s.dogacolakoglu
Üye
Elektrik-Elektronik mühendisliği öğrencisiyim ve bu dönem "yarı iletkenler ve modellemeleri" adında bir ders alıyorum. Diyotlar hakkında anlamadığım bir nokta var. Bir diyot bir direnç ve bir gerilim kaynağından oluşan bir devre var. Bu devreye built-in voltajını geçecek şekilde, yani diyotu iletime geçirecek büyüklükte voltaj veriyoruz. Ben bu devre üzerinde çevre akımları yöntemini kullanmak istiyorum. Fakat devreye ilk voltaj verdiğimiz anda, anlık olarak (t=0+) diyot ani bir şekilde iletime geçeceğinden diyotun üzerinde voltajı yok mu sayarız? Yani direk V=I*R formülünü mü kullanırız? Yoksa normal çevre akımları yöntemini kullanarak diyotun üzerindeki voltajı da hesaba dahil eder miyiz? Diyotun bu özelliğinden anahtarlama olarak kullanılacağını da okumuştum. Bazı yerler bundan dolayı anlık iletime geçer ve diyotun üzerindeki voltaj sıfır kabul edilir derken bazı yerlerde de diyotun voltajını hesaba katıyorlar fakat ben net olarak bu kısmı anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.