Elektrikli araç ve solar şarj

Ahmet

S38>S85
Geçen gün elektrikli araç sahibi ben ve elektrikli araç almayı düşünen iş yerindeki arkadaşlarımla aramızda geçen bir sohbet oldu. Arabayı almak evet bir miktar para ödüyoruz ama mesela zaten borca girmişiz "50 bin" daha girip şarjı tamamen ücretsiz hale getirsek? nasıl olur diye düşünüyorduk fakat setup konusunda çok havada kaldı düşüncelerimiz bu işin panel? inverter? belki akü? nasıl olmalıydı sohbeti bırakıp teknik veriler üstüne gidelim.

İlk aracımız uygun fiyatlı bir EV(electric vehicle) olan "Hynduai Kona EV" kendisi bence en mantıklı elektrikli araç teknik detaylarına bakalım;

62kWh bir batarya ile kullanıcıya sunuluyor;
Şöyle şarj detayları var;
Tek fazlı 10A sınırlandırılmış (avg. 2.2-2.3kW) şarj ile araç 33 saatte şarj oluyor.
Tek fazlı 16A sınırlandırılmış (avg. 3.7kW) şarj ile araç 21 saatte şarj oluyor.
Tek fazlı 32A sınırlandırılmış (avg. 7.4kW) şarj ile araç 10 saatte şarj oluyor.

Üç fazlı 16A sınırlandırılmış (avg. 11kW) şarj ile araç 7 saatte doluyor.
En hızlı ev tipi şarjı bu şekilde üç faz 16A'den fazla şarj olamıyor AC için

DC şarj da işler değişiyor
DC 50kW ŞARJ İLE 72 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR.
DC 70KW(MAX ŞARJ) 41 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR.

Hynduai kona için şarj dökümanları bu şekilde birde daha üst sınıf olan Tesla Model Y'ye geçelim

------------------
Tesla model Y 75kWh batarya ile geliyor;
Tek fazlı 16A sınırlandırılmış (avg. 3.7kW) şarj ile araç 24 saatte şarj oluyor.
Tek fazlı 32A sınırlandırılmış (avg. 7.4kW) şarj ile araç 12 saatte şarj oluyor.

Üç fazlı 16A sınırlandırılmış (avg. 11kW) şarj ile araç 8 saatte doluyor.

DC şarj da işler değişiyor
DC 50kW ŞARJ İLE 74 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR.
DC 175kW(MAX ŞARJ) 30 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR.
??DC 350kW(MAX ŞARJ) 27 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR.

Ben az param ile gidip kona alıp sonra para biriktirip model y almak isteyen biri olduğumu düşünürsek 2 araç içinde uygun bir solar sistem nasıl kurabiliriz? maliyeti ne olur?
8-6 çalışan birisi olduğumuzu varsayıp eve 7.30'da geldiğimizi düşünelim aracımızı akşam saat 7.30 da takıp sabah en az %80 dolmuş şekilde alabileceğimiz bir solar sistem maliyeti nedir?
@Ahmet Develi

Olmaz. Arabanın bataryasını evde bırakıp güneş varken şarj etmek lazım. yoksa bir o kadar daha pil kapasitesi lazım. 50kwh pil kaç para? 10KW güneş paneli kaç para? her gün 50kwh enerji mi lazım?

İyimser bir tahminle 50kwh günlük kullanılabilir depolayan bir sistem için 1.000.000 TL'yi gözden çıkarman lazım. 700.000 TL batarya gerisi de panel konstrüksiyon vs...

Olmaz. Arabanın bataryasını evde bırakıp güneş varken şarj etmek lazım. yoksa bir o kadar daha pil kapasitesi lazım. 50kwh pil kaç para? 10KW güneş paneli kaç para? her gün 50kwh enerji mi lazım?
Hergün 50kWh'lik yol nası gidelim abi, olsun olsun her gün 50 git 50 gel 100km yol yapayım arabanın haşatını çıkaracak kadar bassam 100km'de 25kW anca yakarım yani kabaca hergün 10-15kW doldurabilecek kadar şarj etse yeter diye düşünüyorum hafta sonuda tamamen şarj'da bırakırız öyle öyle pil ölene kadar devam

Muhtemelen sen sistemin parasını çıkarana kadar arabanın akülerinde sıkıntılar başlayacak. Çok mantıklı gelmedi bana

Muhtemelen sen sistemin parasını çıkarana kadar arabanın akülerinde sıkıntılar başlayacak. Çok mantıklı gelmedi bana
arabayı 1 sene sonra satarız, başkasına geçeriz pert olana kadar aynı arabayı sürmeye niyetli değiliz.

Son 6-7 aydır aktif elektirkli araca biniyorum(yolcu olarak), bissürü grubuna üyeyim nerdeyse en az okuduğum şikayet batarya şikayeti hep tahrik ve diğer unsurlar sorun çıkarıyor(abs, fren, motor, inverter) gibi parçaları daha sorunlu oluyor sanırım.

