Selamlar devrenin çalışma mantığınımben şu şekilde yorumladım acaba siz ne düşünüyorsunuz ilk olarak N1 sargısı ve direnç üzerinden transistör tetiklenir transistör iletime geçtiğinde N2 sargısı üzerinden grounda akım akar N1 ve N2 sargılarının sarım yönleri terstir bu nedenle N2 üzerinde oluşan zıt EMK N1 sargısında ters yönde bir EMK oluşturarak transistörü iletimden çıkarı N2 bobinde depolanan EMK yük üzerinden grounda akarak enerjisini boşaltır sistem tekrar başa döner. Ben bu şekilde yorumladımBu devrede, 1.5V luk bir kalem pil ile, çıkışta 15V genlikte ince palslar elde ediyoruz. Mevcut devrede, palsların frekansı 5 KHz civarında. Eğer bu palsları uygun bir kapasitör ile filtreleyecek olursak, düşük akım gereksinimine sahip bir devreyi rahatlıkla çalıştırabiliriz.
Devrenin çalışma prensibi kabaca şöyle: İlk pil bağlandığında, N1 sargısından geçen akım giderek artar ve sonunda T1 transistörünü iletime geçmeye başlar. İletmeye başladıkça, N2 sargısından geçen akımın N1'de yarattığı gerilim, T1'in iletime geçmesini hızlandırır ve kısa sürede T1 tam iletime geçer. Bir kere tam iletime geçtikten sonra, transistörlerin fiziksek özelliklerinden kaynaklanan sebeplerden dolayı, artık 1K direncin sağladığı baz akımı, T1'i iletimde tutmak için yeterli gelmez ve T1 yalıtıma geçmeye başlar. Yalıtıma geçerken N2'de azalan akımın N1'de yarattığı gerilim, T1'in yalıtıma geçmesini hızlandırır ve kısa sürede T1 yalıtıma geçmiş olur. Bu döngü böyle sonsuza kadar devam eder.
TR1 transformatörünün nüvesinin manyetik özellikleri değiştirilirse, çıkışta oluşan palsların frekansı değişmektedir.
Selamlar devrenin çalışma mantığınımben şu şekilde yorumladım acaba siz ne düşünüyorsunuz ilk olarak N1 sargısı ve direnç üzerinden transistör tetiklenir transistör iletime geçtiğinde N2 sargısı üzerinden grounda akım akar N1 ve N2 sargılarının sarım yönleri terstir bu nedenle N2 üzerinde oluşan zıt EMK N1 sargısında ters yönde bir EMK oluşturarak transistörü iletimden çıkarı N2 bobinde depolanan EMK yük üzerinden grounda akarak enerjisini boşaltır sistem tekrar başa döner. Ben bu şekilde yorumladım
Cevap İçin teşekkürler ben sadece indüksiyon prensini üzerinden gitmişim birde bobinlerin yönlerini karıştırmışım ama transistörün kesime girmesini hala anlayamadım transistör çalışma grafiğinde dediğiniz kesim olayını göremedim
Cevap İçin teşekkürler ben sadece indüksiyon prensini üzerinden gitmişim birde bobinlerin yönlerini karıştırmışım ama transistörün kesime girmesini hala anlayamadım transistör çalışma grafiğinde dediğiniz kesim olayını göremedim
Gerçek devresini denediniz mİ?Bunun gerçek devresini de kurup deneyeceğim. Bakalım simulasyon ile gerçek devredeki durumu ne kadar doğrulukla öngörebiliyoruz.
Gerçek devresini denediniz mİ?