Devre çalışma prensibi - 1

TA3UIS

Doğan
Katılım
15 Kasım 2023
Mesajlar
2,255
Aşağıdaki devreyi analiz edersek nasıl yorumlarsınız?
Devredeki elemanlar neden belli bir sıraya göre dizilmiş, ve bu elemanların görevleri neler?
Elemanların görevlerini tek tek açıklarsak nasıl bir devre analizi ortaya çıkarırsınız?



1728738194760.png
 
Bu konulari merak etmen cok guzel bir sey fakat oncesinde cok daha basitinden baslamalisin. Bunun icin tek transistorlu gecikme devreleriyle baslamak daha faydali olacaktir. (Verdigin devrenin calismasin izah etmek daha zor cunku)

Anahtari kapadiginda Q1 R1 uzerinden beyz akimi akitir. Q1 beyz akimi akiyorsa kollektor akimi da akiyor demektir. Yani Q1 iletimdedir.
Q2 beyz akimi Q1 kollektor akimi oldugundan o halde Q1 iletime gecti ise Q2 de iletime gececek demektir.

Q2 iletime gecti ise L1 uclarina pil voltaji uygulandi demektir. Q2 iletimde ise Q1 beyz akimi biraz evel sadece R1 ile belirlenirken simdi C1 in sagdaki bacagi GND oldugu icin C1 dolana dek Q1 daha da iletime gecmek isteyecektir. Dolayisi ile hem Q1 hem de Q2 surruklenerek daha da iletken hale gelir.

L1 akimi rampa seklinde artarken C1 de bu esnada dolmus ve Q1 beyz akimini tekrardan R1 ile belirlenmeye baslamistir.
Bunun anlami Q1 beyz akimi basamak seklinde dusmus olur.

Bu durumdan Q1 kolektor akimi dolayisi ile Q2 beyz akimi dolayisi ile Q2 kollektor akimi da etkilenerek basamak seklinde dusmek ister.
Fakat L1 bobinin akimi azaltilmaya calisilirsa L1 direnerek bu dususe engel olmak ister. Bunu yapmani yolu ters bir voltaj enduklemekle mumkundur.

Bu durum pile seri bagli zit emek eklenmesi yani Q2 kollektor voltajinda pil voltajindan daha buyuk bir voltaj olusmasi demektir.
Bu gerilim D1 ile C2 uclarina aktarilir. Dolayisi ile C2 uclarindaki gerilim pil voltajindan buyuk olacaktir.

Bu esnada Q2 kollektor voltaji pil voltajindan daha buyuk oldugu icin C1 uclarinda da solda + sagda - polaritede voltaj oldugu icin Kollektordeki + yuksek voltajla toplami daha da buyuk bir voltaj demektir ve kapasitordeki voltajin polaritesine dikkat edersen voltajin yonu Q1'i tikayacak yondedir. Q1 beyzi R1 ile dogru polarmada olmak istese de C1 uclarindaki gerilim buna engel oluyor.

Q1 tikaninca Q2 de tikanir ve L1 akimi busbutun kesilir. Bu esnada L1 uclarindaki voltaj enyuksek degerine ulasir ve bu D1 uzerinden C2 uclarina uygulanmis olur.


Simdi Q1 yalitimda. C1 sag taraf +, C1 sol taraf ta - yonde polarmalandi. Biraz sonra bobindeki enerji tukendi.C1 uclarindaki voltajin yonu
C1 uclarindaki gerilim Q1 beyz emetor arasindan bosalmaya baslarken Q1 bu akimla ve R1 etkisiyle tekrar iletime gecer. Q2 de iletime gecer. Kondansatorun soldaki ucu GND ye baglanir. C1 uclarindaki gerilim Q1'i daha da iletime sokar ve en basa donmus oluruz. Bu olaylar boylece pesi sira tekrarlanir.
 
Son düzenleme:
Devreyi rastgele basitlerden ( sözde ) seçtim, anlatımının zor olacağını tahmin etmedim, göründüğü gibi değilmiş demek ki :D Klavyene sağlık, gayet açıklayıcı anlatmışsın.
 
Ilim agizlardan alinir, diye bosuna dememisler :gulus2:
 

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top