Fakir isi JBC havya

Yukarida ersanin brosurunden alıntı yapmıştım. Sonraki iki mesajda da bunu belirttim. Ama sanırım yazılarım pek inandırıcı gelmiyor. Bendeki ersanin kolu 3 uçlu. Bunun iki ucu sensor ise uc nasıl ısınıyor? Bunu bizde bilmiyoruz.

Bu konu canımı sıkıyor biraz burada.

"It has the tried and proven ERSA RESISTRONIC temperature control technology, with the ceramic PTC heating element serving as the temperature sensor."

Son düzenleme:
Yukarida ersanin brosurunden alıntı yapmıştım. Sonraki iki mesajda da bunu belirttim. Ama sanırım yazılarım pek inandırıcı gelmiyor. Bendeki ersanin kolu 3 uçlu. Bunun iki ucu sensor ise uc nasıl ısınıyor? Bunu bizde bilmiyoruz.

"It has the tried and proven ERSA RESISTRONIC temperature control technology, with the ceramic PTC heating element serving as the temperature sensor."
Abi eğer soketli bir bağlantıysa bağlantı soketi metal mi?

Hic sensor kullanmadan isitici rezistansin direncini olcerek sicaklik bilgisi edinenilebilir.

Uzatmadan soylersek resistansi ayni zamanda sensor gibi kullanirsak sabit tuttugumuz deger ucun degil rezistansin sicakligi olacaktir.

Evet bu ucun da istedigimiz sicakliga yaklasmasi demek ama sistem cok yavas olur.

Soyle dusunun; Seri RC devresinde C uclarindaki gerilimin 1v a ulasmasini istiyoruz.

R den 1v girerseniz amaciniza ulasirsiniz. Ama bu surec cok zaman alir. (Sonsuz saniye)

Ama 5v verirseniz sure cok kisalir. 50v verirseniz daha da kisalir.

Havya tasariminda rezistans ve sensorun nerede oldugu cok onemli. Ayni malzemelerle (bakir, rezistans, sensor) cesit cesit tasarim yapilabilir fakat hepsinin de tepkisi farkli olur.

Ilac yada kimyasal proseslerde sivilarin isitildigi tanklarda isitici ve sensorden baska bir de mixer olur.

Son düzenleme:
bir fotoğraf atabilirsen mantık kurmayı deneriz abi

20221210_125436.jpg

Bu konu canımı sıkıyor biraz burada.

Benim senin dediğinden anladığım, Ersa sadece PTC ve rezistans bir arada kullanarak yapmış işi, gayet de güzel çalışıyor, marka da iyi marka. Ben de buna katılmadığımı söyledim. Bendeki Ersa sapın ucunu geniş bir bakır yüzeye değdirince çok hızlı toparlanıyor. Sendeki de çok hızlı toparlıyordur. Rezistans'tan ısı ölçerek bu reaksiyon zamanı olası değil diye düşünüyorum.

Ancak şu olabilir: PTC ve rezistans bir aradadır, ama PTC olan kısım ucun tam olarak dibindedir ve rezistanstan çok uçtaki sıcaklık değişimlerine tepki veriyordur.

Bendeki sapın yapısı aşağıdaki gibi:

IMG_20221210_133814.jpg

IMG_20221210_133703.jpg

Tam girince de hizalama aşağıdaki şekilde:

IMG_20221210_134040.jpg

O zaman markanın dokümanındaki şu alıntı ne demek?

" heating element serving as the temperature sensor "

O zaman markanın dokümanındaki şu alıntı ne demek?

" heating element serving as the temperature sensor "

O cümleden, rezistansın sıcaklık sensörü gibi kullanıldığını anlıyoruz, evet. Ama o zaman PTC niye koymuş bu adamlar? Burada bir çelişki yok mu?

Benim anlayip yorumlamam su sekilde;

PTC nin kendisi isitici. Bu yapiyi sicak silikon tabancalarinda da gorebilirsiniz.

