Hangisi daha hassas ölçüm yapıyor ?

tabs

Yeni Üye
Herkese iyi çalışmalar.

Multimetre almak istiyorum, iki model arasında kararsız kaldım. Benim için önemli olan öncelikle DC ölçüm kademesindeki hassas ölçüm değeri.
Uni-t 39C+ 4000 sayıyor, dc ölçüm kademesinde (özellikle 400 mV kademesi benim için önemli) 0,1 mV çözünürlük +/- 0,5% +5 yazmış
Aneng113D 6000 sayıyor dc ölçüm kademesinde (özellikle 600 mV kademesi benim için önemli) 0,1 mV çözünürlük +/- 0,5% +3 yazmış

Şimdi bu ikisinden hangisi mV kademesinde +/- olarak daha dar bir ölçüm yada daha hassasiyetle ölçüm yapıyor ?

Herkese iyi çalışmalar.

Multimetre almak istiyorum, iki model arasında kararsız kaldım. Benim için önemli olan öncelikle DC ölçüm kademesindeki hassas ölçüm değeri.
Uni-t 39C+ 4000 sayıyor, dc ölçüm kademesinde (özellikle 400 mV kademesi benim için önemli) 0,1 mV çözünürlük +/- 0,5% +5 yazmış
Aneng113D 6000 sayıyor dc ölçüm kademesinde (özellikle 600 mV kademesi benim için önemli) 0,1 mV çözünürlük +/- 0,5% +3 yazmış

Şimdi bu ikisinden hangisi mV kademesinde +/- olarak daha dar bir ölçüm yada daha hassasiyetle ölçüm yapıyor ?
Uni-t 39C
400mv x %0.5=2mv +5mv=2mv 2mv+5=7mv -2mv+5=3mv 7-3=4mv

Aneng113D
600mv x %0.5=3mv+3mv=3mv 3mv+3=6mv -3mv+3 =0 6-0=6mv

Unit iyi. :)

Hassas ölçüm önemli ise (duygusal durumlar elverdiğince) 4.5 digit yada 5.5 digit Brymen 827, 867 869 gibi modellere bakın.
Önerdiğiniz multimetrelerden çok fazla verim beklemem şahsen.

Hassas ölçüm önemli ise (duygusal durumlar elverdiğince) 4.5 digit yada 5.5 digit Brymen 827, 867 869 gibi modellere bakın.
Önerdiğiniz multimetrelerden çok fazla verim beklemem şahsen.
Cevap için teşekkür ederim. Ölçtüğüm bazı mV değerleri elimde bulunan 2 diğital ve birde analog multimetrede farklı farklı cıkınca biraz daha hassas bir şey almak istedim çünkü elimdekilerin hassasiyetinin almayı düşündüklerimden daha düşük olduğunu biliyorum. Başka modelleride bir araştırayım.

Her iki multimetrenin kademe yapısına bakınca, 1 count'a karşılık gelen voltajın aynı olduğunu görüyoruz.

UT 39C nin toleransı ± %0.5 + 5 count
Aneng113D in toleransı ± %0.5 + 3 count

Yani Aneng 113D marjinal olarak daha iyi. Bu noktada ikisi arasında seçimi yapmak için başka özelliklere göre karar vermek lazım.

Cevap için teşekkür ederim.
Aneng 113D'yi satın almaya daha fazla niyetliyim çünkü onda otomatik ölçüm kademesi var. O kademede ac - dc ölçüm yapabiliyor.

Esasen biraz daha hassas bir multimetre istememin sebebi elimdeki üç multimetre'nin de ölçüm sonuçu'nu ayrı ayrı farklı göstermesi. Bir tane kendi yaptığım 0- 1,412 V arası ayarlı dc çıkış veren devre var.
Örneğin bu devrenin çıkışını tam 200 mV'a ayarlamak istiyorum. Doğruluğuna en çok güvendiğim multimetre ile çıkışı 200 mV'a ayarlıyorum.
Diğer multimetre ile ölçüyorum 198.2 mV, öteki ile ölçüyorum 200.8 mV.
Doğruluğuna güvendiğim multimetre'nin % olarak doğruluk değerlerini de bilmiyorum. Bana göre doğru diyorum.
Belki diğerlerinden biri daha doğru bir ölçüm yapıyordur. Fakat onlarında doğruluk değerlerini bilmiyorum.

Bu konuya kafayı takınca Aliexpres'den referans voltaj devresi alayım dedim. Hani çıkışı 2,5 - 5 - 7,5 - 10 V sabit çıkış verenlerden. Sonrada elimdeki multimetreleri bu referans çıkışlara göre test edip, bakalım hangisi daha doğru ölçüm yapıyor diye düşünür iken, Ne gidiyorsun Çin'e kadar dedim, Ölçüm doğruluğu yüzdesini bildiğin biraz daha iyi bir multimetre al sana yeter dedim.

İşte bu işin mazisi bu, gerçi mazisini daha da geriye götürebilirim; böyle düşük voltajları nerede kullanmak istediğim gibi.

