Ohooo ben onu 630D diye okumuşum abi. Benimki abisi diye seviniyorum bideBiz DT830D den pandemiden kaçar gibi kaçıyoruz, sen bunun atası olan 700 ü mü barındırıyorsun evde?
Ohooo ben onu 630D diye okumuşum abi. Benimki abisi diye seviniyorum bideBiz DT830D den pandemiden kaçar gibi kaçıyoruz, sen bunun atası olan 700 ü mü barındırıyorsun evde?
Geçenlerde supply tamiratı yapıyorum
Blok kondansatör üzerinde 557Vdc gördüm
Ne oluyor, nasıl oluyor filan derken kondansatör gümmm ledi ...
Bu durumlar da işe yarıyor.
Nasıl yav aramızdaki 95 sonrası doğan herkes ilk transistörünü tahminim DT830 ile ölçmüştür.Size DT830D nin kesin olarak işe yaramayacağı bir senaryo söyleyeyim. Mesela elinde ne idüğü belirsiz bir transistör var ve bunun bacaklarını tespit etmen gerekiyor. Emiter ve kollektörü ayırt etmek için 1 milivolt seviyesine kadar diyot ölçümü yapan multimetre lazım. DT830D burada doğrudan eleniyor.
Nasıl yav aramızdaki 95 sonrası doğan herkes ilk transistörünü tahminim DT830 ile ölçmüştür.
şuan elime alınca uyuz oluyorum o ayrı.
Biz bundan sınav bile olduk abi.Sağlamlık kontrolünden bahsetmiyorum, iyi oku senaryoyu ...
Daha yeni öğrendiğimiz için öyle yapmış olabilir.Bazı transistörlerde baz-emiter ve baz-kollektör voltajları bariz farklı oluyor. Demekki sizin hocanın torbadakiler öyle idi
Emitter her zaman kollektor ten yüksek çıkar.Daha yeni öğrendiğimiz için öyle yapmış olabilir.
büyük gösteren collector, 1-2 sayı küçük gösteren emitterdi.
nasılda ezberletmişler şimdi bile elime geçen olursa bacaklarını sırayla collector-base-emitter düşünüp bir bakıyorum öyle mi diye.
yanlış yetiştik yav.
ya sen ya ben karıştırdım abiEmitter her zaman kollektor ten yüksek çıkar.
Anlatımda ki nuansı mı kaçırdım.
ya sen ya ben karıştırdım abi
Adamı çok seviyorum ya ben yanlış öğrenmişimdir.Bir de o kadar methettiydin hocanı. Bak yanlış öğretmiş
Bu yazdıklarınız doğru olmakla birlikte artık ucuz multimetreler o seviyeye geldi ki milivoltuna kadar doğru ölçümü veriyor. Ucuz bir multimetre bir de yanına şu Çin malı ucuz LCR ölçerlerden alırsanız ölçemediğiniz komponent kalmıyor.ARGE işi yapılmıyorsa, hassas proje geliştirilmiyorsa orta halli cihazlar yeterli dir
örnek:
cihaz voltajı 12.05 ölçse ne olur. 11.95 ölçse ne olur.
Bir transistor , bir transistörü tutmaz
Aynı ölçekte bir direnç başka direnç değerleri farklıdır.
Aynı sınıf regülatör , bir başka regülatörle farklı voltaj çıkışı verir.
Aynı kodlu zener diyotlar birbirini tutmaz ,iç direncleri, kırılımları farklıdır.
Çok Keskin ölçümlere gerek yok.