Falstad scope hakkinda

Mikro Step

Kıdemli Üye
Falstad simulatorde bir sinyali scop ile izlemek istedigimizde view in new scope dedigimizde sinyali scopun birinci kanalina giriyor ve sinyali izliyoruz.

Ancak ikinci kanal da ekranda gorunuyor ve bosta kaliyor. Bu 2. kanala bir baska sinyali atamak istesem ne yapacagim?

Bir baska sinyali add existing scope dersek bu kez bu sinyal 3. kanala giriyor. 2. kanal kullanilmadigi gibi bir de 4. bos kanal da ekranda gorulmeye basliyor.

Bu sorunu nasil cozeriz?

Son düzenleme:
Falstad simulatorde bir sinyali scop ile izlemek istedigimizde dedigimizde sinyali scopun birinci kanalina giriyor ve sinyali izliyoruz.

Ancak ikinci kanal da ekranda gorunuyor ve bosta kaliyor. Bu 2. kanala bir baska sinyali atamak istesem ne yapacagim?

Bir sinyali add existing scope dersek bu kez bu sinyal 3. kanala giriyor. 2. kanal bosta kaliyor.

Bu sorunu nasil cozeriz?

Farklı nesnenin sinyali diğer kanala konulamıyor.
Kanaldan biri voltajı diğeri akımı gösteriyor.
stack özelliğini kullanırsan farklı nesnenin sinyalleri üst üste görünüyor.

Peki bazi sinyalleri scopta gormeye basladik.Sonra 1. kanalda izledigim sinyali izlemekten vazgecip 1. kanada bambaska bir sinyali izlemek istersem ne yapacagim?

Peki bazi sinyalleri scopta gormeye basladik.Sonra 1. kanalda izledigim sinyali izlemekten vazgecip 1. kanada bambaska bir sinyali izlemek istersem ne yapacagim?
Her sinyal için view in new scope ile ayrı pencere açılıyor.
Sağda açılan pencereye sağ tıklanıp stack seçilirse soldaki pencerenin altına açılıyor pencere.
Reset tuşuna basılırsa senkronize oluyorlar.
Faz kayması olursa görünür. :)
a2.png

a3.png

ben 2 pencere için örnek verdim. Daha fazlada açılabiliyor.

Başka simulasyon örnekleride var.
Yapan kişinin eline sağlık. :)

Son düzenleme:
Derdimi anlatamamis olabilirim.

4-5 kanala sinyal atiyorum. Bu ister istemez zaman alan bir ugras. Ardindan kanallardan birisine keske bu sinyali girmeseydim su sinyali girseydim dedigimde bunu basaramiyorum.

Su anda yaptigim komple scopu kaldirip yeniden atama yapmak. Bu da zaman kaybettiren bir islem.

Derdimi anlatamamis olabilirim.

4-5 kanala sinyal atiyorum. Bu ister istemez zaman alan bir ugras. Ardindan kanallardan birisine keske bu sinyali girmeseydim su sinyali girseydim dedigimde bunu basaramiyorum.

Su anda yaptigim komple scopu kaldirip yeniden atama yapmak. Bu da zaman kaybettiren bir islem.
zaman alıcı bir işlem değilki yeni scope açmak.

Simdi 3. kanali silip bu kanalda sinus sinyali gormek uzere 3. kanala sinyal jenaratoru baglayalim.

Deli isi gelisyor bana,

45268 eklentisine bak

Böyle yapmak daha kolay.
Bende nasıl kanal açıldığını sana sorayım?
Nereden açtın bu kadar kanalı? :)
Buldum üst sekmede scopes altında combine all ile oluyormuş. :)
Ben stack all kullanıyorum.

Şimdi anladım.
Ölçmek istediğin noktaların hepsine ekrana sağ tıklayıp outputs and labels ile labeled node veya test point ekleyip newview scope yaparsan olur.
Test pointi ölçmek istediğin sinyalin bulunduğu noktaya taşırsan osiloskopda o noktanın sinyali görünür.