Evin enerji ihtiyacının da karşılanacağını da hesaba katmak lazım. Ekonomik olabilir. Eğer elinde kuru para varsa tabii. Yoksa çekilen kredinin faizine giden para kadar tasarruf sağlanamayabilir. vergiler dahil konutta elektriğin 1 kwh'si 3 tl falan günlük ortalama 15kwh için 45TL tasarruf edersin. 15 KWH aklifepo4 akü 150.000 TL falan tutar diye tahmin ediyorum. Paneller de KW maliyeti 10.000 TL olsa 4KW için 40.000 TL. yani yaklaşık 200.000 TL iyimser tahminlerle maliyetin olur. 200.000/45/365=12 yıl yapıyor. Ama bu sürede depolama bataryanın ömrü dolar. 15 yılda kendini ödeyecek sisteme o para verilmez. Güneş enerjisini taze taze kullanmak ekonomik olsa da depolayarak kullanmak ekonomik değil.

Bir güneş paneli ortalama %20 verimle metrekareye 200 watt güç üretiyor.
65kWh batarya 5 saatte doldurulsa 13kwh panel gerekecek.
13000watt/200=65 metrekare alanı kaplayacak güneş paneli lazım. :)
Hava bulutlu olursa şarjı unut. :)
Metrekaresi 5000 tl olsa 325000 tl yapar.

Peki elektirkli aracımızı şebekeden şarj edelim.
Çağırdık elektrik dağıtım şirketinden tanıdık sayacımızı büyüttük(32+32A).
Aracımızı 32A tek faz ile şarj etmeye karar verdik.
Her tam şarjda 73kWh saat yani "219 tl" ödüyoruz.
Ben aracımı haftada 1 tam şarj ettiğimi varsayalım.

haftada 219
Ayda 876
6 ayda 5256
1 yılda 10552
Böyle daha ucuzmuş 1 yıl biner 2. yıl gidip 2.0 dizel alırız kafamız rahat eder(!).

Biraz hesap yapalım hazır böyle ürünler var mı diye bakmak için. 220Wh/km alalım tüketimi, günlük ortalama 120km yapalım. 26.4kWh gerekli oluyor. Şimdi sistemimiz belli değil, kaç dönüşüm yapılacak vs ama hadi diyelim ki %95 olsun toplamda verimimiz 27.8kWh etti düz hesap 28kWh elde etmemiz gerekli güneşten diyelim. İzmir için neredeyse senenin 300 günü güneşlidir, üstelik yazın günün yarısı aydınlık oluyor. O yüzden senelik ortalamada hesabımızı da oldurmak amaçlı diyelim ki izmir senelik ortalamada günlük yaklaşık 7 saat güneş alsın. Bu durumda 28/7=4kW panel gücü lazım gibi dursa da, panel etiketlerine bakarsanız Wp diye belirtir. 7 saat boyunca MPP de çalışmak mümkün değil, dolayısıyla tepe değeri 5kW olacak şekilde düşünelim. %20 ve civarı paneller sıkca bulunan, uygun fiyatlı paneller ve bunları kullanalım bu durumda bizim gerekli panel alanımız 25m^2 ve gayet erişilebilir, proje bu açıdan mümkün duruyor.

Batarya işi çok büyük yatırım ve bence mantıklı değil. Bize gereken enerji 28kWh demiştik panelde, şöyle yapalım 35kWh civarı depolayabilen bir pil grubumuz olsa maliyet ne olur? Bu değere ulaşmak zor olsa bile lithium ion için 150-200usd/kwh dan başlayıp 600e kadar çıkan rakamlar buldum internette biz 250 desek 8750usd düz hesap 9000usd pil maliyeti var. Tek tek bakmayalım şu olsa nolur bu olsa nolur diye diyelim ki bizim pil işinin maliyeti 5-12kusd arasında değişiyor.

Solar bataryaya, batarya EV ye durumunda batarya->EV kısmının tasarımı biraz karışık. Orada dümdüz bir inverter konabilir, AC single ya da three phase üretip verilir. Ya da direkt DC DC bağlanır.

Neyse yazı çok uzadı. Eve solsr bağlatmada avrupa da sen grid e basarken senden satın alınan akşam sana satılan bir sistem yaygın diye biliyorum, ancak zamanında TR de evinin çatısını komple kaplayan birisi ile konuştuğumda senelik/3 aylık alınan/satılan enerji miktarı üstünden mahsuplaştığını söylemişti. Eğer hala senelik ya da 3 aylık sistem varsa ne gerek var bataryaya koy panelleri bas gride geç. Ha dersen bu sistemin maliyeti ne 7-8kusd civarıdır. Senede 5000kwh şarj için kullansan herhalde 10-12bin lira para yapardı(evde şarj için) bunu vermiyorsun, şarj istasyonunda da temizinden 30bin liradan başlar. Sadece EV olarak bakıldığında ROI(return of invesment) çekiçi gözükmüyor.

