ESP32 Reset Problemi

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
1739514498955.png

Merhaba.
Devrede başka LCD ekran ve bir sensör olsa da sıkıntı çıkaran parçaların genel şeması bu şekilde.
Öncesinde devre 12V 2A adaptör ile besleniyordu. ESP32 bordu beslemek için ise LM2576 hazır devresi vardı. Devrede röle ile belirtilen malzeme su alma ventili. Bu ventil röle ile aynı mantıkta çalışıyor ama kontaklar ile elektrik akışını kontrol etmek yerine su akışını kontrol ediyor.

Sıkıntım tam olarak şu:

Su alma ventilini 2sn aralıklarla açıp kapatırsam devre stabil çalışıyor. Hatta devreyi açık unutuum ve LCD ekrana sayacı yazdırdığım bir rutin ekledim. 3000 defa kilitlenmeden aç/kapa rutini tekrarlamış. Ventil 470mA akım çektiği için ısınmış ama herhangi bir sıkıntı çıkarmadı.

Yaşadığım ve konu açmama neden olan problem ise internet bağlantısı ile alakalı. ESP32 açılıyor. Wifi bağlantısı ardından MQTT subscribe işlemlerini yapıyor. Ventili açma ile ilgili işlem girilince ventili açıyor. Sayac ile istenilen miktarda sıvı akıtıldıktan sonra ventili kapatıyor ve bu noktada ESP32 kararsız hale geliyor. İnternet bağlantısı ve Mqtt çalkışmaz hale geliyor. Tam bu noktada internet bağlantısı gidiyor ama ESP32 mcu çalışmaya devam ediyor. Mqtt bağlanma isteği gerçekleşmeyince ESP32 10sn bekleyip reset atıyor.

Soruna ventilin sebep olduğu bariz belli ama anlamadığım nokta ESP32 ile ventil internet bağlantısı olamadan 3000 defa sorunsuz çalışırken ventil aç/kapa yapınca neden sadece internet bağlantısı kesiliyor ve ESP32 mcu çalışmaya devam ediyor. Bunu çözemedim.

LM2576 devreyi ayırıp ESP32yi usb üzerinden besledim. Sorun devam ediyor. Ventili Opto izoleli ayrı kaynaktan beslemeyi ve kontrol etmeyi düşünüyorum ama olay ventilin kapanması anında yüksek voltajlı palse üretmesi değil de manyetik alan üretmesi ise işe yaramaz diye düşüyorum.
Önerileriniz nedir?

IMG_20250214_093925.jpg

Aklıma 2 seçenek geldi:

LM2576 çıkışına 1000uF kapasitör bağlamak ya da MCU içerisindeki döngüleri kontrol etmek. MQTT bazen biraz daha delay isteyebiliyor en azından bir kere ben öyle çözmüştüm sorunumu.

Bence wifi, manyetik alandan etkileniyor sadece. Elektriksek bir sorun değil gibi. Mevcut donanımda eps32yi wifiye bağlayıp, selenoide harici 220v ile enerji verip wifinin kopup kopmamasını kontrol edermisiniz?

Bir arkadaşım diyottan olduğunu söyledi. Elimde var diye smpsler voltage supressor olarak kullanılan p6ke-200a kullanmıştım. Bunu byv28-200 ile değiştirdim. Şimdi deniyorum. Sonucu yazarım.m

- debug level verbose yaptığında terminal uarttan nasıl bir çıktı alıyorsun ?
- beslemeyi bir skop ile takip etme ve anlık düşüşleri yakama şansın var mı ?
- brownout detector kapatılabiliyor mu ?

Esp32 mcu kısmı çalışıyor. Ventili kapattıktan sonra wifi/internet bağlantısı kopuyor. Mqtt request yapamadığı için broken hatası veriyor. Mqtt bağlanamadığı için 10sn bekleyip reset atıyor. (Bu kısım kullandığım kodda bu şekilde)
Byv28 ve 100nf ile değiştirmek de işe yaramadı.