Son düzenleme:
Benim tanimladigim scopta ki gibi kanallara renk verebiliyorsan iyi.

Peki simdi 3. kanali ayirip oraya kolayca sin sinyal girebiliyormusun? Ben yapamiyorum. Yeni bastan her bir kanal atamasi yapa yapa 8 scop olusturmam gerekiyor. Bu da zaman aliyor.

Benim tanimladigim scopta ki gibi kanallara renk verebiliyorsan iyi.

Peki simdi 3. kanali ayirip oraya kolayca sin sinyal girebiliyormusun? Ben yapamiyorum. Yeni bastan her bir kanal atamasi yapa yapa 8 scop olusturmam gerekiyor. Bu da zaman aliyor.
Bu şekilde olmaz. Baştan her noktaya labeled node konulmalıydı.
Labeled nodeye sağ tıklanıp new view scope açılırsa labeled node her noktaya taşınabilir.

Not: Labeled node olmuyor.
Test point yapılmalı. Labeled node yapılırsa kısa devre olarak algılıyor.
combine all seçeneğinde teker teker sinyal seviye ayarı yapılması lazım uzun iş.
stack allda renkli olmuyor ama seviye ayarına gerek yok.

Son düzenleme:
Yani once 8 tane node acayim. Bunlara scopa baglayayim. Sonra devrede "node"u nereye tasirsam scop o noktanin sinyalini gostersin.

Dedigim gibiyse super pratik bir sey olur.

Yani once 8 tane node acayim. Bunlara scopa baglayayim. Sonra devrede "node"u nereye tasirsam scop o noktanin sinyalini gostersin.

Dedigim gibiyse super pratik bir sey olur.
Evet oluyor. Ama labeled node koyma birden fazla konulunca nedense kısadevre hatası veriyor.
Test point koy. Etiket ismi değiştrilebiliyor.

Düzeltme: Labeled node seçeneğinde aynı isim verilince kısa devre hatası veriyor. Farklı isim verince hata olmuyor.

Son düzenleme:
Node koyarak alli gullu 3 kanalli bir scop yaptim. her bir kanala sinyal jenaratoru girdim.

Sonra kanallardan birisini sokup bir baska sinyal jenaratorune bagladigimda aninda o kanal o sinyali gostermeye basladi.

Sagolasin buyuk bir dertten kurtuldum.

Peki bu scop icin ekranin altinda bir yer aciliyor ve ekran yuksekligi sabit gorunuyor. Bunun yuksekligini ayarlama sansimiz varmi, scopu ekranin altindan alip ekranin sagina ya da soluna tasima durumumuz var mi?

Node koyarak alli gullu 3 kanalli bir scop yaptim. her bir kanala sinyal jenaratoru girdim.

Sonra kanallardan birisini sokup bir baska sinyal jenaratorune bagladigimda aninda o kanal o sinyali gostermeye basladi.

Sagolasin buyuk bir dertten kurtuldum.

Peki bu scop icin ekranin altinda bir yer aciliyor ve ekran yuksekligi sabit gorunuyor. Bunun yuksekligini ayarlama sansimiz varmi, scopu ekranin altindan alip ekranin sagina ya da soluna tasima durumumuz var mi?
üst çizgiden yukarı çekince genişliyor ama hepsini sağa sola taşıma imkanı yok.
view in new undocked scope seçeneği ile ayrı ayrı açılırsa ekranda taşınabiliyor.

Simulasyonu yapan adam kendi hakkında hiç bilgi paylaşmamış.
Katkılarından dolayı teşekkür edecektim.
Gizemli ve çatlak birine benziyor. :)
Profil resmini görünce korktum birazda.
Radyasyon tedavisi görmüş gibi.

Forum istatistikleri

Konular
8,579
Üyeler
3,407
Son üye
Ramazan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back