Diğer multimetre ile ölçüyorum 198.2 mV, öteki ile ölçüyorum 200.8 mV.

Bu konuyu çok da abartmaman lazım. Diyelim %0.025 toleransı olan bir alet aldın. O zaman da 199.95 ile 200.05 arasında değişecek. Ama vereceğin para en az 10 kat daha fazla olacak.

İhtiyacın olan doğruluğu tespit edip ona göre ekipman almak en mantıklısı. Ama öğrenci isen, veya öğrenci değilsin ama gene de işin tekniğini öğrenmek istiyorsan, o zaman seni yanıltmaması için alabileceğin en düşük hatalı multimetreyi almakta fayda var. Mesela Brymen 869s çok düşük hatalı ölçümde tam bir fiyat/performans ürünü.

Bir de şu var: Mikrovoltlar mertebesinde ölçüm hatalarına bakıyorsun. Burada ortam gürültüsü çok belirleyici olacak. %0.025 toleranslı alet de kullansan bu ortam gürültüsünü aynen ekrana yansıtacak. Bu voltajlarda iyi ölçüm yapmak için multimetrenin yanında bir sürü ilave tedbir gerekiyor. Genelde bu tip ölçümler SMU lar ile yapılıyor ve ölçüm noktasına giden kablolar da triaxial denen türden kablolar oluyor.

Analog devrelerle biraz uğraşınca insan anlıyor ki birkaç dijitten sonrası %99.9 gereksiz. Komponentlerin değerleri sıcaklıkla, nemle, zamanla değişiyor. İyi devre tasarımı bu değişimlere toleranslı olmak zorunda.

Sizin alma amacınız nedir? Merak da geçerli bir sebep aslında :)

Bu konuya kafayı takınca Aliexpres'den referans voltaj devresi alayım dedim. Hani çıkışı 2,5 - 5 - 7,5 - 10 V sabit çıkış verenlerden. Sonrada elimdeki multimetreleri bu referans çıkışlara göre test edip, bakalım hangisi daha doğru ölçüm yapıyor diye düşünür iken, Ne gidiyorsun Çin'e kadar dedim, Ölçüm doğruluğu yüzdesini bildiğin biraz daha iyi bir multimetre al sana yeter dedim.

Bu multimetreler hiçbir zaman harici referanslarla karşılaştırılabilecek kadar yüksek doğrulukta değil.

Voltaj referansı için önemli parametreler:
- İlk doğruluk (accuracy veya initial accuracy diye geçer): üretimden çıkınca vermesi gereken değere yakınlığı
- Sıcaklık kayması (temperature drift/coefficient): santigrat derece başına ne kadar kaydığı
- Uzun süreli doğruluk: 1000 saat çalıştıktan sonra ne kadar kaydığı

Tüm cevaplar için çok teşekkür ederim.
Evet yüksek meblağlara çok yüksek doğrulukta ki cihazlarıda almamın bir gereği yok.
Öğrenci değilim, evet alabileçeğim bir fiyattaki en düşük hatalı multimetreyi almak istiyorum.
Elimde doğruluk yüzdesini bildiğim güzel bir multimetrem olsa idi ölçtüğüm voltaj doğrumu değilmi diye takılmazdım. toleransına göre artısını eksisini hesaplardım. Fakat elimdeki 3 multimetrede farklı değerler gösterince acaba hangisi daha doğru değer okuyor diye aklıma takıldı. Neyse multimetre araştırmasına devam......

Ben çok uzun yıllar Uni-T UT61E modelini kullandım. UT61E+ çıkınca ona geçiş yaptım ve hala zaman zaman kullanıyorum.

Şu an baktım, KDV dahil 3500 TL fiyattan başlayan fiyatlar görülüyor.

Bence hala fiyat/performans bakımından iyi bir noktada duruyor. Birçok güzel özellik de sunuyor.

Yeni ürünleri bilmediğim için bir kıyaslama gibi düşünmeyin. 10 yıldan uzun zamandır kullanıyorum ve memnunum. Tasarımı oturmuş bir multimetre.

1767888789686.png

Sercan bey cevap teşekkür ederim.
Siz benden uzun yaşayacaksınız.

Uni-T UT-61E+ modelini buldum, inçeledim. Tekrar foruma giriş yaptım, bu UT-61E+ modeli nasıldır tavsiye edermisiniz diye yazacaktım ki sizin yazınızı gördüm.

DCV kademesinde +/- % 0,05 +5 doğruluk ve 3500 - 4000 Tl arası fiyatı olması benim için yeterli f/p ürünü.

22000 sayıyor 6000 binde saysa kabulüm.

600 mV kademesinde +/- %0,05 +5 doğruluk -599,2 ile +600,8 mV benim için yeterli.

Daha da zorlamamak lazım çünkü durum gittikçe brymen 869s ye doğru gitmeye başladı.

Neyse f/p multimetreyi buldum gibi ama tabi forumdan biri ya bu paralara şöyle bir multimetre var
bir de ona bak demez ise ..!

Forum istatistikleri

Konular
8,773
Üyeler
3,514
Son üye
osm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back