Demir yuzeye epoxy yapistirici ile yapistirdigim miknatisi bozmadan sokmek.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
6,241
Cok para verdigim icin yenilerini almak yerine miknatislarimi sokup yeni prototipimde kullanmak istiyorum. Ancak miknatisimin yuzeyi cok genis ve yapisacak tum yuzeye yapistirici surmustum.

Yapistiriciyi yumusamasi icin isitmak istemiyorum cunku miknatislar zarar gorecek. Miknatis ile demirin birleyim yerini incecik celik telle kesmeye calissam muhtemelen 3mm kalinligindaki miknatisim kirilacaktir.

Epoxy yapisitiriciyi darma duman edecek fakat miknatisin nikel kaplamasina zamar vermeyecek bir kimyasal biliyormusunuz?
 
epoksiyi beyaz sirke yada metil alkol çözer denilmiş. bunların nikele zarar verip-vermeme bilgisine değinilmemiş.
 
firen hidroligi de ise yarayabilir, isitmak istemiyorsan sogutabilirsin.
 
Sogutma fikri guzel ama zaten kirilgan olan miknatis asiri sogukta iyice kirilgan olacak. Ote yandan sirke asitik bir sivi oldugundan muhtemelen nikel kaplamaya zarar verecektir.

Akilli bidigin onerdikleri, Aseton, İzopropil Alkol (IPA), Metilen Klorid, Metil Etil Keton, Toluen ve Ksilen.

Aseton ve izopropil alkol haricindekileri bulmam sanirim pek mumkun degil.

Bu gidisle yeni miknatis siparisi daha mantikli gibi.
 
Aşağıdaki sayfada beyaz sirke, aseton MEK gibi tavsiyeler vermiş, belki yardımcı olacaktır.

link
 
bir kap icerisinde uzun sure ince bir siviya bogup bekletebilirsin, yavas yavas nufuz edebilir.
 
Sentetik tiner deneyin derim abi. Yapistiricalari cozmeyi cok seviyor. Epoxy ile hic denemedim ama, actigim plastiklerin arasinda bazen epoxy olabilme ihtimalini dusundum. Epoxy e bir sey yapmayacak, epoxy inin yapistigi yuzeyle arasina sizip birakacak.

Yapisan yuzey cizgisine damlatip bekleyin, 5 dk da bir yine. 5.ci denemeden sonra hareketlenme gorurseniz devam.
 
maddelerin adlarıda çok alengirli-havalı duruyor.
kimyasal duman riski olup sağlığa zararlı bir durum ortaya çıkabilirmi acaba.!

ısıtmak istemediğinizi yazmışsınız ama muhtemelen şu bilgileride biliyor olabilirsiniz.
o mıknatıslar imal edilirksen tavlama gerilim giderme işlemleri yapılırken birden olmasada bir ısıtma sürecine maruz bırakılıyorlar diye biliyorum.
ısıtmayı mıknatısıyetleri kaybolur diye düşünmüyorsanız. uzun süreli yavaş yavaş alıştıra alıştıra, küri noktasınadan çok uzakta kalarak yaparsanız bozulma kırılma olmaması gerekir. ısıtma ile sökülsede, mıknatısları yine kuruda olsa silmek gerekir sanıyorum.

alcon kimya alcon.com.tr diye bir firma var.
bu tür işlerden iyi anlıyorlar. direk bu konuda ürünleri yoksa bile, telefonla danışılabilir. geçmişte yapıştırıcılar konusunda çözümü bunlarda bulmuştuk.

birde meşhur loktayt satıcıları var. bu markada çözüm olabilir danışmakda fayda olabilir.

burda bir sökücü görünüyor firmayı hiç tanımıyor ve hakkında bilgi sahibi değilim.
 
Sorunlardan bir digeri de miknatis ve demir birbirini atiyorum 50kg belki de 70 kg kuvvetle cekiyor.
 
Etil asetat, ksilen'i Balmumcu Kimya'dan temin edebilirsiniz.
Ancak aseton satın almak sıkıntılı.
 
Son düzenleme:
Aseton neden sikinti?

Epoxy, polyester saticilarinda tiner ve asetonu bulabiliyorduk.
 
"Sorunlardan bir digeri de miknatis ve demir birbirini atiyorum 50kg belki de 70 kg kuvvetle cekiyor."

yavaş yavaş ısıtıldıkça, mıknatıslanma özelliğini kaybetme noktasına yaklaşmadan belkide mıknatıslığı biraz azalıyor olabilir, bir bakmak gerekebilir.

mıknatısın yapıştığı metalin diğer tarafına ulaşılabiliyorsa, buraya gerekli tekrar güçlü yapışmayı engelleyecek bir yapıyla (araya bez koyulabilir) ters manyetikleme ile diğer mıknatısın alanını itme ile zayıflatmak mümkünmü acaba? mıknatısım olsaydı bir sac-plakasında denerdim hemen.! ip ucu mıknatısı mıknatısla ittirmek hesabı....

birde yapışık olan mıknatısın üstüne bez koyulup bir mıkanatısta burdan manyetik çekimle yardımcı olunabilir.

ben burda bez dedim ama plastik levha yada uygun bulunan bir malzemede olabilir, alüminyum plaka gibi. amaç yardımcı olarak kullanılan mıknatısların işlem sonrasında ayrılmasını sağlayacak bir madde diyelim.
 
