Çıkış voltajı 56k ya 8.66k ile bölünmüş(direnç değerlerinin tam doğru olduğunu düşünelim), 1V outputta direnç bölücü çıkışı ~0.134V olacak. Şemada DAC referans voltajı 4.096V. Olay basitleşsin her şey doğru çalışırsa dac çıkışını mV hassasiyette değiştirmeliyiz(DAC datasheet e dikkatli bakmadım, yanlış olabilir) Dolayısıyla aslında 0.4V gibi bir hata yapmamalı, örn 10V da direnç bölücü çıkışı 1.3419V olacak(bu kadar digit yazmamın sebebine geleceğiz) biz bunu 1.341 olarak ayarlarsak, output voltajı 9.9926V, eğer 1.342 olarak ayarlarsak 10.0000(Daha sonraki digitlerde birden farklılık var) Dolayısıyla, DAC çıkışı ve sense kısmı kontrol edilmeli, 9.6V da sense edilen kısım (U13 ün non inverting bacağı) 1.288V olmalı opampın datasheet offset değerini bilmiyorum ama herhalde 50mV gibi bir büyüklükten bahsedilen opamp piyasada bulunamaz, dolayısıyla burada bir hata var. Output voltajını değiştirebilme çözünürlüğü ise 30V/4095 dan yaklaşık 7.3mV. Daha altına inmek için mesela DAC çıkışı 200kHz de değiştrilir çıkıştaki RC ayarlanır ve mesela 10khz sıklık ile output voltajı değiştirilebilirken voltajı 2mV hassasiyet ile kontrol edebiliriz. Bence yapılması gerekenler:
1- Referans voltaj entegresi çıkışı okunmalı değer kontrol edilmeli
2- DAC çıkış voltajı yazılım üzerinden doğru ayarlanabiliyor mu(Mümkünse bu ölçümlerin yapıldığı ölçü aleti mV çözünürlüğe sahip olmalı)
3- Çıkış voltajını ölçen dirençlerin değeri doğru mu? 1V outputa verildiğinde(Başka bir güç kaynağı ile mesela) ne okunuyor bakılabilir yöntem olarak.
Bence sorun küsüratı yazmamakta değil 30/4096(bence bunun 4095 olması lazım) yaparak işlem yapıldığında DAC max çıkış verdiğinde 30V output alırım varsayımı yapılıyor. 1360(136*10) yazıldığında bence güç kaynağı çıkış voltajı 10.13V gibi bir şey olmalıydı, bu durumda sanıyorum ki DAC çıkışında offset olma ihtimali de var, DAC için hem offset hem linearity i görecek bir ölçüm yapılması gerekebir.
Edit: Benim kafam da biraz yanmış. Yazdığımdan şu an bende emin değilim
4096 olacak o kısım hatalı onu hallettim.
Şimdi şöyleymiş, DAC ın maximum output voltajı 4095/4096*Vref gibi şu anda.
1360 yazıldığında output voltajı 1.36V olmalı, bu da aslında 10.15V outputa denk gelmeliydi. Bence R40 ve R34 bir incelenmeli. Güç kaynağının maximum verebileceği çıkış voltajı(DAC dan bakıldığında) 30.575V oluyor.
1- Referans voltaj entegresi çıkışı okunmalı değer kontrol edilmeli
2- DAC çıkış voltajı yazılım üzerinden doğru ayarlanabiliyor mu(Mümkünse bu ölçümlerin yapıldığı ölçü aleti mV çözünürlüğe sahip olmalı)
3- Çıkış voltajını ölçen dirençlerin değeri doğru mu? 1V outputa verildiğinde(Başka bir güç kaynağı ile mesela) ne okunuyor bakılabilir yöntem olarak.
Bence sorun küsüratı yazmamakta değil 30/4096(
Edit: Benim kafam da biraz yanmış. Yazdığımdan şu an bende emin değilim
4096 olacak o kısım hatalı onu hallettim.
Şimdi şöyleymiş, DAC ın maximum output voltajı 4095/4096*Vref gibi şu anda.
1360 yazıldığında output voltajı 1.36V olmalı, bu da aslında 10.15V outputa denk gelmeliydi. Bence R40 ve R34 bir incelenmeli. Güç kaynağının maximum verebileceği çıkış voltajı(DAC dan bakıldığında) 30.575V oluyor.
Son düzenleme: