Hangi Vakumlu Lehim Sökme İstasyonu?

Merhabalar,

PCB üzerindeki THL malzemeleri sökmek için vakumlu lehim sökme istasyonu almak istiyorum. Genelde kendi yaptığım prototip ve Ar-Ge kartlarında kullanacağım ama arada tamir amaçlı da kullanırım. Direnç, kondansatör, terminal, header, röle, soket ve çok pinli konnektör gibi parçaları sökmem gerekebiliyor. Bazı kartlarda pinler GND plane’e bağlı olduğu için sökmek bayağı zor olabiliyor.

Türkiye’de baktığımda ZD-915, Yihua 948, Quick 201B, Quick TV2 ve Hakko FR-301 gibi modeller var. Fakat fiyatlar 7-8 bin TL’den başlayıp 20-25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Açıkçası bu kadar fiyat farkına değer mi, karar veremedim.

Özellikle ZD-915 veya Yihua 948 kullanan varsa memnun mu? Çok tıkanma yapıyor mu, ısıyı koruyabiliyor mu, vakumu yeterli mi? Yedek uç, filtre, ısıtıcı gibi parçaları kolay bulunuyor mu?

Quick 201B ile TV2 arasında gerçekten ciddi bir fark var mı? TV2 200 W olduğu için çok katmanlı ve geniş bakır alanlı kartlarda daha iyi olur diye düşünüyorum ama benim kullanımım için gereğinden fazla mı kalır emin değilim. Hakko FR-301 de güzel duruyor ama fiyatı oldukça yüksek gibi.

Bu işi düzenli yapan arkadaşlar hangi modeli tavsiye eder? Ucuz bir cihaz alıp yanına ön ısıtıcı kullanmak mı daha mantıklı olur, yoksa baştan Quick TV2 veya Hakko gibi daha iyi bir cihaz almak mı?

Şunu da belirtmeliyim ki, havya istasyonu ve sıcak hava istasyonuna sahibim. Müstakil bir vakum olmasını tercih ederim.

1783837201522.png

87-92 arasindaki yillarda bilgisayar firmasinda calisirken surekli olarak kart tamiri yaptim ve Weller in ustte fotosu gorunen lehim emici pompa unitemiz vardi. O yillarda bilgisayar ve cevre birimlerinin kartlarinda THT malzemeler cogunluktaydi. O gunden bu yana lehim emici makinelerde ne kadar iyilesme oldu bilgim yok.

Lehim sokme makinesinden memnun degildim. Her gun onlarca cip sokmem gerekiyordu. Makinenin temizligini yaptiktan sonra bir kac cip sokunce tikanma sorunlari basliyor tekrar tekrar temizlik gerekiyordu.

En pratik cozum iki havya ile calismak ve teflon ucu bir sure sonra deforme oluyor olsa da iyi bir kurmali lehim emici kullanmak oldu.

Belirli arizalarda artik hep ayni ciplerin arizalandigini kesfedince ince uclu yankeski ile dogrudan cipin bacaklarini kilifin dibinden kesiyor sonra arka yuzeyden lehimi eritip karti masaya hizlica vurarak bacagin delikten dusmesini sagliyordum. Bu isleri inanilmaz hizlandiriyordu.

Ardindan da deligin lehimini eritip avuc ici ile kullanilan lastik toplu lehim emme aparatini emerek degil de ufleterek deligi aciyordum.

Sonucta benim favorim, kaliteli iki adet havya ve asagidaki gorselde tipte iki ayri emici.

1783836912077.png

1783837056845.png

Son düzenleme:
Lehim emme sistemlerinde en büyük farkı yaratan unsur, değişik delik çaplarına sahip bolca uç seçeneğinin olması. Böylece tam olarak sökülecek pine uygun çapta deliği olan ucu seçiyorsun ve tek hamlede bütün lehimi temizliyorsun. Parça da işlem bitiminde kendiliğinden aşağı düşüyor. Bu seçenek de maselef senin listelediğin cihazların hiç birisinde yok, sadece Weller, Ersa ve JBC nin ürünlerinde var.

Bol bakırlı (GND plane) yerlerde söküm yaparken en iyi markalar bile zorlanıyor. Ama genelde sadece tek pin geniş bakıra bağlı oluyor, böylece bütün pinleri güzelce söküyorsun, o inatçı tek pini de güçlü havya ile eritip sökebiliyorsun. Eğer birden fazla pin geniş bakıra lehimli ise, o zaman alttan ısıtma veya farklı teknikler şart oluyor.

@Mikro Step ve @taydin vakit ayırıp tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız kafamdaki birçok noktayı netleştirdi.

Mikro Step hocam, bacak kesme ve çift havya taktiği özellikle tamir süreçlerinde gerçekten pratik görünüyor. Benim kullanımımda ise Ar-Ge ve prototip kartlarında söktüğüm parçaları tekrar kullanmam gerekebiliyor. Ve ara sırada tamir için gelen kartlardaki malzemeleri değiştirmem gerekiyor. Bu nedenle mümkün olduğunca parçaya ve PCB padlerine zarar vermeden sökebilmek önceliğim. Tıkanma ve bakım konusundaki uyarınız da benim için önemli oldu.

Timur Bey, uç çapı ve uç kalitesinin lehim sökmedeki etkisini daha önce bu kadar düşünmemiştim. Demek ki sadece watt değerine bakarak karar vermek doğru değilmiş. JBC ve Ersa şu an bütçemi aşıyor ama neden profesyonel tarafta tercih edildiklerini de anlamış oldum.

Bu noktada aklım daha çok Quick 201B, Quick TV2 ve Hakko FR-301 tarafına kaydı. Özellikle Quick TV2'nin 200 W olması pratikte GND plane'e bağlı pinlerde gerçekten bir avantaj sağlıyor mu, yoksa belirleyici olan daha çok uç tasarımı ve genel sistem kalitesi mi?

Bir de şunu merak ediyorum: ZD-915 veya Yihua 948'i uzun süre kullanmış olan varsa, gerçekten söylendiği kadar sık tıkanma ve performans düşüşü yaşatıyor mu? Bunları kullanan arkadaşların tecrübelerini de duymak isterim.

Forum istatistikleri

Konular
9,269
Üyeler
3,809
Son üye
yusuf.oztop

Son kaynaklar

Back