Fakir isi JBC havya

Mikro Step

Kıdemli Üye
1.jpg

2.jpg

Fakir isi JBC ucu yaptim. Sicaklik sensoru PT100, isiticisi ise 3D yazicilar icin uretilmis 12V fisek isitici.

Bir zamanlar STSPIN32F0A ile firin yapmistim. Onun uzerinde oynayacagim.

STSPIN32F0A da benim diger kanka. Incelerseniz uzerinde opamplar, M0 islemci, MOS driver, 3v3 ve 12v regulator olan minik bir canavar.

Son düzenleme:

Kontrol kartim asagidaki olacak. 12voltu triac uzerinden isiticiya uygulayacagim.
1.jpg

STSPIN32F0A

Brushless motorlar icin uretmisler fakat ben her yerde kullaniyorum.

Cunku cipin icinde acaip seyler var. Tek kusuru M0.

PCB isterseniz JLC de public yapmistim.

Linki bulamadim ama JLC nin hibe pcb gibi bir bolumu vardi. O bolumde STSPIN32F0 diye arayabilirsiniz. Ben o bolumu bulamadim.

Son düzenleme:
Blue pill olculerine sadik kalarak cizip bastirmistim.
ben 103 çok seviyorum.
her işe geliyor.

usb oyuncak yapacaksın paşalar gibi çalışıyor.
analog devre ile çalışacaksın yiine paşalar gibi.
lojik uyumsuzluk söz konusu değil çoğu pininde 5V toleransı var.
CAN'desen dahili.
72MHz'e kadar pll çatlamadan erimeden yılmadan çalışıyor.
benim gözümde 32f103 10W40 yağ gibidir.

103 benim de fanligini yaptigim bir islemci.

Bu arada fakir havyanin isinma suresi 50sn (Bir kac saniye daha da kisadir) fena bir deger degilmis.

Iyi bir havya 30 saniyenin altinda olmali diye dusunuyordum ama 50sn de gayet iyiymis.

10sn boyunca 12v isiticiya 24v vermenin zarari olmamasi lazim. Bu durumda 50sn cok daha asagilara cekilebilir.

Son düzenleme:
Eline sağlık. Şu üç iyileştirme aklıma geliyor:

1) 24 V 80 W lık fişekler var, süreyi baya kısaltır.

2) PT100 ü delik ile dik olarak monte edeceğine, ucun ekseninde monte edebilirsin. Deliği delerken de en uç kısma olabildiğince yakın delersin. Böylece ısı değişimlerini çok daha çabuk algılar.

3) Duvar kalınlıklarını ve gereksiz fazla malzemeleri uzaklaştırarak termal kütleyi azaltırsan çok daha hızlı ısınır.

103 benim de fanligini yaptigim bir islemci.

Bu arada fakir havyanin isinma suresi 50sn (Bir kac saniye daha da kisadir) fena bir deger degilmis.

Iyi bir havya 30 saniyenin altinda olmali diye dusunuyordum ama 50sn de gayet iyiymis.
Benim üstünde deney yaptığım JBC uç 25 dereceden 250 dereceye zaman tuttum termometre gecikmesi dahil 5 saniye sürüyor.
büyük ihtimal termometre 250 olduğunu gösterdiği anda uç 270 falan oluyor.
3-4 saniye olarak değerlendireibliriz JBC ucu.

eğer bir projeye güvenmem gerekiyorsa 103 kullanıyorum.

Elimdeki malzemelerle hemencecik yaptigim prototip bu kadar oldu.

24v 80W isiticiyi muhakkak denemem lazim.

Fisek capi 6mm oldugu surece fazla bir iyilestirme pek mumkun degil gibi. 6mm yuzunden ucun gerisi kalin oluyor. Fisegi olabildigince ucun sivri kismina yakin olmasi icin cabaladim. Aksi takdirde isinma suresi uzardi.

PT100'u de ucun sivri kismina en yakin yere konumlamam gerekiyordu. Bu yuzden de deligi dik delmek zorunda kaldim.

PT100'un yeri havyanin performansini cok etkiler. Muhakkak lehimleme noktasina cok ama cok yakin olmali.

Boyle sinirlayici sartlar olunca da gorselligi cirkin hatta saga sola takilma ihtimali yuksek fakat eldeki mevcut isitici ve PT100 ile yuksek performansli yapinin ancak boyle olabilecegini saniyorum.

1.jpg

Isiticiya 12v yerine 14v verdigimde sure 30 sn ye dustu.

Son düzenleme:
Elimdeki malzemelerle hemencecik yaptigim prototip bu kadar oldu.

24v 80W isiticiyi muhakkak denemem lazim.

Fisek capi 6mm oldugu surece fazla bir iyilestirme pek mumkun degil gibi. 6mm yuzunden ucun gerisi kalin oluyor. Fisegi olabildigince ucun sivri kismina yakin olmasi icin cabaladim. Aksi takdirde isinma suresi uzardi.

PT100'u de ucun sivri kismina en yakin yere konumlamam gerekiyordu. Bu yuzden de deligi dik delmek zorunda kaldim.

PT100'un yeri havyanin performansini cok etkiler. Muhakkak lehimleme noktasina cok ama cok yakin olmali.

Boyle sinirlayici sartlar olunca da gorselligi cirkin hatta saga sola takilma ihtimali yuksek fakat yuksek performansli yapinin ancak boyle olabilecegini saniyorum.
Abi direkt havya reziztansı almak yerine neden fişek ile yapıyorsun.

Bu denemenin sonucunu coktandir merak ediyordum.

Ote yandan JBC uclara baktim 700 TL civari.

Boyle sinirlayici sartlar olunca da gorselligi cirkin hatta saga sola takilma ihtimali yuksek fakat eldeki mevcut isitici ve PT100 ile yuksek performansli yapinin ancak boyle olabilecegini saniyorum.

Bence görüntü hiç önemli değil, sağa sola da takılmaz. Emme havyaları ve otomatik lehim besleyen havyalar da böyle, kimse şikayet etmiyor.

Termokupl ile ilgili de şu aklıma geliyor: Şimdi termokupl denen şey, iki farklı metalin birleşimi. Sen ucun içini demir dışını pirinç yapsan ve sıkı geçirsen, sonra da demir ve pirinçten tel çeksen, bu da termokupl görevi yapmaz mı? Bu durumda PT100 den tamamek kurtuluyorsun. Yapı lineer olmayabilir, ama onun karakteristiğini belirleyip yazılımda dengeleyebiliriz.

Aynen bunu bende dusundum. Bakir ve demir cifti ile thermo couple yapilabiliyor.

Elimde bakir olmadigi icin princ kullandim. Bu termo pil olayini da muhakkak denemek lazim.

Denenecekler.

Ucu altinla kaplanmis uc.
24v 80w isitici
Termo pil
12v isiticiya 10 sn boyunca 24v vermek.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back