Enkoder Sorusu

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Soldaki enkoder bağlantısı yerine direnç ve kondansatörleri ortak kullanıp sağdaki yapıyı kursam ne olur?

Ekran görüntüsü 2025-07-03 223836.png

şemada bir gariplik yok mu ? quadrature enkoderde her durumda en az bir çıkış logic low oluyor. yani her enkoder için en az 2 bağımsız input lazım.

Soldaki de p33 ve p23 birbirinden bağımsız olarak 1 ve 0 olabilir ama sağdakinde p23 hangi lojik durumda ise p33 de aynı lojik durumda olur. Bu yüzden encodere okuyanazsın. Aynı durum p24 ve p34 bağlantıları için de geçerli.

şemada bir gariplik yok mu ? quadrature enkoderde her durumda en az bir çıkış logic low oluyor. yani her enkoder için en az 2 bağımsız input lazım.
Acemiye anlatır gibi konuşmalısın. Soldaki enkoder şeması halihazırda sıkıntısız çalışıyor. Ben kondansatör ve dirençleri ortak bağlasak sorun olur mu onu merak ediyorum.

Soldaki de p33 ve p23 birbirinden bağımsız olarak 1 ve 0 olabilir ama sağdakinde p23 hangi lojik durumda ise p33 de aynı lojik durumda olur. Bu yüzden encodere okuyanazsın. Aynı durum p24 ve p34 bağlantıları için de geçerli.
Hımm Çakışmayı önlemek lazım o zaman. Anladım

Çalışma değil de. Sağdaki şemada p24'ün lojik 0 olduğu durumda p34 hiçbir zaman lojik 1 olamaz. Bu da encodere okuyamamana sebep olur. Bu yüzden ayrık olmalı.

Çıkışlarına bağlanmış 100nF göre mekanik enkoderlere benziyor.
Enkoder'leri paralel bağlayınca (sağdakı şemada) ikisinin sinyalleri biribirine karışır ve enkoderin sinyallerini işleyen devrede sorunlar yaşarsınız.
İkincisi - 4 bacaklı enkoderi 3 bacaklıyla değişince çıkışların doğru bağlanmasına dikkat edilmeli. Kullanılan enkoderlerin markalarını paylaşırsanız bağlantıların doğru olduğunu tespit edebiliriz.

Acemiye anlatır gibi konuşmalısın. Soldaki enkoder şeması halihazırda sıkıntısız çalışıyor. Ben kondansatör ve dirençleri ortak bağlasak sorun olur mu onu merak ediyorum.
encoder konusunda çok özel bir durum yok. dönüş yönüne bağlı olarak farklı patternlerde kare dalga üretiyor sadece. sağdaki gibi bağlarsan ortak pull updan dolayı diğer encoderin pini lowda kalır.

1751573460805.png

Çıkışlarına bağlanmış 100nF göre mekanik enkoderlere benziyor.
Enkoder'leri paralel bağlayınca (sağdakı şemada) ikisinin sinyalleri biribirine karışır ve enkoderin sinyallerini işleyen devrede sorunlar yaşarsınız.
İkincisi - 4 bacaklı enkoderi 3 bacaklıyla değişince çıkışların doğru bağlanmasına dikkat edilmeli. Kullanılan enkoderlerin markalarını paylaşırsanız bağlantıların doğru olduğunu tespit edebiliriz.
Piyasadaki standart arduino encoderlerinden. Sadece devresiz haldeler. Ben devrelerini hazırladığım anakart üzerine çiziyorum direk.
Encoderlerin switchlerini kullanmıyorum. O yüzden o bacaklar iptal. 4 ten 3 e düşürmemin sebebi de encoder üzerinde 2 adet GND pini var. İkisini birbirine bağlayıp fazladan soket ve kablo kullanmama gerek kalmadığı kanaatine vardım. İlk zamanlar şuanki halimden daha acemiydim. Akıl edememişim GND'leri birleştirmeyi. Encoderden almış iki ayrı kablo ile ana karta taşımışım. Hatta belkide biri Switch'in GND'si dir. Hiç taşımaya bile gerek yoktur. Birazdan onada bakacağım.

Ekran görüntüsü 2025-07-03 232043.png

Resimdeki dupontlardan kurtulup, IDC Kablo ve jack'a çevirmek istiyorum.
Bu panelden bir tane daha yapacağım ve o kaddar çok kablo çakacak ne sabrım var nede vaktim.
Displayler ve enkoderler için bu kablolardan kullansam sizce sorun olur mu?
WhatsApp Görsel 2025-07-03 saat 23.05.56_fafc576a.jpg

Ekran görüntüsü 2025-07-03 230539.png

Piyasadaki standart arduino encoderlerinden. Sadece devresiz haldeler. Ben devrelerini hazırladığım anakart üzerine çiziyorum direk.
Encoderlerin switchlerini kullanmıyorum. O yüzden o bacaklar iptal. 4 ten 3 e düşürmemin sebebi de encoder üzerinde 2 adet GND pini var. İkisini birbirine bağlayıp fazladan soket ve kablo kullanmama gerek kalmadığı kanaatine vardım. İlk zamanlar şuanki halimden daha acemiydim. Akıl edememişim GND'leri birleştirmeyi. Encoderden almış iki ayrı kablo ile ana karta taşımışım. Hatta belkide biri Switch'in GND'si dir. Hiç taşımaya bile gerek yoktur. Birazdan onada bakacağım.

42613 eklentisine bak

Resimdeki dupontlardan kurtulup, IDC Kablo ve jack'a çevirmek istiyorum.
Bu panelden bir tane daha yapacağım ve o kaddar çok kablo çakacak ne sabrım var nede vaktim.
Displayler ve enkoderler için bu kablolardan kullansam sizce sorun olur mu?

42610 eklentisine bak
IDC temassızlık yapmaya en meyilli kablo çeşidi. dişi soketin kablo çakılan pinleri sorun çıkarmaya çok meyilli.

en önemli kriter dandik konnektör ve kablo kullanmamak. flat kablonun iletken kalınlığı ince olursa dişler iyi tutmuyor. IDC soketin dişleri yeterince keskin-temiz olmazsa gene kabloya kötü temas ediyor.

özdisanadaki kls markası iş görür. flat kablo olarak da iletkeni en kalın-dolu olanı seçersen güvenli olur. onun dışında bu konnektörleri karaköyden çin malı alırsan uykusuz geceler seni bekler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,921
Üyeler
3,173
Son üye
apnr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back