, "Ağustos'ta yanıyoruz, kışla ne alaka" dedi. Yarısı kış derken kar yağar anlamında değil ki, yaz sıcakları azalır, hava serinler anlamındadır.

Neyse, bu kafayla sanayi devrimini kaçırdık, bileşimi, endüstri 4.0, 5.0'da kaçırmayalım derim.

Konudan saptıysa özür. :cheeky2:
 
bu nokta aynı bilimsel ilerleme gibi binlerce insanın onyıllardır adım adım geldiği bir nokta. bir ayda-bir yılda gelinecek. hadi ekibi topluyoruz böyle bir makina yapalım denilecek bir durum değil.

bunu boşver 130nm bir chip pozlama makinası yapabilir miyiz ? 2000'ler teknolojisi. bence onu dahi yapmamız 5 sene alır. 130 yapmadan 90, 90 yapmadan 45 nm üretemeyiz. bu işlere çoktan ülkece mantıklı bir noktadan başlamış olmamız gerekiyordu.
 
Şimdi 18 baba yiğit toplarız "gönüllü" olarak.
Deriz ki siz şimdi oturun 0.1nm çip işleyecek makineyi yapın.
Onlarca, yüzlerce, binlerce mühendis alınır bu iş için.
Sonra yolun ortasında firma gelir size der ki siz boşuna makineyle uğraşmayın aynısını yarı fiyatına biz verelim.
Babayiğitler oturur hesaplar lan biz manyak mıyız bunca mühendise maaş veriyoruz.
Babayiğitler der ki tamam.
Mühendisler çıkarılmaya başlar...

Hikayenin sonu.

Biz de bu kadar sabredecek yatırımcı var mı dersiniz?
 
Şimdi 18 baba yiğit toplarız "gönüllü" olarak.
Deriz ki siz şimdi oturun 0.1nm çip işleyecek makineyi yapın.
Onlarca, yüzlerce, binlerce mühendis alınır bu iş için.
Sonra yolun ortasında firma gelir size der ki siz boşuna makineyle uğraşmayın aynısını yarı fiyatına biz verelim.
Babayiğitler oturur hesaplar lan biz manyak mıyız bunca mühendise maaş veriyoruz.
Babayiğitler der ki tamam.
Mühendisler çıkarılmaya başlar...

Hikayenin sonu.

Biz de bu kadar sabredecek yatırımcı var mı dersiniz?
Adamlarin yatirimcisi da sabretmiyor zaten, videoda bahsediliyor, bu kadar beklemelerinin sebebi zorunda olduklarindan.

Fakat aldıkları risk gerçekten çok büyük, daha ilk versiyonu çalışmayan makinenin ikinci versiyonunu yapmak için müşterilerinden 6 milyar dolar yatırım alıp yıllarca geciktirmek çok büyük risk.

Örneğin adamlar uçağa biniyor müşterilere gecikmenin sebebini açıklamak için fakat ortada daha bir şey yok, makine hala denenme aşamasında,
Uçaktan inerlerken makinenin denemesi bitiyor raporlanıyor ve müşterilerine sunuluyor.

Hakedilmiş bir zafer olarak görüyorum ben bunu, fakat aynı zamanda da bütün teknolojimizin sadece bir firma üzerine kurulu olması insanı rahatsız ediyor, bakalım çinli abiler ne zaman bu teknolojiye erişebilecek, en son asmlden makine alıp reverse-engineer etmeye çalışırken bozup müşteri hizmetlerini aramışlardı :D
 
Power transistor ile diyotları bile yapamıyoruz.
İlk önce onları yapalım.:)
 
Önceliklerimizi doğru bir şekilde koymamız lazım. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri neden birkaç nanometrelik makinalar peşinde? Çünkü onların emperyal hedeffleri için bu bir gereklilik. Her cep telefonuna, kullanıcıyı gözleyecek casus yazılımlarını yerlaştirmek istiyorlar. Bizim ise ülke olarak öncelikli hedefimiz askeri, bize çok daha düşük çözünürlüklü çipler yeterli olacaktır. Eğer yazılımı da dikkatli ve ustaca yazılırsa, bu gereksinim daha da önemsiz hale gelecektir.

Bunun dışında bu hedef, "babayiğit" lere emanet edilemeyecek kadar önemli bir hederf. Bunu doğrudan devlet yapmalı. Çin mesela ASML nin makinalarının daha iyilerini yapmaya başladı, ama bunu Çinli babayiğitler yapmadı, doğrudan devlet işe el attı.
 
Xray bu ışınlar gibi maskelenemiyor, mercekle odaklanamıyor.
ya soğuruluyor ya da maddenin içinden geçip gidiyor.
ayrıca bir cmos-ccd kamerayı bir xray kaynağına tut. dakikalar içinde
o sensörde ölü pixeller meydana gelecektir. yani yüksek enerjili xray
ışınları yarı iletkenin malzemesini bozuyor-yörüngelerden elektron koparıyor.
aynı yeterince pozlarsak bizi kanser edebildiği gibi.
 
yalnız rusya da bunu yapamadı. aslına bakarsanız onlar da empeyal bir güç ve bu konulara çok önem veriliyor. bizden iyi bilim adamlarına da sahipler. demek ki dünyanın bu işe kafa yoran birlikte geliştiren grubundan kopunca tek başına chip üretimi mümkün olmuyor. çünkü bunun
photoresisti bile özel onu da sadece japonlar yapıyor.

çin nasıl yaptı derseniz aslında ilk başta ucuz işgücü ve kirli fabrikalara izin vererek batıyı kendine çekti. burada onyıllarca batılı-çinli mühendisler beraber çalıştı. ister istemez o know-how aktarıldı. ilk başlarda 10 sene sonra artık elden çıkan eskiyen fabrikaları işler halde çine sattılar. çin bunları aldı modernize ederek kullanmaya devam etti. o eldeki bilg birikimini ileri taşıdı.
 
Aslında ne kadar küresel güçlerin dünyayı yönettiğine inanırsak inanalım, çıkar gruplarının arasındaki çatışmalar kaos yaratıyor. Çin'in yükselişinin Bir küresel hikayesi var, Kore'nin ve Japonya'nın bile öyle. Bence küresel hareketlerden izole olarak rekabetçi olmak imkansız. Rusya bunun örneği bir bakıma. Hem ekonomik hem askeri hem bilimsel olarak küresel sistemin bir parçası olmak ve hikayede avantajlı bir rol kapmak lazım.

Biz malum nedenlerle bilim ve teknolojide böyle bir rol kapamayacağız. Kültürel olarak da yapamayacağız. Jeopolitik konum ve küresel ve yerli dinamikler bence bizi savaşa sürüklüyor. İç ve dış... Hırsızlık haksızlık ve adam kayırmadan vazgeçersek kahramanlık olabilir rolümüz. Ama manzaraya bakınca daha çok ibretlik olmaya sürükleniyor gibiyiz.

Mesela son gümrük düzenlemesi ülkenin gündemine geldi. Muhalefet bile konuşur oldu. Ama bu gümrük düzenlemesinin hala gençlerin eğlencesi için, bireysel ihtiyaçlar için problem olduğunu zannediyorlar. Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelerde ar-ge yapmanın ve teknoloji ürünü üretmenin ülkemize göre ne kadar daha ucuz olduğunu vurgulayanı görmedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
8,800
Mesajlar
143,366
Üyeler
3,526
Son üye
Eray4680

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back
Top