Çip komplo teorisine bilimsel bakış...

İranın nükleer bir tesisine, birkaç sene önce, başarılı bir siber saldırı olmuştu.
Saldırının yapılabilmesinin tek bir sebebi açıklanabildi. Bu sebepde;
Art niyeti olmayan bir tesis görevlisinin, yanında duran bilgisayarın fotosonun, yayınlanması olarak gösterildi.
Adamlar bilgisayarın fotosundan, o bilgisayarın üreticisinden, her türlü iç yapısını öğrenip-keşfedip, buradan yürüyüp işi halletmişler.
Bilgisayarın internet bağlantısındanmı yoksa elektrik bağlantısındanmı gidilmiş bilmiyorum. Ama açığın buradan verildiği bulunabilmiş.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
pc nin wirelesi-internet bağlantısı konfigürasyonu önemli olmayıp, paralel bağlı bir elektrik şebekesine bağlantısı olduktan sonra,
her türlü manipülasyona açık olduğu çok uzun yıllardır bilinen birşey. pc yapmasını bilenlere, elektrik şebekesi üzerinden veriyi iletir ve alır haldedir.

Türkiye elektrik şebekesi, Avrupa ve Bazı Arap ülkeleri ile komple paralel bağlı bir halde bulunur.
Arada bir elektrik sayacı vardır, akım ne tarafa akarsa parasını o diğerine öder. AC elektriğin üretim-tüketim mantığı böyleymiş.
Elektriği yetersiz gelen diğerinden harcar gibi.

İşi bilenler pc lerini yerel jenaratörlerden besleyip, pc üzeri internet - rf tarzı haberleşmeleri kullanmayıp, pc lerinide en yakın insan ulaşımına güvenli bir mesafede tutuyorlar deniyor.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
meşhur bir uygulama var bu aralar, moda oldu.
fotograf çekiyorsun, isteğini ona belirtiyorsun, sonra amacına ulaşıyor mutlu oluyorsun tarzı.
o fotografı çekerken zaten verilmek istenmeyen çoktan, istenmeden elceyizimizle verilmiş olabilir belki.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
bir arada yaşlanınca nasıl gözükülecekmiş bir bakalım hesabı fotolarda verilmişti.
sevap kazanmak niyetine, kanların toplanıp, gerekli yere ulaştırıldığınıda olmuştu.

Bazı teknoloji bedava görünsede, belki bedava olmuyor olabilir. Ekstresini merak etmek daha faydalı olabilir.

Uzun yolda trafikde sürekli 50 metre öteye bakarak giden birisi, trafik cezasını illaki bir gün afiyetle yiyip-oturur.
Baksın bakalım 500 metre öteye ceza yeniyormu?

benim hatırladığım kadarıyla irana nükleer zenginleştirme tesisne yapılan siber saldırıda öyle uber bir elektrik hattı manipulasyonu gibi şeyler yok.
bunlar şehir efsanesi.

gerçekte olan. o fotoğraftaki ekrandan santürfüj makinalarının hangi plc ile yönetildiğini öğreniyorlar (siemens bir modeldi) daha sonra o şehirde saga sola içinde film dizi vs bulunan ama aslında o marka plcleri hedefleyen bir virüs içeren usb diskler atıyorlar. şimdi bu size garip gelebilir ama internetin hem yavaş hem de çok sınırlı olduğu iranda filmler ve programlar hala usb disk takası ile yapılıyor. yani yolda bulup içine bi bakmak sıradan bir olay. tesadüfen o diski işyerinde pclerden birine takan eleman sayesinde virüs tesise bulaşıyor.

benim hatırladığım kadarıyla irana nükleer zenginleştirme tesisne yapılan siber saldırıda öyle uber bir elektrik hattı manipulasyonu gibi şeyler yok.
bunlar şehir efsanesi.

gerçekte olan. o fotoğraftaki ekrandan santürfüj makinalarının hangi plc ile yönetildiğini öğreniyorlar (siemens bir modeldi) daha sonra o şehirde saga sola içinde film dizi vs bulunan ama aslında o marka plcleri hedefleyen bir virüs içeren usb diskler atıyorlar. şimdi bu size garip gelebilir ama internetin hem yavaş hem de çok sınırlı olduğu iranda filmler ve programlar hala usb disk takası ile yapılıyor. yani yolda bulup içine bi bakmak sıradan bir olay. tesadüfen o diski işyerinde pclerden birine takan eleman sayesinde virüs tesise bulaşıyor.

