fide
Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Merhaba.
Devrede başka LCD ekran ve bir sensör olsa da sıkıntı çıkaran parçaların genel şeması bu şekilde.
Öncesinde devre 12V 2A adaptör ile besleniyordu. ESP32 bordu beslemek için ise LM2576 hazır devresi vardı. Devrede röle ile belirtilen malzeme su alma ventili. Bu ventil röle ile aynı mantıkta çalışıyor ama kontaklar ile elektrik akışını kontrol etmek yerine su akışını kontrol ediyor.
Sıkıntım tam olarak şu:
Su alma ventilini 2sn aralıklarla açıp kapatırsam devre stabil çalışıyor. Hatta devreyi açık unutuum ve LCD ekrana sayacı yazdırdığım bir rutin ekledim. 3000 defa kilitlenmeden aç/kapa rutini tekrarlamış. Ventil 470mA akım çektiği için ısınmış ama herhangi bir sıkıntı çıkarmadı.
Yaşadığım ve konu açmama neden olan problem ise internet bağlantısı ile alakalı. ESP32 açılıyor. Wifi bağlantısı ardından MQTT subscribe işlemlerini yapıyor. Ventili açma ile ilgili işlem girilince ventili açıyor. Sayac ile istenilen miktarda sıvı akıtıldıktan sonra ventili kapatıyor ve bu noktada ESP32 kararsız hale geliyor. İnternet bağlantısı ve Mqtt çalkışmaz hale geliyor. Tam bu noktada internet bağlantısı gidiyor ama ESP32 mcu çalışmaya devam ediyor. Mqtt bağlanma isteği gerçekleşmeyince ESP32 10sn bekleyip reset atıyor.
Soruna ventilin sebep olduğu bariz belli ama anlamadığım nokta ESP32 ile ventil internet bağlantısı olamadan 3000 defa sorunsuz çalışırken ventil aç/kapa yapınca neden sadece internet bağlantısı kesiliyor ve ESP32 mcu çalışmaya devam ediyor. Bunu çözemedim.
LM2576 devreyi ayırıp ESP32yi usb üzerinden besledim. Sorun devam ediyor. Ventili Opto izoleli ayrı kaynaktan beslemeyi ve kontrol etmeyi düşünüyorum ama olay ventilin kapanması anında yüksek voltajlı palse üretmesi değil de manyetik alan üretmesi ise işe yaramaz diye düşüyorum.
Önerileriniz nedir?