Mikro Step
Kıdemli Üye
Denizaltilarda VLF iletisim icin kullanilan antenlerin yapisi nasildir?
bunu hiç duymadım ama 75km metre bir kablo ile zaten vlf anteni olmaz. ELF için bile çok uzun kalır. antenin uzun olması değil. kullanılan dalga boyu ile tune olması önemlidir. yani uzun anten != daha iyi antentoprağa gömülü 75km uzunluğunda bir kablo diye hatırlıyorum
30 hz için gerekli tam boy uzunluk 9993.08 km (1000 km diyelim)30hz elf bandı için gereken tam boy anten 100km değil mi? hesabı yanlış mı yapıyorum?
evet yanlış hesap yapmışım 1000 km olmalı. 75km olayı aklımda kalan bir bilgi ona bir bakayım neredendi diye.30 hz için gerekli tam boy uzunluk 9993.08 km (1000 km diyelim)
fakat yayın yapabilmek için tam boy uzunluk şart değilki. öyle bir kural olsa etrafımız 50hz şebeke gürültüsü ile dolu olmazdı. basit bir anfi yap elini girişe değdir çıkışta anında 50hz gürültüyü göreceksin.
75km anten yoktur diyemem, ben duymadım. pratik olarak da üretimi kullanımı pek kafama yatmıyor. öte yandan işin elektromanyetik yasaları gereği 75km ( 4 khz ) bandı için magnetic looplar. yani enerjiyi uzaya önce manyetik alan olarak yaymak ve bu alanın kendi elektrik alanını üreterek radyo dalgasına dönüşmesi çok daha mümkün geliyor.
mesela almayadan yayın yapan DCF77 vericisi var 77khz bandında saat bilgisi yayını yapar ve bu yayını duyan alıcılar saatini senkron eder. ufacık bir ferit antenle bu yayın binlerce km uzaklıktan alınabiliyor.
Dalga boyu=ışık hızı/frekans =300000/30hz=10000 kmevet yanlış hesap yapmışım 1000 km olmalı. 75km olayı aklımda kalan bir bilgi ona bir bakayım neredendi diye.
x-files'ın bir bölümünde de işleniyordu hatta (ne yaşlanmışım be)