Bu hesapları mühendis olarak yapmak çok doğru değil. Ama günün sonunda ben mühendis olarak yatırım olarak çok çekici bulmadım

GES projelerinde ömrünü geçirmiş biri olarak şöyle söyleyim siz gerisini çıkarın.

Evinizde şehir su şebekesinden su gelirken, zahmet edip artezyen vurdurup, çıkan suyu filtrasyondan geçirip, depolama alanı ayırıp, klorlayıp, bunların hepsinin de kontrolünü siz yaparak, haftalık 2 ton su ihtiyacı için bu kadar uğraşır mıydınız?

Solar budur Türkiye'de daha fazlası değil.

Solar tamamen, zengin bebelerin, kendi aralarında rakı masalarında konuşacakları bak benim villam şu kadar solar enerji kullanıyor dedikleri bir alandır. Halkla alakası yoktur soların boş hayallere girmeyin. Elektriğiniz geliyorsa eve, oturun ona çözüm bulun.

Çok mu meraklısınız solara, 4 girişli mikroinverter alın, balkonunuzdaki elektrik prizine sokun, 2-4 arası da 500W panel alın, gerisini düşünmeyin.

Türkiye'de halkın güneş kullanılarak kendi enerjisini üretmesi istenmiyor. Bakmayın siz o kendi enerjinizi üretebilirsiniz masallarına...
Nedenini yazmam, silivriye çağrılmak istemiyorum.

GES projelerinde ömrünü geçirmiş biri olarak şöyle söyleyim siz gerisini çıkarın.

Evinizde şehir su şebekesinden su gelirken, zahmet edip artezyen vurdurup, çıkan suyu filtrasyondan geçirip, depolama alanı ayırıp, klorlayıp, bunların hepsinin de kontrolünü siz yaparak, haftalık 2 ton su ihtiyacı için bu kadar uğraşır mıydınız?

Solar budur Türkiye'de daha fazlası değil.

Solar tamamen, zengin bebelerin, kendi aralarında rakı masalarında konuşacakları bak benim villam şu kadar solar enerji kullanıyor dedikleri bir alandır. Halkla alakası yoktur soların boş hayallere girmeyin. Elektriğiniz geliyorsa eve, oturun ona çözüm bulun.

Çok mu meraklısınız solara, 4 girişli mikroinverter alın, balkonunuzdaki elektrik prizine sokun, 2-4 arası da 500W panel alın, gerisini düşünmeyin.

Türkiye'de halkın güneş kullanılarak kendi enerjisini üretmesi istenmiyor. Bakmayın siz o kendi enerjinizi üretebilirsiniz masallarına...
Nedenini yazmam, silivriye çağrılmak istemiyorum.
Ev için evet haklısınız, avrupa bu konuda destek çıkıyor ve evlere kurulum çok yaygın. Ama solar diyince büyük GES santralleri de kötü gözüküyor ki aslında değil. Güneş potansiyelimiz oldukça fazla bunu doğru kullanmak bize katkı sağlar kesinlikle ve şu anda MW ölçüsünde GES kurmak kötü değil

Ev için evet haklısınız, avrupa bu konuda destek çıkıyor ve evlere kurulum çok yaygın. Ama solar diyince büyük GES santralleri de kötü gözüküyor ki aslında değil. Güneş potansiyelimiz oldukça fazla bunu doğru kullanmak bize katkı sağlar kesinlikle ve şu anda MW ölçüsünde GES kurmak kötü değil

Benim görüşlerim ev konusunda.
Türkiye aslında güneşli bir ülke ama bir sıkıntı var sıcaklık. Maalesef ortalama sıcaklıklarımız biraz yüksek. Millet antalya iyi olmaz mı diyor güneş için ama güneş alma enerji için yeterli değil. Gerek ama yeterli değil.

Güneş alacak ve sıcaklıklar ortalama 20-25 derecelerde olacak. Hatta hava buz gibi olsa ama güneşi dike yakın alabilse en iyisi olur. Bu yüzden güneşi dik alan dağ tepe alanları daha uygun bu iş için.

Sonuçta güneş paneli dediğiniz şey diyottan ibaret.

Zaten kış aylarında ortam buz gibiyken güneş açınca insanlar paneller az üretir sanıyor ama etiket değerinin üstüne çıkıyor, çünkü etiket değeri 20 ya da 25 dereceye göre. Bizim güney güzel güneş alıyor ama çok sıcak, dolayısı ile paneller soğuğa göre daha az güç çıkışı sağlıyor. Yine de ev için destek çıksa o bölgelerde dahi ciddi katkı sağlanır.

Ben işin içindeyim maliyetlerden evime bir adet panel sokmadım. Varın gerisini siz düşünün :)
Ama söz teşvik vs. çıkarsa ilk gelip ben yazıcam.

Panel işini ucuza halletme yöntemi çıkarsa bu iş olabilir mi?

Biraz kaba ve çirkin olacak sanayide yaptıracağız...?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back