Elektrikli cihazlara dokunuldugunda olusan tuhaf duygu

Demir kulce karbon icerir. Galaksinin yasi belli. Demirin yasi da karbon izotopla belirlenebilir. Eger demirin yasi galaksinin yasindan buyukse demekki bu demir galaksi otesinden geldi demektir.
Eğer karbon 14 den bahsediyorsanız mümkün değil. 60bin yıldan sonrasında geçerli değil, hatta celal şengörün ünlü bir videosu var, oradan aklımda kaldı benim de.
 
Ortaokuldayken bir belgesel izletmişlerdi din kültürü dersinde. Demir uzaydan geliyor falan diyordu belgeselde. O zamanlar çok saçma gelmişti.

Gelse ne olur gelmese ne olur, sonuçta dünyada yeterince var ve kullanıyoruz.
 
Felaket gelecekse acısızı ve ani olanı gelsin. Yoksa açlıktı susuzluktu uğraşırken bir de eşkiyalık sarar ortalığı. Fena olur. Kendine birkaç yıl yetecek bol konserveli bir sığınak yapmalı.
Evde bol miktarda konserve var. Un, seker, yag vb var epey miktar. Asil sorun su, onun icin depo var ama depo suyu uzun kullanimda suyu icilebilir sekilde aritmak. Bunun icin genelde kampcilarin ve dagcilarin kullandigi mobil bir su aritma cihazi var, 1 litre suyu aritabiliyor bir kac dakika icinde. Tek filtre ile 20 ton su aritabiliyor. Ondan almistim. Yiyecek ve suyu cozmek cok sikinti degil. Ama cevre kirliligi, ozellikle hava ve radyoaktif kirlilige onlem almak imkansiz gibi. Cunku olay gerceklestiginde siginaktan ne kadar uzak olacaginiz belirsiz. Bin Km uzakta da olabilirsiniz.

Neyse, konuyu iyice dagitmadan gibip ben kettle'a su koyayim da cay iceyim. Elimi de uzerine surterim, gidiklar biraz. :D
 
Arkadaşlar yaşadığımız dünyada, sokakta yürürken kafamıza saksı düşme olasılığı bütün bu konuştuklarımızdan daha yüksek ihtimal. Çok da şey etmemek lazım. :cheeky5:

Bundan hariç, karbon testleri filan bir yere kadar tamam da bir noktadan sonra olay varsayımsal olarak doğru kabul ediliyor. Kim karbon testi ile bilmem kaç milyon yıl önce olduğu sonucuna varılan bir şeyin gerçekliğini doğrulayabilir? Ne malum her vasayımın doğru olduğu, adı üstünde varsayım.

Edebiyatımızda güzel bir anonim karakter var nam-ı Kemal diye, onun da güzel bir sözü varda yazarsam yanlış anlaşılır diye yazmıyorum. Artık bilen bilir, kimse üstüne alınmasın... :D
 
Merhum Einsteine atfedilen bir söz var:"Cahillik ne güzel herşeyi biliyorsun"
Kimse üstüne almasın .Sözüm cahillere
 
Altın, demir ve diğer ağır elementler, yıldızlar arasında gerçekleşen nükleer reaksiyonlarda üretilir.

Bu yıldızların boyutunu büyüklüğünü anlamamız için araştırma yapmamız gerekli zira güneş "cüce"
Bunların oluşması için süper kütleliler lazım.
Devasa boyutda olanlar belkide galaksimizin ortasında duran gibi bişeydir göremediğimizden bilemiyoruz
Kaldı ki çinliler çakma elmas üretiyor yapabilseler altınıda üretirlerdi ama yapamazlar.
 
Altın, demir ve diğer ağır elementler, yıldızlar arasında gerçekleşen nükleer reaksiyonlarda üretilir.

Bu yıldızların boyutunu büyüklüğünü anlamamız için araştırma yapmamız gerekli zira güneş "cüce"
Bunların oluşması için süper kütleliler lazım.
Devasa boyutda olanlar belkide galaksimizin ortasında duran gibi bişeydir göremediğimizden bilemiyoruz
Kaldı ki çinliler çakma elmas üretiyor yapabilseler altınıda üretirlerdi ama yapamazlar.
Suni altin da uretiliyor ama son derece radyoaktif ve yarilanma omru 2 gun gibi bir sey. Iki gun sonra yarisi kursuna donusuyor.
 
  • Haha
Reactions: nt
Bu uretiemedigi anlamina gelmez. Altinin atom numarasi 79, kursunun ise 82. Uc notron protona donusuyor. Once d-kuark W- yayarak u-kuarkina, sonrasinda W- elektron(e-) ve karsit nötrinoya (νe) bozunur. Normalde cekirdek icindeki notronun yarilanma omru cok uzun ve hafif elementlerde bozunmasi pek olasi degil. Muhtemelen uretim prosesi sirasinda olusan serbest notronlar iyonize radyasyon yayarak bozunuyorlar ve protona donusuyorlar. Bu protonlarda altina dahil olup kursuna donusturuyor. Uretim surecinde degisiklik yaparak bunun onune gecerlerse uretim basarili olabilir. Bu sadece altin uretimi degil nadir elementlerin de uretilebilmesi demek. Altindan cok daha degerli elementler var sonucta.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Adamlar eskiden ne kadar uğraşmış bunun için. (Simya)

Sadece elektron ve nötronların/protonların yeri değişerek maddenin kıymetli hale gelmesi etkileyici bir şey.

Ama bu şekilde altın üretilmesi değerini düşürür. Bir taraftan da bazı elektronik malzemeler daha ucuza üretilebilir.
 
50 mm'lik iki tane piezo diski birini elektriksel olarak yalitarak yuzeye yapistirip ondan uretilen sinyalleri incelemek gerek. Cok ince kapton bant titresimi engellemeden yalitim yapabilir sanirim. Osiloskopun iki kanalinda aralarinda ne fark var gorulebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,102
Mesajlar
120,992
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top