Fakir isi JBC havya

Abi benim kontrolcüde yapmak istediğim yatağında koydulduktan 1 dakika sonra tekrar alınmazssa 70 derecede tut yataktan alındığı anda set sıcaklığına çık.
Eğer 1 saat alınmazsada reziztansı bırak kendi haline sürme soğusun diyeceğim.
Hem yarı iletken sağlığı hem enerji tasarrufu hemde uç ömrü açısından.

Senin yaptığın işi tam bilmediğim için belki senin bu sürekli sıcak kalması önemlidir.
Fakat ben çalışırken 1 pad lehimlerim bakarım sağa sola deydi mi? düzgün lehimlendi mi? doğru lehimlendi mi?
Bu yüzden her lehim yapma arasında benim için net 2 dakika oluyor yavaş çalışırım düzgün olması açısından.

Eğer dizgi işiyle uğraşmıyorsan bence saatlerce havyanın 200c'de kalmasına gerek yok hem sen uğraşıyorsun sonra hemde orda yakılan enerji var.

1.jpg

Elimdeki malzemeleri degerlendirdim. Galiba benim havya tam fakir isi olacak.

Kontrol kartini UC3843 ile analog olarak yapmaya karar verdim.

Standby ve Sleep modunu da bir sekilde cozerim. Havyanin yerine kondugu mikroswitchli aski ile anlasiliyor.

20870 eklentisine bak

Elimdeki malzemeleri degerlendirdim. Galiba benim havya tam fakir isi olacak.

Kontrol kartini UC3843 ile analog olarak yapmaya karar verdim.

Standby ve Sleep modunu da bir sekilde cozerim. Havyanin yerine kondugu mikroswitchli aski ile anlasiliyor.
Ooo abi sende keil'cisin.
Benimde arm yazarken dinim imanım keil.

Sıcaklık ayar potunun diski biraz büyük olmuş biraz daha minimal yapabilirdin.

....
Termokupl ile ilgili de şu aklıma geliyor: Şimdi termokupl denen şey, iki farklı metalin birleşimi. Sen ucun içini demir dışını pirinç yapsan ve sıkı geçirsen, sonra da demir ve pirinçten tel çeksen, bu da termokupl görevi yapmaz mı? Bu durumda PT100 den tamamek kurtuluyorsun. Yapı lineer olmayabilir, ama onun karakteristiğini belirleyip yazılımda dengeleyebiliriz.

Bakir cubugun ucuna princ tanesinden biraz iri demir parcasi kaynatir ve uzerinde mekanik islem yaparsak iyi bir havya ucu olur. Demir ve bakira da punta ile iletkenlerimi baglarsak sensorumuz de kendiliginden olusmus oluyor.

JBC havyalarda havyanın gücü sapla alakalı değil değil mi? Yani sap sadece plastik aksamdan ibaret sanırım. Mesela 120W havya demek 120W havya ucu anlamına geliyor değil mi? Tüm ısıtma mekanizması ucun içinde diye biliyorum.

JBC havyalarda havyanın gücü sapla alakalı değil değil mi? Yani sap sadece plastik aksamdan ibaret sanırım. Mesela 120W havya demek 120W havya ucu anlamına geliyor değil mi? Tüm ısıtma mekanizması ucun içinde diye biliyorum.
Aslında P=V*I formulüne göre yüksek voltajla 900M havya ucu takılan seramik ısıtıcılı havyaları da yüksek güçte kullanmak mümkün. Ama ısı kaynağından lehimleme ucuna ısının transferi problem olur. İhtiyaç olduğu anda gücü yükseltip ısıyı uca hızlı transfer etmek ve uç sıcaklığını doğru ölçmek için uç tasarımı kritik. JBL vb. üreticilerin orjinal uçları da burada fark yaratıyor.

Aslında P=V*I formulüne göre yüksek voltajla 900M havya ucu takılan seramik ısıtıcılı havyaları da yüksek güçte kullanmak mümkün. Ama ısı kaynağından lehimleme ucuna ısının transferi problem olur. İhtiyaç olduğu anda gücü yükseltip ısıyı uca hızlı transfer etmek ve uç sıcaklığını doğru ölçmek için uç tasarımı kritik. JBL vb. üreticilerin orjinal uçları da burada fark yaratıyor.
JBC'nin T245 havya sapını kullanan istasyonlar 130W güç verebiliyor gerektiğinde. Bildiğim kadarıyla nominal gücü 75W falan. Yani biz klon JBC T245 sapına orjinal uç taksak 130W'lık havyaya sahip olmuş olurmuyuz? Yoksa JBC bunu engellemek için birşey yapmış olabilir mi?

Kontrol sistemleri, talep edildiginde nominal gucun 2 kati kadar gucu verebilecek sekilde tasarlanir fakat bu surekli verilebilecek guc degildir.

En basit ornek servo uygulamalarinda kullanilan servo motorlardir. (RC servodan bahsetmiyorum)

Sistem zorlandiginda zorlama asiri guc uygulanarak asilir ve sistem tekrar normale doner.

Muhtemelen kalite havyalar da boyledir. Havyayi aniden zorlarsak (ucu buyuk bir kutleye dokundurursak) havya nominal gucun ustunde calistirilir ve bu gecici durum asilmaya calisilir.

JBC'nin T245 havya sapını kullanan istasyonlar 130W güç verebiliyor gerektiğinde. Bildiğim kadarıyla nominal gücü 75W falan. Yani biz klon JBC T245 sapına orjinal uç taksak 130W'lık havyaya sahip olmuş olurmuyuz? Yoksa JBC bunu engellemek için birşey yapmış olabilir mi?
JBC uçlarını belirttiği gücü verecek şekilde tasarlamıştır. Gerisi kontrolcüde, ne kadar voltajda ne kadar akım verebildiğine bağlı. JBC'nin orjinal ucunu klon sapa takıp vaad edilen güçte kulanmanın önündeki tek engel güç kaynağı ve kontrol devresi (tabii kabloların taşıyacağı akımı karşılaması lazım...

Kontrol sistemleri, talep edildiginde nominal gucun 2 kati kadar gucu verebilecek sekilde tasarlanir fakat bu surekli verilebilecek guc degildir.

En basit ornek servo uygulamalarinda kullanilan servo motorlardir. (RC servodan bahsetmiyorum)

Sistem zorlandiginda zorlama asiri guc uygulanarak asilir ve sistem tekrar normale doner.

Muhtemelen kalite havyalar da boyledir. Havyayi aniden zorlarsak (ucu buyuk bir kutleye dokundurursak) havya nominal gucun ustunde calistirilir ve bu gecici durum asilmaya calisilir.
rc servo diye satılanlar servo falan değil.

servo dediğin kontrolcüsüne her zaman geri bildirimde bulunur servonun torkunu/hızını/rampalanmasını donanımsal olarak kontrol edebiliyor olman lazım.

RC servolar pot ile feedback alıyor ama benim o feedback'den haberim olmuyor bana sunulduğu şekliyle. Kendim açıp müdahale edip potu dışarı çıkarmam lazım.

Forum istatistikleri

Konular
7,415
Üyeler
3,013
Son üye
thetinyfishing1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back