Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,180
Ender 3 Pro için BLTouch Fiyatları fazla olduğundan "Endüktif Mesafe Sensörü" kullanarak Tabla Levelleme işlemi yapacağım.
Tabi konu hakkında hiç bir fikrim yok. Beraberce yapacağız ve bu işlemi yapmak isteyene de kaynak oluşturmuş olacağız.

İlk önce bir endüktif mesafe sensörü ediniyoruz. 4mm, 8mm, 12mm gibi çeşitleri var sanırım. Ben 8mm olanını tercih ettim.
Ayrıca bu sensörlerin NPN ve PNP olanları var. İkisinden birini alarak ve marlin yazılımı içinden türünü belirterek kullanılabiliyor. Ben NPN olanını tercih ettim.
Birde NO(Normalde Açık), NC(Normalde Kapalı) ve Her ikisinin bulunduğu seçenekler var. Ben bunların ne olduğunu bilmiyorum. Bilinçsizce "NO" olanı aldım.
Aşağıdaki listede hangi türü almak istediğinize bakarak belirleyebilirsiniz.

Benim alığım model şu dur;

LJ18A3-8-Z/BX Endüktif Mesafe Sensörü


lj18a3-8 endüktif sensör datasheet.PNG


Sonra Bu Endüktif Sensörü Ender 3 Pro ya monte etmek için bir aparat basmamgerekti.
Autodesk Fusion 360 ile bu aparatı çizdim.
enduktif sensor 3d.png


Sonrada Ender 3 Pro yazıcımda bastım.
20211204_140458.jpg


20211204_140522.jpg


20211204_140541.jpg


Konunun devamını vakit buldukça getireceğim...
 
PNP sensör ON olunca çıkışı +VCC yapar. NPN sensör ON olunca çıkışı GND yapar.

Her iki sensör türünün de NO/NC çeşidi olabilir. NO sensörde çıkış normalde yüksek empedans modundadır yani hiçbir yere bağlı değildir. NC sensörde çıkış ya GND'ye yada +VCC ye bağlıdır.

Burada başka ayrıntılar da var. Mesela PNP sensör çıkış ON olduğunda çıkışı sensörün besleme voltajına çeker. Ama NPN sensörde çıkış OFF iken çıkışta oluşan voltajın ne olduğunu sen belirleyebiliyorsun. Çıkışı ilgili voltaj kaynağına pull up ile bağlama yeterlidir.

Basitlik açısından NPN/NO sensör anlaşılması en kolay olanı. Çıkış OFF ise boşta, ON ise şasede oluyor. Burada senin dikkat edeceğin, bu sensörün bağlı olduğu kontrol kartında bir pull up olması lazım. Pull up yoksa kendin pull up eklemen lazım. 2.2 kΩ koysan olur.
 
Burada senin dikkat edeceğin, bu sensörün bağlı olduğu kontrol kartında bir pull up olması lazım. Pull up yoksa kendin pull up eklemen lazım. 2.2 kΩ koysan olur.
Kartı sökünce bakarız beraber abi. Ben şuan tam fransızım. Kablonun nereye nasıl bağlanacağını dahi bilmiyorum :)
 
Bu endüktif sensörde en kritik parametre, sensörün algılama noktası ile nozul ucu arasındaki Z farkı (veya ingilizce terminolojisi "Z offset"). Bu Z offseti ölçerek belirliyorsun, ondan sonra Marlin'e bunu kaydettiriyorsun ve öyle kullanıyorsun. Eğer hep aynı tabla sıcaklığı ile çalışıyorsan başka bir derdin olmuyor.

Ama benim gibi bazan 60 ℃ bazan 100 ℃ ile çalışıyorsan, Z offset sıcaklığa göre biraz değişiyor. Mesela benim yazıcıda 0.15 mm gibi bir oynama yapıyor. Burada iki seçenek var. Sık sık sıcaklık değiştirmiyorsan, her sıcaklık değiştirdiğinde Z offseti tekrar ölçüp kaydedebilirsin. Veya ikinci seçenek, Marlin'de sıcaklığa göre Z offset tablosu oluşturma özelliği var, onu kullanarak her türlü sıcaklıkta doğru Z offset ile çalışmasını sağlayabilirsin.
 
Bu arada bu sıcaklık faktörü sadece endüktif sensörlere özgü değil. Kapasitif sensörlerde de, BL Touch tarzı mekanik sensörlerde de aynı durum var. Tek değişen sıcaklık ile Z offsetin ne kadar oynadığı. Bazı durumlarda az oynar bazı durumlarda fazla. Akıllı bir mekanik yapı kullanılarak tablanın bombeleşmesi ve Z probunun bağlantı yerinin genleşmesi eşitlenebilir böylece sıcaklıkla hiç değişim olmaz. Ama bununla uğraşmaya gerek yok. Değişeceğini varsayarak işi yaparsan, değişmezse bile senin hesap doğru sonuç verir.
 
Adım adım gidersek benim için daha anlaşılır olacak.
1- Sensörün Kafaya Montajı
2- Sensörün Anakart Bağlantısı
3- Marlin de ayarların yapılıp karta yüklenmesi
4- Z-Offset Ayarları.
Bunların dışında yapılması gereken birşey var mı bilmiyorum.

1 Numaradan başlayacak olursak;
Endüktif sensörün kafaya montajını aşağıdaki resim ile anlatmaya çalıştım. Resmi kuş bakışı değerlendirirseniz sensör nozull'un sol-ön hizasında kalıyor. Tam yan yana yapma imkanım yok çünkü limit switch'e çarpıyor.
Yükseklik ayarı ise tahminimce nozull tablaya tam değiyorken sensörü 1-2mm yukarı bağlamak gerekiyor. Böyle montajlamamda bir sakınca yoksa sensörün anakart bağlantısı adımına geçeceğim.
Screenshot_20211204-193536.jpg
 
Hocam konu devam etmemiş forumda da araştırdım başka konu da açılmamış. Bu konuda ilerleme sağlandı mı? Bende de V2 versiyon var uyarlayabilir miyiz?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,292
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top