Devre değerlendirme Algoritması Sıralama

tturcica

Üye
İyi Hafta sonları diliyorum öncelikle.Şöyle bir kartın değerlendirmesi nasıl yapılır Acaba.Algoritması açısından soruyorum.Şuna bakılırbuna bakılır sonra şu yapılır gibisinden.Yardımcı olursanız sevinirim

Ekler

• IMG_20231105_193130.jpg
    IMG_20231105_193130.jpg
    608.1 KB · Görüntüleme: 82
Genelde kart üzerinde bazı girişler ve çıkışlar olur. Bir de besleme uçları vardır.
Beslemeyi alan kart, girişleri değerlendirerek buna uygun bir çıkış üretir.

Bazı kartların girişi yoktur. Kart kendi içinde bir şeyler yaparak çıkış üretir. Örneğin saat.
Resimdeki kartın girişleri, bazı sensörler, çıkışı da röle open collector olabilir. Ortadaki büyük entegre mikrodenetleyici olsa gerek.
Resme bakarak fikir bildirmek yetersiz kalır. Daha fazla detay gerekir.
"Kartı abc marka kombiden söktüm. Ateşleme yapmıyor" gibi.
Bu durumda tecrübeli bir arkadaş o kartlarda arıza çıkaran bölümü biliyorsa yardımcı olabilir.

Devrelerde "durum makinesi" adı verilen çok önemli bir mekanizma vardır.
Buton basılmışsa motor çalışsın gibi değil de daha karmaşık işler için.
"Buton basılmış süre 10dk ve üzeri ise ayrıca ortam biraz sıcaksa fan çalışsın. Fan zaten açıksa bir şey yapılmasın sadece sıcaklığa bakılsın" gibi durumlar mikrodenetleyici tarafından değerlendirilir.

Son düzenleme:
Bir cihazın arızasını bulmak için en çok yardımcı olan konu,kullanan kişilere sorular sormaktır.
Örneğin elinizde bir otomobilin hız gösterge paneli var diyelim.Aracı kullanan kişi
-Ufak bir çukura girdim çıktım arabanın ekranı gitti
dediyse; bu besleme katındaki (yani devrelere 5 volt 12 volt gibi DC gerilimleri gönderen bölüm) bu bölümde büyük ihtimalle PCB de çatlak olduğunun işaretidir.
-Cihaz çalışıyordu aniden gitti. diyene
Komşularınızda da aynı tür cihazlarda sorun oldumu diye sorduğunuzda evet diyorsa aklınıza şebeke voltajının ani yükselmesi gelmeli gibi

Arızalı bir kartın önce dış görünüşüne bakılır.Kararmış bir bölge, alttan veya genelde üstten şişmiş elektrolitik kapasitör ,akmış bir elektrolitik kondansatör(ELKO) arızalı parçanın o olduğunun kanıtıdır.ancak tek bir malzemeyi değiştirmek genelde sorunu çözmez çünkü başka parçalarıda götürmüş olabilir.
Arızalı her cihaz "Seri lamba denen bir sistemle birlikte çalıştırılır" bu devreye adı gibi seri olarak bağlı eski tip 100 watt gibi bir güçte olan lambadır.Eğer fişe takıldığında bu lamba yanıyorsa cihazda kısa devre var demektir.Bu lamba ,ışık vererek evdeki sigortaların atmasına engel olur ve kartta kısa devre olduğunu gösterir.Bunun giderilmesi kısa devre olan parça veya parçaların malzemelerin bulunması yerine yenilerinin takılması gerekir. Özellikle yüksek akım çeken mosfet transistör gibi malzemler kontrol edilir.Devrede önce diyotları ölçmek ilk yapılması gerekenlerdendir.

Elinizdeki SMD kartlar başlangıç için nisbeten tamiri daha zor kartlardır.Örneğin eğer o bir uydu alıcısı ise uydu sinyalinin geldiğinden emin olmalısınız.TV ye uygun bağlandığına (Doğru kaynak girişi seçildiğine emin olmalısınız)
adaptörün voltajının doğru değerde geldiğinden emin olmalısınız.İçindeki voltaj regülatörünün çıkışının sorunsuz olduğundan emin olmalısınız
... diyerek liste uzayabilir.

Son düzenleme:
Genelde kart üzerinde bazı girişler ve çıkışlar olur. Bir de besleme uçları vardır.
Beslemeyi alan kart, girişleri değerlendirerek buna uygun bir çıkış üretir.

Bazı kartların girişi yoktur. Kart kendi içinde bir şeyler yaparak çıkış üretir. Örneğin saat.
Resimdeki kartın girişleri, bazı sensörler, çıkışı da röle open collector olabilir. Ortadaki büyük entegre mikrodenetleyici olsa gerek.
Resme bakarak fikir bildirmek yetersiz kalır. Daha fazla detay gerekir.
"Kartı abc marka kombiden söktüm. Ateşleme yapmıyor" gibi.
Bu durumda tecrübeli bir arkadaş o kartlarda arıza çıkaran bölümü biliyorsa yardımcı olabilir.

Devrelerde "durum makinesi" adı verilen çok önemli bir mekanizma vardır.
Buton basılmışsa motor çalışsın gibi değil de daha karmaşık işler için.
"Buton basılmış süre 10dk ve üzeri ise ayrıca ortam biraz sıcaksa fan çalışsın. Fan zaten açıksa bir şey yapılmasın sadece sıcaklığa bakılsın" gibi durumlar mikrodenetleyici tarafından değerlendirilir.
çok güzel açıklamalar teşekkürler

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back