2 Voltaji karsilastir, yuksek olani cik, (power path, batarya-usb guc kontrolu)

P kanal oldugu icin gate 0v olunca batarya gecis sagliyor, eger 5V gateye baglanirsa da -1.7v~ fark olacagi icin 5V diyot uzerinden geciyor
@0xyit Teşekkürler efendim. Biraz daha tefekkür edeyim devre hakkında. Herhalde şu çok duyup da derinlemesine anlayamadığım low side mosfet durumunun uygulaması herhalde paylaştığınız devre.

1752327331894.png

En son bunu çizdim. Bir sıkıntı görebilen var mı ?

@0xyit Teşekkürler efendim. Biraz daha tefekkür edeyim devre hakkında. Herhalde şu çok duyup da derinlemesine anlayamadığım low side mosfet durumunun uygulaması herhalde paylaştığınız devre.

Bu yapının çalışması için Vbatt ve Vusb birbirine yakın olması lazım. Aralarındaki farkın PMOS gate eşik voltajından daha az olması lazım.

Mesela Vbatt 12V, Vusb 5V ise ne oluyor? Vusb varsa da, yoksa da PMOS iletimde kalıyor.

Bu yapının çalışması için Vbatt ve Vusb birbirine yakın olması lazım. Aralarındaki farkın PMOS gate eşik voltajından daha az olması lazım.

Mesela Vbatt 12V, Vusb 5V ise ne oluyor? Vusb varsa da, yoksa da PMOS iletimde kalıyor.
Ben de acemi sayilirim ilk defa boyle bir devre kurdum (mosfeti detaylica incelemem gereken), USB 5V iken, VBAT yerine USB secilmesi icin 2.5>VBAT>3.5 olmasi lazim yanlış anlamadıysam.
1752336614375.png

-1.5V typ diye hatirliyorum, pcye gecince tekrar kontrol ederim
USB yokken ilk anda MOSFET'in source gerilimi MOSFET içindeki diyotdan dolayı Vbat-0.6 olur. MOSFET gate'i R39 dirençten dolayı 0. Vgs ise Vbat - 0.6V olur.
Bu gerilim MOSFET'in sadece açılması için değil, Rds değerini beslenecek devrenin impedansından yeterince aza çekmeli ki MOSFET'in source bacağındakı gerilim drain'ne yaklaşsın.
Eğer devre 300 mA tüketiyorsa ve 18650'in 3.2 V kadar çalışması düşünülüyorsa devrenin impedansı ~10 Ohm olarak kabul edilebilir.
Rds değeri gate-source gerilimi Vgs = Vbat - 0.6 = 2.6V iken 0.5 Ohm ise (atıyorum), MOSFET'te Rds'den dolayı düşen gerilim 0.15V olur. Ayrıca MOSFET açılınca Rds değeri düşer çünkü Source gerilimi Drain'e yaklaşır ve dolayısı Vgs de artar.
Yazdıklarım p channel mosfetin simetrik çalışması varsayımina dayanıyor.

Pchannel mosfet'in Vgs değerinin pozitif olması max Vgs değerinin aşmadığı halde sorun yaratmaz. Datasheet'te yazar.

Rds değerinin daha net bilmemiz için kullanılacak P channel MOSFET datasheet'inde grafiklere bakılmalı .

Bence simulasyon yapın (simulasyon yazılımı imkan sağlıyorsa, ısı ve mosfet transfer değerlerinin dağılım bandına göre) , arkasından da plaket'te deneyin.

USB yokken ilk anda MOSFET'in source gerilimi MOSFET içindeki diyotdan dolayı Vbat-0.6 olur. MOSFET gate'i R39 dirençten dolayı 0. Vgs ise Vbat - 0.6V olur.
Bu gerilim MOSFET'in sadece açılması için değil, Rds değerini beslenecek devrenin impedansından yeterince aza çekmeli ki MOSFET'in source bacağındakı gerilim drain'ne yaklaşsın.
Eğer devre 300 mA tüketiyorsa ve 18650'in 3.2 V kadar çalışması düşünülüyorsa devrenin impedansı ~10 Ohm olarak kabul edilebilir.
Rds değeri gate-source gerilimi Vgs = Vbat - 0.6 = 2.6V iken 0.5 Ohm ise (atıyorum), MOSFET'te Rds'den dolayı düşen gerilim 0.15V olur. Ayrıca MOSFET açılınca Rds değeri düşer çünkü Source gerilimi Drain'e yaklaşır ve dolayısı Vgs de artar.
Yazdıklarım p channel mosfetin simetrik çalışması varsayımina dayanıyor.

Pchannel mosfet'in Vgs değerinin pozitif olması max Vgs değerinin aşmadığı halde sorun yaratmaz. Datasheet'te yazar.

Rds değerinin daha net bilmemiz için kullanılacak P channel MOSFET datasheet'inde grafiklere bakılmalı .

Bence simulasyon yapın (simulasyon yazılımı imkan sağlıyorsa, ısı ve mosfet transfer değerlerinin dağılım bandına göre) , arkasından da plaket'te deneyin.
Empedans kısmı hakkında hiç bir şey anlamadım nerdeyse, ama simülasyona bakacağım, teşekkürler.

En generici sectim, dusuk forward voltage diye hic bakmadim ozdisanda.
Vds 1A akım için yazılmış. 300mA olunca daha da düşer, ama datasheet'te ilgili grafik bulunmuyor.
Simulasyondan çıkar. Bu dokumandakı genel grafikten tahmin edilmesi zor:
1752370043135.png

Bunu dışında Vds ısı düşünce yükselir.

1752370106191.png

Yani belki paralel diyot gerekebilir. Simulasyondan belli olur.

Vgsth orta değeri için mosfet açıkken üzerinde 30-60 mV düşebilir.
Bakalım simulasyon ne söylecek.
1752370306713.png

Forum istatistikleri

Konular
7,974
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back