Son düzenleme:
Boya sökmek için kullanılan sümüksü kıvamlı bir madde var. Güya teflon kaplama diye alıp kazık yediğim vidalı milllerin üzerindeki kaplamayı sökmek için kullanmıştım. Metaller dıışında bulaştığı pek çok malzemenin canına okuyan bir madde. İşe yarar mı acaba?
 
Aseton neden sikinti?

Epoxy, polyester saticilarinda tiner ve asetonu bulabiliyorduk.
Bazı yasaklı maddelerin yapımında kullanılıyormuş. Bu nedenle saf aseton satışı ya firma adına yapılıyor ya da karakoldan izin alınması gerekiyormuş.
 
Anladim. Yeni bir uygulamadir. Yurt disinda sulfirik asit alamamistim. Sebebi millet uyusturucu yapiminda kullaniyormus.

Gene yurt disinda karbon tetraklorur alamamistim. Eczaneciden israr ettigimde ne yapacaksin vs diye sordu. elektronik devre temizligi dedigimde sana inaniyorum aksi halde polise bilgi vermek zorundaydim demisti.
 
karbon tetraklorur tehliklidir, karacigere zarar verir.
 
Ultrason ile olur bence. Malzemeler arası yoğunluk farkı işe yarar. 1 MHz kadar frekansta epoksi tabakada duran dalga oluşturulabilir. Olmadı, daha düşük frekansta mıknatısın kendisinde oluşturulabilir. Minimum tam duran dalga oluşacak frekansın katları ile malzemenin rezonans frekansı katları arasında bir ortak katların en küçüğünü bulmak da denenebilir. Herhalde bu ultrasonik temizlik için kullanılan elemanlar işe yarar. Tabii bu elemanların verimli çalıştıkları frekans aralıkları çok dardır.

not: Sadece iyi kötü mantık yürütüyorum. Konu hakkında hiç bilgili değilim.
 
Karbon tetraklorurle ilgili kotu bir anim var. Staj yaptigim atolyede kart temizligi icin karbon tetra klorur kullaniyoruk. Meraktan kokladigimda sanki seker yemis hissine kapiliyor kafamda uyusukluk oluyor gozlerimde serap etkisi olusuyordu.

Kokusu hos degildi ama bunu koklamadan edemiyordum. Farkinda olmadan alismisim. Atelyede muhakkak peceteye dokup kokluyordum. Tehlikesi vs hakkinda en ufak bilgim yoktu. O tarihlerde baly ve tiner koklayan cocuk haberleri de yoktu.

Bir gun atolye sefimiz olan hanim, fotokopi makinesindeki ariza icin ugrasmaya baslamis ben de bu esnda peceteye karbon tetraklorurden dokup koklamistim. Masada onumde kagit kalem falan vardi bir seyler karaliyordum. Bu esnada sefimiz makinenin tonerini o gun tiril tiril giydigi elbisesine dokmus. Derinden bagrislar falan duyuyorum seslerle kendime geldim.

Fotokopi makinesinin tamirine baslandigindan itibaren kendime geldigimde kac dakika gecti en ufak fikrim yok. Donup sefimize baktigimda elbisesinin simsiyah oldugunu gorunce aaa ne oldu size dedigimde her kes bana donup yahu sen bu odada degilmiydin dedi.

O zaman isin ciddiyetini anladim bir daha da koklamadim.

Bir diger anim da;

Benzin, tiner, aseton kokusunu severim. Dayim akaryakit tankeri kullaniyor Ortaokulda yaz tatilindeyim ve dayim Mersin'den Ankaraya kendisine eslik etmemi istedi. Rafineriden tankeri doldurduk Ankara'da petrol istasyonuna yuku bosalttik.

Yuk tamemen bosaldiginda dayim tankerin ust kapaklarini acti. Ben de meraktan yukari ciktim. Kafami kapaktan iceri uzattim oda nesi buram buran bezin kokuyor. Ama oyle boyle degil. Cunku koca tanker icindeki benzin bulasigi buharlasip o kapaklardan hizla havaya ulasiyor. Baca gibi. Kokudan fena carpildim. Kafami delikten cikartip hemen geri asagiya indim.

Benim yaptigim gibi kapaklarin orda duranlar benzin kokusundan soka girip dengelerini kaybedip tankerin icine dusuyor ve öluyorlarmis.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,213
Mesajlar
122,149
Üyeler
2,915
Son üye
khalid

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top