Skop(sds1104xe) ile besleme, tip41c transistor beyaz, lm2576 besleme çıkışı takip ettim ama ciddi bir dalgalanma yok. Aslında var çünkü sonucu ortada ama ben yakalayamadım.

Son düzenleme:
Röleyi uzak bir mesafede bulundurup denediğinde sorun çözülüyorsa manyetik pals kaynaklı olduğunu teyit etmiş olursun.

1n4007yi temsili olarak koymuştum. Byv28-200 var bobin uçlarında. Paralel şekilde de 100nf var.

eski esp32lerin içinde hall sensor vardı. acaba bu yeni nesilde hala var mı ?
belki oradan bir interrupt alıyordur vs.

Devrede iki tane bobin var- röle ve solenoid valf (su alma ventili). Hanginisi resete oluyor?
Bunun tespiti solenoid valfı röleden kopararak aç-kapa işlemi ile yapılır.

Belki, sorun röle'in açılınca solenoid devresine bağlı kontaklar arasında geçen kıvılcımlardan tetiklenir.Kıvılcımların yarattığı gürültünün frekans bantı solenoid bobin'in back emf frekanslarından daha geniş. Bu ihtimalin tespiti için röle yerine optoküpler üzerinden bağli SSR'la deney yapılabilir.

Solenoid bobin telleri esp32'nin yerleştiği kutu bölümüne kadar varıyor. Röleyi valfe yakın bir yere taşıyarak, gürültüyü üreten telleri esp32 den uzaklaştırabiliriz.

Gürültünün esp32'ye varabileceyi olası yolların listesini oluşturarak, hepsinin üzerinden birer birer geçmesi faydalı olur. İşin sakıncalı tarafı - şimdi masa üstünde çözülen sorun, sahada yeniden ortaya çıkabilir.

Devrede röle yok. Ventili simule etmesi için röle simgesi koydum. Easyeda'da ventil/valf simgesi bulamadım.

Toplamda bir tane bobin var. O da su ventili /valfinin bobini.

kapanış esnasında esp32 besleme pinlerinden direk osiloskopla ölçüm yapılması mümkün mü?
1739546785840.png

dc motora yapılan soft starter gibi bir devre ile sürülürse sorun çözülür sanırım

Ventili 12v DC ile besliyorum. Lm2576 ile 5v elde edip esp32 kartı da aynı kaynaktan besliyorum ama lm2576 syrırıp edp32yi usbden besleyin e de aynı sıkıntı devam ediyor

Skop ile baktım ama peak pulse göremedim.

Skop ile baktım ama peak pulse göremedim.
Gürültü kısa olabilir.
Skopun trigeri tek pulse mode'una mı ayarlanmıştı?

Beslemeler ayrı olsa bile, bobinin ürettiği em dalga besleme telleri üzerinden ulaşır.
Deney yapılabilir - besleme telleri kısa tutarak esp32 bir pilden, bobini diğer pilden besleyelim. esp32 ile bobini açan tranzistör araına optokupler koyalım.
Eğer sorunsuz çalışırsa, birer birer eski setup'a dönelim ve hangi aşamada sorun çıkacağını tespit edelim.

Esp32 mcu kısmı çalışıyor. Ventili kapattıktan sonra wifi/internet bağlantısı kopuyor. Mqtt request yapamadığı için broken hatası veriyor. Mqtt bağlanamadığı için 10sn bekleyip reset atıyor. (Bu kısım kullandığım kodda bu şekilde)
Wifi power save modunu iptal edip deneyebilirsin. Birde valfi kapatmadan önce kesmeleri devre dışı bırakıp sonra devreye alabilirsin.

Kutunun içine wifi a bağlanacak bir program çalıştıran ve harici kaynaktan beslenen ikinci bir esp modülü sokuştursak aynı şey onun da başına gelir mi acaba? Selenoidin kapanırken yaptığı saçılım esp nin rf kısmını resetlenmeden kurtarılamayacak şekilde yüklüyor belki, emp bombası gibi. Sonuçta orada şiddetli bir karıştırıcı sinyal darbesi yiyen yüksek hassasiyetli rf amp var.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,358
Üyeler
2,982
Son üye
merthkm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back