Flex pcb uzerine smd malzemelerle montaj

Hangi katan isteniyorsa o kattan Flex uzantı yapabiliyorlar.
FR4 konstrüksiyonu ona göre hazırlanıyor.
Anladığım böyle. Ancak 90° büküm tecrübeme göre bir en fazla 2 defaya (Bükme açma ve yeniden bükme gibi) müsaittir.
Fazlsına bakırın kalınlığı sebeiyle kopmalara sebep olabilir.

Flex PCB cizimime ait gerber dosyalarini JLCpcb sayfasina yukledim ancak, sitede yer alan gerber view'de daha onceki FR4 siparislerim gorunurken Flex pcb calismasina ait goruntu bos gorunuyor.

Kendi siparislerinizden hatirliyormusunuz boyle bir sorun?

Son düzenleme:

Belki bir gun lazim olur. Bunlar 40um calisabiliyor.

JLC 4-6 layer pcblerde 3 mile inebiliyor yaklaşık 75 mikron.
4-4 mil - 100 mikron standart.

Benim en kisa surede plastik yuzeye metal buhari ile yuzey kaplama isini cozmem lazim.

Yada kisa yoldan plastik yuzeyi iletkenlestirip elektro kaplama ile iletken yuzey olusturmam lazim.

Bazen 220 tasiyan kabloyu kisa devre ettigimizde kisa devre edilen noktaya yakin yerdeki yuzey cok guzel bakir kaplaniyor

220 taşıyan kablo kısa devre edildiğinde eriyik haldeki bakır yapışıyor çünkü yüzeye. Eriyik bakırı kontrollü kaplama ile karşılaştırmak bence doğru değil, bu tür kaplama vs işleri çok ciddi işler bence. Tehlikeli kimyasallar ile uğraşmak lazım, internette kolayca bilgi bulunamamasının sebebi de bu diye düşünüyorum

Bazi yerlerde mini bakir boncuklar olussa da harika kaplanan yerlerde eriyik bakir degil de buharlasan bakirin cokelmesi diye dusunuyorum. Cunku mukemmel ve incecik bir bakir kaplama olusuyor.

Benzer bakir kaplama kisa devre olan kabloda bakir telin disindaki plastik aksaminda da olusabiliyor.

Ben bu olayi sadece ornek anlaminda verdim. Yoksa asil hayelimdeki sistem vakum ortaminda metal buhari ile kaplama.

• Beğen
Reactions: clc
sputtering teoride o kadar zor biş değil vacum chamber, yüksek voltaj ve mıknatıslar lazım. ama pratikte epey uğraştırır.
sanayide bunu hizmet olarak yapan yerler vardır diye düşünüyorum sadece doğru isim ile aramak lazım.

bir de plastikçilerin yüzel güzel gözüksün diye kimyasal bir yöntem ile krom kapladıklarını görüyorum. o krom da iletkenlik gösteriyor.
gene tekniğini bilmiyorum ama RF işinde plastik kutuların içinin çok ince iletken bakır rengi kaplandığı cihazlar gördüm.

bu teknik biraz daha basit ve bakır gibi düşük ısıda buharlaşan metallere uygun

Son düzenleme:
Uzun suredir bos vakitlerimde cok yuksek cozunurlukte pozisyon sensoru uzerine ugrasiyorum ve cok yol katettim.

Hatalarin sensoru PCB uretim teknoloji ile urettirmemden kaynaklandigina karar verdim. Yapilmasi gereken cip uretimindeki pozlama ve asitle asindirmadaki teknigi kullanmamak. (Plastik film tabakasina murekeple/tonerle film olusturmak yerine cam/kristal yuzeyi mikrometrik kalinlikta metal kaplayip bunu asindirarak film elde etmek)

Fizik profesoru arkadasima konuyu actigimda kalibre edilmis fotolitografi cihaziyla film urettirmem gerektigini soyledi. Biraz arastirinca firmanin adini su an hatirlamasam da Istanbulda bu cihazlari satan ve hizmet veren bir firma da buldum.

yuzeyi islenmis camin/kristalin yuzeyi 5..10 mikrometre kalinliginda metalle kaplanir ve film pozlanirsa master maske yapilabilir.

Daha sonra bu maske kullanilarak gene 5..10 um kalinliginda metal kaplanmis yuzeyler pozlanabilir. (Turkiye'de cam ustune metal kaplama yapan gozluk imalatcilari halen vardir. Sakarya'da yanlis hatirlamiyorsam askeri bir fabrika da vardi)

Bu vakum sistemlerini kendi atolyemde yapabilecegime ikna oldum. Sadece master filmi parayla birilerine yaptirmam yeterli olacak.

JLCPCB ile daha once film baskiyi aldiklari makinelerin cozunurlugunu sormustum. Bastan savma bir cevap vermislerdi.

Adamlara derdimi anlatip firmanizda bu konulara hakim birisi ile yazisacagim kisinin eposta adresini istedim. Bir kac yazisma ardindan o kisinin adresini vermedikleri gibi bu tur bilgileri musteriyle paylasamayiz dediler.

Son düzenleme:
Hocam plastiği gümüş ile kaplayan bir video vardı. Sanırım aradığınız şey buna benziyor.

Vakum ve plazma oluşturacak yüksek gerilim lazım. Bir de argon gazı.

Gümüş nitrat çözeltisi ile cam yüzeylere gümüş çökeltme yöntemi kullanılarak ayna yapılır.
Benzer şekilde diğer metallerinde çökeltmesi sağlanabilir zannımca.

Aynacılar amonyak ile cam yüzeyini temizler gümüşnitrat çözeltisine bi kesme şeker koyup karıştırırlar.
Sonra amonyakla temizlenmiş yüzeye yayarlar.
Birkaç dakika içinde gümüş nitrattan ayrılır ve cam yüzeye yapışır.
Çok çok ince bir tabaka olduğundan arkası koyu renkle kaplanmadığında arkası görünen sırlı bir cam oluşur.
İletkenliğini ölçmedim ancak bakır kaplama için zemin oluşturabilir.

Nikel kaplamada ise karbon sıvıya daldırılıp kurutulduktan sonra elektrolizle bakır kaplanıyor.
Nikel bakırın üzerine son kaplama oluyor

işi basitleştirmişler ama bizim derdimiz tabiiki krom değil.

Ama bu işimize yarayabilir.

buda birkaç yöntemi bir araya toplamış ama genel olarak krom üzeriden yürümüşler.

Siviyla krom kaplamada kac kisiye elektrik iletkenligi varmi diye sorsam da kimse geri donus yapmadi.

Ote yandan bir tane spray buldum. Puskurttugunuz yuzey aynaya donusuyor fakat iletkenlik yok.

Gumus iletken boyalarla homojen bir boya kalinligi elde edilemiyor.

Ote yandan ayna konusu denemeye deger. Cunku film gibi homojen bir yuzey olusuyor. Eger bu yuzey iletken ise kesinlikle isimi gorur. Hatta uzerine bakir kaplama yapmama bile gerek kalmaz.

Aklıma nedense gıda ambalaj folyoları geldi.
Plastik içine gömülü aluminyum.

İşe yararmı acep.
Oldukça ince ve iletken.

Eskiden tv türlerinin içini (arka yüzünü) alüminyumnile kaplarlardı. Bir belgeselde gördüğümü hatırlıyorum. Tüpün içine bir parça alüminyum koyup yüksek volajla buharlaştırıyorlardı. Buharlaşan alüminyum cam tüpün içine yapisiyordu.

Forum istatistikleri

Konular
8,352
Üyeler
3,312
Son üye
mcb58

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back