Eski el feneri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Eski derken, antika değil, 15 yıl önce Gebze'de bir elektrikçiden almış olduğum ve atölyede duran el feneri. En son bir yıl önce kullanmıştım ve çalışıyordu. Dün çalışmadı. Muhtemelen akü ölmüştür, ama biraz iç yapısını incelemek ve resimlerini koymak için bu konuyu açıyorum. İmalat kalitesi ve kullanım ergonomisi gerçekten çok iyi. Kapağı kavanoz açar gibi kolaylıkla açabiliyorsun. Aküyü çıkarmak için de bir tırnağı hafif çekip LED'in olduğu parçayı kaldırmak yeterli. Artık böyle tasarım yapılmıyor, bir süre sonra bozulsun, tamir edilemesin, yenisi alınsın mantığı ile ürün yapılıyor.

DSC00897.JPG
DSC00898.JPG
DSC00899.JPG
DSC00900.JPG
DSC00901.JPG
DSC00902.JPG
DSC00903.JPG

LED nin bulunduğu PCB aluminyum tabanlı gibi görünüyor. Bu PCB ye da oturaklı bir aluminyum soğutucu blok bağlanmış. Kapasitesi de oldukça iyi ve kaliteli bir akü kullanılmış. Besleme ve ON/OFF butonu dışında ilave kablolar da var. Muhtemelen akü sıcaklığını takip eden bir termistör de kullanılmış olabilir.

aküden kutulup harici lityum şarj devresi ile 2x18650 pil adapte edilirse gayet güzel iş görür. hatta içeride yer bol 2 adet 32650 lifepo4 bile sığabilir. bu durumda 6000mA kapasiteli ve neredeyse ölümsüz 4000 cycle pil sistem elde edilir. 5 volt boost converter eklenirse sağda solda usb adaptörden de şarj edilebilir.

Merhabalar,
Bendede aynı şekilde el fenerini aküsü bitik olduğu için komple revize edip 18650 ile şarjlı duruma getirdim.Eski laptop bataryamdan sağlam çıkan 2 adet pil paralel bağladım.Çok kullanmadığımdan 9 aydır aynı şarj ile duruyor:)
bu linkte paylaşmıştım.

aküden kutulup harici lityum şarj devresi ile 2x18650 pil adapte edilirse gayet güzel iş görür. hatta içeride yer bol 2 adet 32650 lifepo4 bile sığabilir. bu durumda 6000mA kapasiteli ve neredeyse ölümsüz 4000 cycle pil sistem elde edilir. 5 volt boost converter eklenirse sağda solda usb adaptörden de şarj edilebilir.
Lifepo4 şarj ve bmsi hazır bulmak zor tavsiye ettiğiniz hazır bir çözüm var mı ? Anladığım kadarı ile li-ion / li-po gibi homojen bir voltaj / doluluk oranı ilişkisi olmadığından coloumb counting denen bir yöntem kullanılıyor

Lifepo4 icin 1S gerektiginde gerekli voltaji buck converter ile elde ediyorum. Buck cikisini 3.4V yaparsaniz sarji %80 ile limitlemis oluyorsunuz. Sanirim 8 - 10 bin dongu calisir oylece. Torununuzun torunu falan kullanir artik o feneri. LipoFe4'ler %80 sarjda 3.4V ve %20 sarjda 3.2V oluyorlar genelde. Bu aralikta sarj ve desarj sirasinda voltaj cok stabil. Altinda ve ustıunde voltaj dik olarak degisiyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,847
Üyeler
3,155
Son üye
Serdar50

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back