PTC ye voltaji verirsiniz ve isinir. Isindikca direnci artar ara bir noktada sistem dengeye oturur.

Ersa bu teknigi kullanmis. Ersanin yaptigi iyilestirme PTC ile uc arasindaki termal baglantida. Ucdaki sicaklik degisimini PTC ye en iyi nasil yansitiriz sorununa cozum getirmisler.

PTC ye uygulanan voltaja gore de set point noktasi belirleniyor.

PID ile falan ugrasmamislar. Fakat asil ve can alici muhendislik calismasi ucun ve PTC nin mekaniginde sakli.

Bir zamanlar bu konuda video cekmistim.

Son düzenleme:
O cümleden, rezistansın sıcaklık sensörü gibi kullanıldığını anlıyoruz, evet. Ama o zaman PTC niye koymuş bu adamlar? Burada bir çelişki yok mu?

Abi burada ptc yeni nesil ısıtıcı eleman. Üzerinden akim geçirdiğinde isi yayıyor. Rezistans yok iceride. İşin artisi aynı ısıtıcı eleman sıcaklıkla değişen değeri ile uç sicakligini ölçüyor.

Ben böyle anlıyorum yazıdan.

Senin söktüğün uçta 5 uc var. Benimkinde 3 üç var. Biri şase. İki üç kendi arasında omaj veriyor. 3. Uçla arada omaj yok.

PTC zaten direnc. Degeri de sicaklikla pozitif degerde degisiyor.

Dirence voltaj verirsen isinir. Burda gariplik yok. isitici icin illaki rezistans teli kullanmak sart degil. Karbon dirence voltaj verirsen o da isinir.

PTC Positive Temperature Coefficient demek. Aslinda PTC, PTCR demek. Yani Positive Temperature Coefficient Resistor.

Rezistans telli isitici yerine PTC li isitici yaparsan dogasi geregi sicaklik bir noktada sabitlenir.

Son düzenleme:
2 adet bilezik seklinde temas noktasi var, isitici direnci 7ohm, bunun kontrolcusu govdeyi sadece topraklama olarak kullaniyor, govde ile rezistans aradindaki direnc ise 15Megaohm oda izolasyondan kaynakli olabilir, haliyle kullandigim uc eski, bircok degisik gucte uc var, calisirken ise ayarladiginiz isiya kadar pwm uyguluyor ve dinliyor, kontrolcu cesidi baya fazla, fx hakko diye geciyor sanirim.

O zaman benim 3D yazici isitici fisek uygulamasi mantikli.

Adamlar isiticiyi ucun taa dibine yerlestirmisler. Fisegi acip isitici rezistani sokersek biz de performansli bir sey yapabiliriz.

ben olsam uc yapmak icin degil kendi ozgun kontrolcumu yapmaya zaman harcardim, uclar cok pahali degil, bitane tutucu sap alin yeter, uclarda kaplamami var baska mtallemi birlestirilmis anlayamadim ama 10 yildir kullaniyorum, hala bir tane uc bozulmadi, ustelik bicak ve zimpara ile yilda bir temizlik yapmama ragmen, belki hic pasta kullanmadigimdan uc kismi asinmamistir.

ben olsam uc yapmak icin degil kendi ozgun kontrolcumu yapmaya zaman harcardim, uclar cok pahali degil, bitane tutucu sap alin yeter, uclarda kaplamami var baska mtallemi birlestirilmis anlayamadim ama 10 yildir kullaniyorum, hala bir tane uc bozulmadi, ustelik bicak ve zimpara ile yilda bir temizlik yapmama ragmen, belki hic pasta kullanmadigimdan uc kismi asinmamistir.
yapıyoruz.

Forum istatistikleri

Konular
7,415
Üyeler
3,014
Son üye
Vincent Cooper

Son kaynaklar

Son profil mesajları

yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back