Evde Kaliteli PCB Baskısı Nasıl Yapılır?!(Dry Film)

Ben delik içi kaplama işini çözdüm. SMDye geçtim, delik kalmayınca sorun da kalmadı :p
O zaman sana zahmet şunu da atlamasız deliksiz bir çiziverir misin. :katil2:

demonte.png
 
Son düzenleme:
Bu yöntem çok pahalı ve küçük delikler de işe yaramıyor. Geçenlerde bir firmaya 1000 tane perçin için fiyat sormuştum yaklaşık 2000tl fiyat verdiler.
Çinden aldığım perçinleri 1mm lik deliklere çakabiliyorum. Çok masraflı olmuyor.
Benim için perçin işinin kötü yanları;
1- Tek tek çakmaya uğraşmak zorundayız
2- Kafalarında kabarcık kaldığı için SMD malzeme altına atlama yapılamıyor.
 
Çinden aldığım perçinleri 1mm lik deliklere çakabiliyorum. Çok masraflı olmuyor.
Benim için perçin işinin kötü yanları;
1- Tek tek çakmaya uğraşmak zorundayız
2- Kafalarında kabarcık kaldığı için SMD malzeme altına atlama yapılamıyor.
Kimyasal olarak delik kaplamada 0.2mm delik boyutuna kadar inebildim.
 
Soyle soyle. Coktandir istiyorum bir koseye serigrafi bolumu acacagim ama firsat bulamadim, en onemlisi de neyi nereden kaca alacagim bilmiyorum.
 
Gecenlerde aluminyum panele baski isim vardi mecburiyetten uv printing ile sorunu cozdum. Serigrafi baski icin fiyat istedigimde tam hatirlamiyorum ama 750 TL civari bir rakam soylendi.

Alti ustu bir cerceve, gerili bir ipek , rahle, film ve fotoresist boya ve ve serigrafi boyasi bir de lamba.

Isin teorisini biliyorum ama pratige dokemedim bir turlu.
 
Serigraf işini ben yıllar yıllar önce dedim. Böyle başarılı olamadım. Gerçi o zamanlar internette bu kadar bilgi yoktu. Her şey ölçüsüz denemeyle filan.....
Pahalı iş bence. Seri üremiyoruz. Muhtemelen pcbway daha uygun olacaktır yıllık planda...
JLCPCB'de 5 tane 10x10 PCB kargo gümrük dahil 155 TL. Kapına kadar geliyor. Yaklaşık iki hafta sürüyor. Bence Kicad gibi PCB tasarım programlarında uzmanlaşmak daha iyi bir yatırım olur. Hatta JLCPCB'nin kendi programı var EasyEDA diye, güzel birşeye benziyor. Tasarımı kendimiz yapıp Çinde bastırmak daha mantıklı bence de. Hem evde yapamıyacağımız kadar kaliteli pcb'ye sahip oluyoruz.
 
Serigrafiyi sadece pcb icin dusunmeyin. Panel, gosterge vs islerimiz de oluyor. Canin sıkıldı tisorte baski yap. Telefon kabina baski yap.
 
Kullanılan kimyasalları bilmiyorum ama yaptığımız bir Tübitak sergisinden hatırladığım kadarıyla plastik üzerine krom kaplama tekniği ile aynı temellere dayanıyor.
Yalıtkan bir yüzey üzerine elektrik iletkenliği olan bir madde toz yada boya şeklinde kaplanıp iletkenlik sağlanıyor. Sonrasında elektroliz ile kaplanan bu kısmın bakır / krom gibi madde ile örtülmesi ve orada birikmesi sağlanıyor.

@DrFreeman eline sağlık hocam. Oldukça düzgün görünüyor. :tamam1
Pcb üretim aşamalarını biliyorum ama sanırım delikiçi kaplama en son aşamalardan biri olması lazım. Çünkü pcb üzerindeki en hassas yüzey burası ve tekrardan bir asit banyosu daha kaldırmaz.
 
Delik içi kaplama işi de tamam.:dans1:
Artık seri üretime geçebiliriz.:cheeky1:


22426 eklentisine bak
Prosesi anlattığınız bir yazı oldu mu? Benim mi gözümden kaçtı uzun zamandır bekliyorum. Gerçekten profesyonel bir sonuç almışsınız. Cidden süreci ve kimyasalları merak ediyorum. Çalıştığım firmada LPKF firmasının delik içi kaplamasına ve en çok da sıvılarına servet akıtarak anca bunu sağlıyorlar ilk bakışta profesyonel olan daha iyi diyemeyeceğim aynı ayarda bir sonuç çıkıyor. O sebepten çok merak ediyorum. Asıl evde yapılabilirliği ve ederi nedir onu daha çok merak ediyorum. Bir açıklamanız olursa zevkle okurum, dinlerim. Kaçırdıysam bir linkini rica ediyorum.
İyi günler
 
Şurada birşeyler var ;
 

Forum istatistikleri

Konular
5,815
Mesajlar
99,266
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top