CNC nin atası

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
26,996
Programı kalemle bir forma yazıyorsun, sonra formu "programcıya" veriyorsun. Programcı, daktilo başındaki bayan :) Daktilodan kağıt şeridi alıyorsun ve makinaya takıyorsun, makinayı sıfırlayıp başlatıyorsun. Alette modern CNC lerdeki özelliklerin çoğu var.

 
Programı kalemle bir forma yazıyorsun, sonra formu "programcıya" veriyorsun. Programcı, daktilo başındaki bayan :) Daktilodan kağıt şeridi alıyorsun ve makinaya takıyorsun, makinayı sıfırlayıp başlatıyorsun. Alette modern CNC lerdeki özelliklerin çoğu var.

Moral bozmak için yazmıyorum ama Amerikaların 60 lı yıllarda inanılmaz sadelikle elektromanyetik dahil çok soyut konuları bile siyah beyaz ekranda anlattıkları şu videoları gördüğümde hep hayran kalıyorum. O yıllarda bile bilimi ve bilgiyi yaymak için ellerinden geleni yapmışlar. Bizim de yerli olarak böyle kaynaklar üretmemiz gerekir ama mış gibi değil. Bu kadar teknik ve sade bir şekilde lazım. İTÜ mesela eskiden kendi kitaplarını yazan ve basan birçok hocaya sahipti. Şimdi bu kitaplar eski hocaların tozlu raflarında, kütüphanelerde, 2.elde vs. Evet sanayide ilerliyoruz ama işin teorisinde ayakları sağlam yere basar şekilde sindire sindire değil. En azından az biraz sektöre giren birisi olarak benim izlenimim bu. Daha çok tersine mühendislik ile adamın 4. 5. maddelere kadar tartışarak getirdiği bir tasarımı ardını bilmeden biz direkt 4. adımdan atılıyoruz. Evet ürün çıkıyor belki, deneme ve prototipler sonunda yüksek başarı da getirebiliyor ama sonrası için yine tersine göz gezdirme metotları kullanıyoruz. Nihayetinde önce karşı tarafın bir örnek yapmasını bekliyor ve he onun arkasında kalıyoruz. En basit kısmı en iyi şekilde anlamadan en zor soruları formüleri ezberleyerek 4.0 ortalama ile en iyi üniversiteyi bitirsem en iyi şirkete girsem ne olur. Bunları yaparsan sonunda Türkiye oluyorsun işte. Katılmayanlar olabilir saygı duyarım. Bunlar naçizane benim fikrim.

Bu konudaki düşüncelerinizi de zevkle dinlerim.

Yine bir konuyu daha zevkle sulandırmış gibi oldum Timur abi ama kusura bakma.
 
İki tane örnek biri benim sevdiğim alandan RF modülasyonları ile ilgili, diğeri de en çok sevdiklerimin başında gelir araba diferansiyelini inanılmaz iyi anlatan bir video bu arada yıllar 1940 lar falan dikkatlice bakın yanlış değil.
 
Moral bozmak için yazmıyorum ama Amerikaların 60 lı yıllarda inanılmaz sadelikle elektromanyetik dahil çok soyut konuları bile siyah beyaz ekranda anlattıkları şu videoları gördüğümde hep hayran kalıyorum.

60 ların Amerikan nesli altın nesil idi. O adamlar ay'a ilk adamı indiren nesil. Şimdiki Amerikan neslini bunlarla kıyaslamak çok abes olur. Yeni teknolojiler artık batıdan çıkmıyor, Asya'dan, daha çok Çin ve onun arka bahçesi olan ülkelerden çıkıyor.
 
Programı kalemle bir forma yazıyorsun, sonra formu "programcıya" veriyorsun. Programcı, daktilo başındaki bayan :) Daktilodan kağıt şeridi alıyorsun ve makinaya takıyorsun, makinayı sıfırlayıp başlatıyorsun. Alette modern CNC lerdeki özelliklerin çoğu var.

Cıraklığımda gördüm o makineyi
 
ben bu delikli kart ile kod yüklenen makinaları denk geldim. 90'larda (92-93) alcatel-teletaş'ta staj yaparken elle çizdiğimiz bir pcbyi fabrikanın dijital sistemine aktarmak gerekmişti. çizimleri yapan mühendis bi dolaptan kocaman bir makara çıkardı içinde her sırada 4 veya 6 olabilir delik bulunan bir şeridi makinaya taktı ve 5-10 dakika bu delikli şeritlerden makinaya kod yüklendi. bu bir konfigürasyon muydu yoksa kodun kendisi miydi emin değilim. daha sonra o makinada bir sıfır noktası set edip elimizdeki pcb üzerinden delik koordinatlarını çıkardığımızı hatırlıyorum.

o yıllar için bile bu tarihi bir teknolojiydi aslında. görünce şaşırmıştım, çünkü commodore 64 kasetinden 3.5 floppy disklere geçeli çok olmuştu. o dönem işletim sistemi olarak da win 3.1 vardı yanılmıyorsam.
 
En son 2004 de filan ham dokuma tezgahında görmüştüm. taş gibi makineydi .muhtemel bir yer lerde hala calisiyordur.
 

Forum istatistikleri

Konular
9,037
Mesajlar
146,119
Üyeler
3,650
Son üye
klax

Son kaynaklar

Back
Top