Debian testing (Bookworm) üzerine MATLAB kurulumu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kullandığım Debian stable (Bullseye) işletim sistemini bazı paketlerin daha yenisine ihtiyacım olduğu için testing'e yükselttim. Ve beklendiği üzere, daha önce çalışan birçok program çalışmamaya başladı. Bunlardan birisi de MATLAB. Önce programı kaldırıp son sürümü kurdum. Ama kurulum programı bile çalışmadı. Neyse, internette araştırıp sorunu nasıl çözdüğümü buraya yazayım, belki başkasına da lazım olur.

1) MATLAB kurulum zip dosyasını indir.
2) Bir alt dizin oluştur (mesela matlab) ve o dizine git.
3) Bu alt dizine indirilen kurulup zip dosyasını aşağıdaki komutla aç.

Kod:
$ unzip -K -X matlab_R2022b_glnxa64.zip

Eğer normal kullanıcı olarak kuruluyorsa MATLAB, bu komut bir sürü permission hatası verecektir, bunları görmezden gel.

4) Alt dizinde bin/glnxa64/ dizinine in ve freetype ile ilgili bütün kütüphane dosyalarını uzaklaştır.

Kod:
$ cd bin/glnxa64/
$ mkdir exclude
$ mv libfreetype* exclude
$

5) Sorunlu kütüphaneyi uzaklaştırmış olduk ve kurulum programı artık Bookworm daki kütüphaneyi kullanacak ve sorunsuz çalışacak. Ama kurulum tamamlandıktan sonra MATLAB programı çalıştırılınca gene aynı hata oluyor. Kurulan matlab programının dizininde de yukarıdaki işlemin aynısını yapmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra program sorunsuz çalışıyor.

Derdimiz günlük kullanım zaten. İnsanlar film, word, çıktı vs dışında bilgisayar kullanmadığı halde windows'a mahkum oluyor bu tarz teknik bilinmeyenler yüzünden...

Wifi sürücüsü bile kurmak çoğu zaman mesele oluyor.
artık Windows driver vs. uğraştırmıyor hatta üreticilerde destek veriyor bu duruma.

Windows 10 kendisi tespit edip güncelleme yapabiliyor. üretici sitesinde de otomatik driver yükleme yazılımları da bulunuyor artık driver gibi şeyler sorun değil. günlük kullanıcı için Windows gayet yeterli

Forum istatistikleri

Konular
7,232
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back