Freelancer (serberst meslek) çalışma hakkında

athenas0arrows

Aktif Üye
Katılım
25 Kasım 2020
Mesajlar
309
Merhabalar forumda serbest olarak çalışıp devre tasarımı yapanlar var mı yada süreç nasıl işlemekte yaptığım araştırmalarda serbest meslek olarak devre tasarımında bazı taraflar fatura kesilmeli bazı taraflar ise ayda 1 gelen ufak işler için şirket açılmasına gerek olmadığını söylemekte bu sektörde çalışanlar var ise bilgilendirebilir mi
 
Türkiye'deki vergi mevzuatı sürekli değişiyor. O yüzden bu konuda bir muhasebeciden bilgi alman daha doğru olur. Ben firmware yazılım geliştirme işi yapıyorum ve şahıs mükellefiyim. Firmaya fatura kesiyorum, muhasebeci ile çalışma zorunluluğum var ve iş ile ilgili masrafları çıkan vergiden düşebiliyorum.

Eğer vergi mükellefi olmadan iş yaparsan, ancak çok sınırlı ve basit işler sana getirilir, çünkü fatura kesmiyorsun, yapılan işin hiçbir kaydı yok. Bir sorun çıksa muhatap yok, işi senin yaptığına dair en ufak bir kanıt yok. Ayrıca vergi mükellefi olmadan iş yaparsan ve hesaplarındaki para hareketi maliyenin dikkatini çekerse, kaçak iş yaptığın gerekçesiyle büyük vergi cezalarına maruz kalabilirsin. Bir de hepsini geç, ülkelerin varlıklarını sürdürmeleri için gereken tek kaynak, halktan topladıkları vergilerdir. Eğer vergini ödemiyorsan, ülkende bir asalaksın demektir. Belki başkaları kendilerine bunu yakıştırabilirler, ama doğru olan ve onurlu olan, kazancının vergisini ödemendir. "Valla biz vergiyi muntazaman ödesek beş kuruş para kazanamayız" diyen uyanıkları boşver. Ben her türlü vergimi muntazam olarak ödüyorum ve çok şükür batık falan değilim :) Ama vergi kaçırmak için her türlü dalavereyi yapan ve sonunda batan birçok firma da biliyorum.
 
Ufak tefek işlerde ilerleyemezsiniz.
Bu işi kurumsal meslek olarak düşünürseniz, çalışacağınız firmalar da resmi faturalı çalışmak ister. Zamanla piyasa da isim yapar ilerlersiniz.
Başlangıçta kişisel firmanız olsun. Sigortanızı da ödersiniz sağlık güvenceniz de olur belirli süre sonunda emeklilik hakkı elde edersiniz.
Portatif işler de bu haklarınız olmaz günlük yer içersiniz.
Bilginiz, piyasanız, Sermaye birikiminiz yoksa ve riske girmek istemiyorsanız maaşlı bir iş te çalışabilirsiniz.
Günümüzde firma kurulumunu yapıp piyasaya girmek gibi düşünceniz varsa bir süreliğine erteleyin.
Bu şartlar altında kira, sigorta, vergi, stopaj, vs. Vs...zor.
 
Son düzenleme:
Normal bir işte çalışıp ek iş olarak yapmayı düşünüyorsan;

Öncelikle Timur un da dediği gibi bu işi belgelendirmez isen maliye fark ettiği anda hani bu kazancın vergisi diye üzerine çöker. Ne tarafından bakarsan bak illa fatura olmalı. Öte yandan kırk yılın başı gelen ufak tefek, ticari faaliyet açısından düşük kazançlı amatör işler için bence en iyisi elektronik ile ilgili bir firma ile anlaşmak. Tv tamiricisi bile olur. Rica edersin. İşin bedeli kadar hizmet faturası keser. Sen işletmeye ek vergi külfetini ödersin. Böylece hem vergini ödemiş olursun, hem de karşı tarafa bir fatura vermiş olursun. Sonuçta ürün satmıyor, tasarım hizmeti veriyorsun. Garantilik bir durumda olmayacağı için kimse geçmişe dönük bir sıkıntı yaşamaz...

Ancak ben geçimimi bu işten sağlayacağım ve buna uygun hacimde iş yapacağım dediğin anda kendine ait bir firma açmanda fayda var...
 

Forum istatistikleri

Konular
5,814
Mesajlar
99,262
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top