Havya/Multimetre Önerisi?

ridianod

Yeni Üye
Merhabalar. Bütçeye uygun ürünler konularını okudum oradaki paylaşımlarınız için teşekkürler. THX 550 ses sistemindeki amplifikatörün kapasitör kontrolleri ve gerekirse değişimi için birkaç ekipman almak istedim. İlgim de var. O yüzden elime para geçtikçe mikro bir atölye daha doğrusu piko atölye ( :katil1: ) kurmak istiyorum. Türkiyede ne alırsan sonrası için avantajlı olunduğunu öğrendiğimizden hafif sınırlarımı zorlayarak bir şeyler almak istiyorum. Fakat listedeki ürünlerden birincisi hariç öğrenci olan ben için çok pahalı. Zaten mekanik markası aliexpressde var görünüyor. 30 euro olayı ile onlar da göndermeyi bırakmışlar sanırım.

Muadil ısı ayarlı havyalardan F/P neler önerirsiniz acaba?

Multimetre için de 89XD almayı uygun gördüm. Onunla alakalı da yorumlarınızı/muadil önerilerinizi almak isterim.

Ankara içinde belki ekipmanını yükseltmek isteyen ve uyguna verebilecek birileri olursa onlardan da almak isterim.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Kapasitör kontrolü için LCR metre lazım. Bütçe çok vahim ise tek seçenek LCR-T4 almak. Onun dışında 89XD başlangıç için uygun bir multimetre. Geriya havya kalıyor. Bütçeni de zorlayarak alabileceğin en iyi havyayı almaya çalış. Miniware veya aynı sınıfta ürünlere de bakabilirsin.

Kapasitör kontrolü için LCR metre lazım. Bütçe çok vahim ise tek seçenek LCR-T4 almak. Onun dışında 89XD başlangıç için uygun bir multimetre. Geriya havya kalıyor. Bütçeni de zorlayarak alabileceğin en iyi havyayı almaya çalış. Miniware veya aynı sınıfta ürünlere de bakabilirsin.

Abi 936, 937'li sunline, class, yihua vs gibi markaların ürünleri var. Bu 9xx serileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Alınır mı sizce? Bu 3 markadan hangisini önerirsiniz? Cevabınız evet olacak ise bunlara uç nereden hangi marka almalıyım? onu da ek olarak sorayım. Teşekkürler.

LCR metre olayını araştırcam abi.

Bu ses sisteminin amplifikatörü içinde yer aldığından çok ısınıyor. İsmini illaki duymuşsunuzdur. 15-20 sene önce baya adı konuşuluyordu ev sinema sistemleri olarak. O yüzden youtube/reddit okuduğum kadarıyla kapasitörlerinin tölerans dışına çıkmasından ötürü inanılmaz bir uğultu yapıyor. Isınınca sistem biraz azalıyor. Tek tek farad değerlerini ölçerek bir yere varmaya çalışacaktım. Yanlış bir yol mu sizce bu? LCR'de sanırım kapasitörleri söküp bacaklarını o üstündeki yerlere takmam gerekiyor. O şekilde test edeceksem çok zorlanırım. İçi resmen kapasitör ülkesi gibi.

Abi 936, 937'li sunline, class, yihua vs gibi markaların ürünleri var.

Bunlarla lehim yapılır. Ama hep bir mücadele olur. Uç çeşidi yok, uc bir süre sonra iyi lehim tutmaz. Geniş bakır yüzeyleri eritmez. Uzun süre açık bırakırsan sapı fazla ısınır, tutunca elini rahatsız eder. Takarsın fişe, geç ısınır. Topraklaması ya iyi değildir, ya hiç yoktur, hassas komponentler statik elektrikten telef olabilir ... Nadiren lehim yapıyorsan belki bunlara katlanılır, ama sıkça lehim yapıyorsan böyle bir makina adamı işten soğutur.

Amfi doğrultucusundaki blok kapasitörlerinde ısıya bağlı olarak ESR yükselmesi sorunu çok görülür. Bu durumda da ripple artar. ESR ölçümü için de LCR metre şart. Ama şunu yapabilirsin: Bir kereliğine bütün kapasitörleri sökersin ve hepsinin ESR sinin ve kapasitesinin iyi olduğundan emin olur ve tekrar yerine lehimlersin. Sonra da amfiye test sinyalı uygulayıp belli bir güç ile çalıştırırsın. Osiloskop ile de ripple değerine bakarsın. Sonrasında da gene aynı güçte test edip sadece ripple değerini kontrol ederek kapasitörlerin durumu hakkında fikir sahibi olabilirsin, yerinden sökmen de gerekmez. Ama bunun için gereken çaba mı çok, yoksa kapasitörü sökmek için gereken çaba mı çok? Bunu değerlendirmen lazım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,991
Üyeler
2,836
Son üye
ridianod

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back