Devredeki Direnç ve Kondansatörün Rolü

StarLord

Üye
Merhaba, bahsettiğim devrenin ön izlemesi: Buradan Ön izleyin
Bu da resmi:
circuit-20250707-1030.png

Başlık biraz yanlış olabilir rollerini anlıyorum ama o an nasıl bir yol izlediklerini kesinleştiremiyorum.

1. kısımda:
10k ohm'dan base bacağına gelen akım yeterli olmadığı için direnç ve kondansatör şarj oluyor şarj olurken üzerinden gerilim geçiyor ve sonraki transistörün base bacağına gelen gerilim yeterli ve gerilim de direk olarak emiter bacağından 0V'ye geçiyor

2. kısımda:
transistör etkin olduğu için gerilim kısa (direçsiz) yoldan 0V'ye kavuşuyor ve ledler ile kondansatör şarj olmuyor ne zaman 1. kısımdaki kondansatör şarj olursa artık üzerinen gerilim geçmiyor ve 2. kısımdaki transistör devre dışı kalıyor ve ledler ile kondansatör şarj olmaya başlıyor

Ve 2. kondansatör şarj olurken 1. transistör aktif oluyor ve böyle devam ediyor.

Sorum şu:
10K seçilmesinin sebebi muhtemelen gerilimi çok düşürüp transistörü etkinleştirmemek kondansatör şarj olurken ondan gelen gerilim ile base bacağını aktifliyor ancak şarj olunca akım geçilmiyor bu durumda nasıl deşarj olacak? Muhtemelen 10K direnç üzerinden ama nasıl bir hareket oluyor 0V'ye bir bağlantı yok.

Direnç ve kondansatör seçimi, şarj deşarj sürelerini belirliyor ve bu süreyi de kabaca zaman sabiti ile ifade edebilirsin.

[math]\tau = RC[/math]

Peki kondansatör tam olarak nasıl deşarj oluyor. Gerilim almadığı için mi. Yani kondansatör 10K direnç üzerinden 0V'ye gitse anlayacağım (bunun farklı sonuçları olduğunu anlıyorum) ama hangi yolu takip ederek deşarj oluyor. Acaba tam şarj olunca 0V görevi görüyor ve 10K dan gelen gerilimi mi karşılıyor.

Bunu aslında kendin devre üzerinde görebilirsin. Ama direnç değerini yüksek seçtiğin için akımlar düşük, fazla nokta hareketi yok. Dirençleri 1K, kondansatörleri 100u yap. Zaman sabiti aynı olacak, ama sen şarj/deşarjı görebileceksin :)

Evet, doğru. Şimdi daha iyi görünüyor deşarj olurken 1k direç üzerinden geriye doğru geliyor ve emiter bacağından 0V'ye geçiyor.
Teşekkürler.

Forum istatistikleri

Konular
7,953
Üyeler
3,181
Son üye
unsle

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back