Kullandığım Debian stable (Bullseye) işletim sistemini bazı paketlerin daha yenisine ihtiyacım olduğu için testing'e yükselttim. Ve beklendiği üzere, daha önce çalışan birçok program çalışmamaya başladı. Bunlardan birisi de MATLAB. Önce programı kaldırıp son sürümü kurdum. Ama kurulum programı bile çalışmadı. Neyse, internette araştırıp sorunu nasıl çözdüğümü buraya yazayım, belki başkasına da lazım olur.
1) MATLAB kurulum zip dosyasını indir.
2) Bir alt dizin oluştur (mesela
3) Bu alt dizine indirilen kurulup zip dosyasını aşağıdaki komutla aç.
Eğer normal kullanıcı olarak kuruluyorsa MATLAB, bu komut bir sürü permission hatası verecektir, bunları görmezden gel.
4) Alt dizinde
5) Sorunlu kütüphaneyi uzaklaştırmış olduk ve kurulum programı artık Bookworm daki kütüphaneyi kullanacak ve sorunsuz çalışacak. Ama kurulum tamamlandıktan sonra MATLAB programı çalıştırılınca gene aynı hata oluyor. Kurulan matlab programının dizininde de yukarıdaki işlemin aynısını yapmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra program sorunsuz çalışıyor.
1) MATLAB kurulum zip dosyasını indir.
2) Bir alt dizin oluştur (mesela
matlab
) ve o dizine git.3) Bu alt dizine indirilen kurulup zip dosyasını aşağıdaki komutla aç.
Kod:
$ unzip -K -X matlab_R2022b_glnxa64.zip
Eğer normal kullanıcı olarak kuruluyorsa MATLAB, bu komut bir sürü permission hatası verecektir, bunları görmezden gel.
4) Alt dizinde
bin/glnxa64/
dizinine in ve freetype ile ilgili bütün kütüphane dosyalarını uzaklaştır.
Kod:
$ cd bin/glnxa64/
$ mkdir exclude
$ mv libfreetype* exclude
$
5) Sorunlu kütüphaneyi uzaklaştırmış olduk ve kurulum programı artık Bookworm daki kütüphaneyi kullanacak ve sorunsuz çalışacak. Ama kurulum tamamlandıktan sonra MATLAB programı çalıştırılınca gene aynı hata oluyor. Kurulan matlab programının dizininde de yukarıdaki işlemin aynısını yapmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra program sorunsuz çalışıyor.