Kendin yap Li-ion şarj ve test cihazı

semih_s

Kıdemli Üye
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
1,506
Li-ion pilleri hem şarj hem deşarj etmek üzere genişletilebilir moduler bir tasarım geliştirmeye çalışacağım. Devre konsept olarak aşağıdaki gibi. Şarj ve deşarj için aynı -tek- transistörü kulanıyor ve modlar arasında geçişi çift kontaklı bir röle ile yapıyor. iki opamptan biri sabit akım sürmeye çalışırken diğeri voltaj limitleme yapıyor.
Burada voltaj limitleme için kullanılacak referans voltajı şarj ve deşarj hallerinde farklı oluyor. Şarj ederken maksimum voltajı +5 ile referans voltajı farkı belirlerken, deşarj durumunda minimum voltajı 0 ile referans voltajı arasındaki voltaj bellirliyor.

Kontrolcü olarak atmega48 veya amega88 kullanacağım. Bunun sebebi hem 5 volt olması hem de elimde 8 kanalda kullanabilecek kadar atmega48 olması.
Bir smd atmega48-88 iki kanalı konrol edebiliyor ama arayüz için yeterli i/o kalmıyor. Bu yüzden her 2 pili 1 atmega kontrolcü ile kontrol edip arayüz için ayrı bir kontrolcü kullanmayı düşünüyorum. Arayüz ile modüller arası iletişim için spi pinlerini boş bırakabiliyorum. Bu şekilde her iki pil için bir modul kullanarak tek bir arayüzle çok daha fazla pili test-şarj etmek mümkün olabilir. Test sonuçları da dışarı aktarılabilir diye düşünüyorum.

falstad simulasyonu
Ekran Görüntüsü (63).png

Pili kapasite ve eşdeğer direnç olarak modelledim simulasyonda, demo için yeterli.

Hemen işe koyulup bir baskı devre kuracaktım ama uygulamada birkaç noktada kararsız kalıyorum.

Düzenleme: simulasyonda parametre değişimi ve pil voltmetresinin bağlantısı
 
Son düzenleme:
Linkte arduino ile yapılmış şarj ve deşarj projeleri var.

 
İncelerim. İşin doğrusu böyle bir cihaza ihtiyacım yok. Bu tür şeyleri tasarlamayı sevdiğimden kalkışıyorum buna. Röle ile şarj- deşarj arasında geçiş yapma fikri de hoşuma gittiğinden bu şekilde uygulamayı düşündüm.

Voltaj ve akım sürücü olarak ayrı iki opamp kullanmaya gerek olmadığını farkettim. Sadece akım sürücüsü analog olup sabit gerilim modunu yazılımla akımı kısarak uygulamak daha mantıklı gibi geliyor. I/O'dan tasarruf edip mcu başına daha fazla pil kontrol etmek mümkün olabilir.

Cihazın küçük ve yüksek kapasiteli pilleri test edebilecek şekilde şarj akımını menüden kontrol etmesini istiyorum. Çok gerekli değil ama Ni-MH pilleride şarj etmek mümkün olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,594
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top