fullbridge psu gate driver

Benim bire bir tasarlamışlığım yok, tamirden gördüğüm kadarıyla genelde sorunlular hep gate trafolu olanlardı, o yüzden demiştim. Ölü zaman sorun oluyorsa bazı suruculerde DT diye bir uç var, oradan direnç bağlayıp ölü zaman şundan az olmasın diyebiliyorsun.
 
zaten ayarli yapmistim %40 larda sinirliydi normal calisiyordu ama cikisi limitlere kadar yukleyince sacmalamaya baslamisti, dedimya entegrede bozuk olabilir, bende pcb deground hatasi yapmis olabilirim, simdiki tasarimi olabildigince sorunsuz hale getirmeye calisiyorum.
 
Guc katindaki anahtarlama elemanlarini transformator ile surmek en basta izolasyon acisindan cok avantajli. Gerekli voltaj seviyeleri kolayca sarim oranlari ile degistirilebiliyor.

Ancak dutyyi diledigimiz gibi degistiremiyoruz.

Bu sebeple dutynin cok fazla degismedigi SMPS gibi guc katlarinda kullanilabiliyor.

Transformatorun sekonder tarafina ilave devreler ekleyerek duty araligini transformatoru tek basina kullanmaya kiyasla biraz daha genisletilebilsekte malesef dutynin %0 ... %100 degismesi gereken uygulamalarda transformator kullanamiyoruz.
 
Yırtık dondan fırlıyor gibi fırlayacam yine ama , gatei transformatör sürmek en iyisidir , neden mi , çünkü gate driver entegreleri spmp deki çinlamardan piklerden etkileniyor rezoanasa girebiliyor , voltajın gate voltajın (-) düşmemesi , besleme sorunu , kısa devre sonunda patlamaları vsvs bir sürü sorun var bunlardan daha önemlisi piklerden çınlamalardan vs etkilenmeleri.

Ayrıca gate driver transformtör ile %100 kadar da gate sürülebilir özel tasarımla ama full brdgege buna ihtiyaç yok.
 
@Mikro Step evet trafoda dusuk duty problem oluyor oyuzden bu sefer tlp250 ler ile yaptim, zaten inceledigim cogu kaliteli semada gate trafo ile suruyorsa mutlaka giriste pfc oluyor, sanirim gate trafosu cogunlukla maksimum dolulukta calisiyor ve feedback isini pfc ye yaptiriyorlardi.
 
@Mikro Step evet trafoda dusuk duty problem oluyor oyuzden bu sefer tlp250 ler ile yaptim, zaten inceledigim cogu kaliteli semada gate trafo ile suruyorsa mutlaka giriste pfc oluyor, sanirim gate trafosu cogunlukla maksimum dolulukta calisiyor ve feedback isini pfc ye yaptiriyorlardi.

Ust duty icin %50 sorunsuz ancak bu kati bir kural degil. Alt duty de cok dusuk degerlere inemez. Gene bu da kati kural degil.

Ama ben duty yi atiyorum %10 dan baslatacagim %90 lere kadar istedigim gibi degistirecegim dersen orda sorun var.

Cunku volt saniye kurali gecerli. Dutyyi oynatmaya basladiginda + alan ile - alan es olmak zorunda dolayisi ile +Vo -Vo oynayacak.
 
Nasil oluyor bu? %100 duty transformatore DC vereceksin anlamina gelir.
untitled.JPG

aklıma glen bu şekilde olabilir starta herhangi bir pwm verildiğinde mosfet çalışır stopa pwm verildiğinde zener diyotla voltaj geri emilir bir transistör yada mosfette kullanılabilir. girişler pushpull olmalıdır
 
Anladim. Ama bu tek transformatorle yaptigin anlamina gelmiyor.

Uygulamada boyle degil de fazlarin bolusturuldu SMPS gormustum.

Yanlis hatirlamiyorsam Her birisi 1Kw 5Khz (Bes) 4 guc kati 45 derece acilarla devreye girerek toplamda hic off peryod olusmayan multi phase modda calisiyorlardi.

Zamaninda benim kullandigim bir teknik vardi. Onda tek transformator kullaniyorsun 10Mhz ile sekondere guc aktariyorsun diyodla dogrultuyor ve olusan DC ile de MOS'u suruyorsun.

MOS'u kesime gondermek icin se 10Mhz i kesiyor ikinci bir transformatorle GS arasina bagli transistoru gene bir baska transformatorden gonderilen pals ile iletime geciriyordum.

Ama bunlar alengirli uc nokta ornekler.

Tek transformatorle basitce yapilacak isler degil.
 
@Mikro Step bu dedigin sistemi merak ettim kabacada olsa bir prensip sema cizermisin.
"Zamaninda benim kullandigim bir teknik vardi. Onda tek transformator kullaniyorsun 10Mhz ile sekondere guc aktariyorsun diyodla dogrultuyor ve olusan DC ile de MOS'u suruyorsun." senin teknikte 3 faz icin mi.
 
Bahsettigim teknigi MOS surucu ciplerin ha demeyle bulunamadigi donemde yoklukta cozum olsun diye yapmistim.

Ben H bridge icin yapmistim bunu. Asagidaki sema fikir verecektir. T1 ve T2 27Mhz telsizlerden sokulme yuzuk nuveler.
Frekans da 10Mhz.

Diyod cikisina ilave kapasitor koymaya gerek yok MOSun kendi GS kapasitesi filitreleme islemini yapiyor.

Ilk 5..10 pals mosun gate voltajinin yeterince yukselmesine yetiyordu.

1703866197088.png
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Mesajlar
118,808
Üyeler
2,826
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top