Bunu bize de yuttururlar. Askerde havacıydım, sığırcık beyinli bir astsubay, sistemin ismini hatırlamıyorum şimdi hava kuvvetlerinin özel ağındaki bir bilgisayara akıllı telefonunu bağlamıştı. Ortalık ayağa kalkmıştı.

pc nin wirelesi-internet bağlantısı konfigürasyonu önemli olmayıp, paralel bağlı bir elektrik şebekesine bağlantısı olduktan sonra,
her türlü manipülasyona açık olduğu çok uzun yıllardır bilinen birşey. pc yapmasını bilenlere, elektrik şebekesi üzerinden veriyi iletir ve alır haldedir.
Bunun için özel bir donanım kullanılmadığını mı söylüyorsunuz? Pc'deki bir virüs elektrik şebekesinden veri alıp gönderebilir mi diyorsunuz?

Bunun için özel bir donanım kullanılmadığını mı söylüyorsunuz? Pc'deki bir virüs elektrik şebekesinden veri alıp gönderebilir mi diyorsunuz?

Bu sadece aynı apartman içerisinde, veya hadi zorlasan, birkaç apartmanlık bir bölgede yapılabilir. Sinyal dağıtım trafosundan geçemez, yani yan mahalle ile haberleşemezsin.

Bu sadece aynı apartman içerisinde, veya hadi zorlasan, birkaç apartmanlık bir bölgede yapılabilir. Sinyal dağıtım trafosundan geçemez, yani yan mahalle ile haberleşemezsin.
Pc'nin elektrik şebekesinden beri göndermek için bilgisayarın güç tüketimini manipüle etmesi sanki kullanılabilecek bir yöntemmiş gibi geliyor. Ama burada bant genişliğinin çok düşük olması lazım. Bana yüksek frekanslı güç tüketim manipülasyonu, güç kaynağının kapasitörlerinden dolayı ortalama güç tüketimi olarak görünür şebekede. PC'nin elektrik şebekesini çözümleyecek bir donanımı var mı? USB'ye anten bağlamak gibi olmaz mı bu :) .

Son düzenleme:
Benim dediğim haberleşme şekli, özel donanım ile yapılıyor. Fişe bir cihaz takıyorsun, o cihazda da ethernet portları var. Başka odadaki veya (yan dairedeki) fişe de cihaz takıyorsun, onda da ethernet portları var. Sonra da iki cihaz arasında 10 Mbps ve daha üstünde iletişim kurabiliyorsun.

Ama bilgisayara müdahale etmeden, özel bir cihaz kullanmadan bilgisayarın güç kaynağı üzerinden şebekeye veri göndermesinin bir yolunu göremiyorum. Beslemenin her yerinde dekuplaj kondansatörleri var, SMPS içinde hem blok kondansatör var, hem sekonderde filtre kondansatörleri var, hem de şebeke girişinde EMI filtre var.

Pc'nin elektrik şebekesinden beri göndermek için bilgisayarın güç tüketimini manipüle etmesi sanki kullanılabilecek bir yöntemmiş gibi geliyor. Ama burada bant genişliğinin çok düşük olması lazım.

Eğer çok düşük bant genişliği bile olsa, böyle birşeyin fizibilitesi varsa, bunun yapılmış olma ihtimali de var :) O yüzden bu konularda çok da kesin konuşmamak lazım.

müdahale pek mümkün değil gibi ama dinleme mümkün. vga monitör kablosundan yayılan sinyalleri yakalayarak ekran görüntüsünü 10-15 metreden elde eden cihazlar vardı. her kablo - her sinyal belli mesafelerden decode edilebilir. ama bu mesafe pratikte 20-30 metreden uzak olamaz. tabi wifi- bluetooth gibi zaten haberleşme amaçlı olan sinyalleri saymıyorum.

chip whisperer gibi yarı amatör enerji analizi ile chip içindeki cryptoyu çözme veya tam doğru anda reset-power glitch atarak güvenlik önemlerini bypass etme gibi teknikler var.

zamanında ruslar amerikan konsolosluğuna bir biblo hediye ediyor. biblonun içinde pilsiz ve sese duyarlı ghz bandında bir rezonatör var. bir elektronik devre degil mekanik bir yapı bu yüzden açıp bakınca da birşey ifade etmiyor. ama uygun frekansta enerjilenince ve enerjiyi kesince geriye bir sinyal atıyor. aynı mağazalardaki güvenlik etiketleri gibi. ruslar bu teknik ile yıllarca moskovadaki amerikan konsolosluğunu dinlemişler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back