Hayaller ve Mühendislik

uykusuz_mühendis

Yeni Üye
Herkese merhaba . Bu foruma yeni üye oldum ama ne zaman problem çözümü arasam buraya da bakarım .

Anlatmak istediğim konu biraz uzun ve hikaye şeklinde olacak . Lütfen sabırla okuyun .

Lise başlarında -2019 yılı- hep kişisel gelişim kitapları okurdum . O zamanlar girişimci hikayelerinden çok etkilendiğim için ve girişimciler mühendis olduğu için mühendisliğe yöneldim .Elektrik elektronik müh. olması ise tamamen Steve Wozniak yüzünden . Steve Jobs'dan daha değerli biri olduğunu düşünüyorum. Apple'da çalıştığımı , benzer firmalar kurduğumu hayal ederdim ve gözüm kapalı eem okuyacağımdan emindim .

Lise sonlarında ise ailevi problemlerim çok arttı, netlerim düştü. Normalde netleri yükselen öğrenciydim . Hedefler BOUN,ODTÜ idi. Marmara gelse "okumam orda yaa" derdim . Fakat gerçekler çok acı . Çok daha kötü bir yeri kazandım. Kırklareli Üniversitesi. Aslında daha da kötüsü burayı kazanıp 2 dönem üst üste tüm derslerden kalmam. Bu sayede burslarım kesildi , hayaller eriyip gitti zaten... 7/24 müzik dinleyip ailevi problemleri düşünmeyen biri oldum. Kulaklığı çıkarınca rahatsız oluyordum . Ama eem den başka hiçbir bölümü tercihime yazmadım . Okumazdım .

2. sınıfta hafiften derslere odaklandım . Kaldıklarımı verdim . Ama yetersizdi. Sabah uyandığımda hep ailevi problemler aklıma geliyordu şehir dışında okumama rağmen . 3.sınıfın başında antidepresana başladım. Spora da başladım . Arduino alıp basit sensör okuma deneyleri yaptım . Sonra drone yapayım dedim , "kontrol" kavramından habersiz ... 1 yıl herşeyiyle kendim yapmaya çalıştım .Sadece frame ,motor, ESC si hazırdı. Sensörlerini ben seçtim, kartını yaptım ve kodunu ben yazdım sıfırdan ama uçmadı.

Daha sonra c++ bilgimi artırmaya karar verdim . Basit arduino kursuyla bir yere kadar c++ öğrenmiştim. class, pointer, modüler programlama vb. öğrendim . Bir yandan da yaz ayından beri öğrenmeye uğraştığım jetson nano AI kartım vardı .Paul Mcwhorther'ın jetson nano kursunun sonuna kadar geldim .Fakat OpenCV anlaması zor. Adam güzel anlatıyor ama kursu dinleyip uygulamak yetersiz. Ayrıca android studio da OpenCV OCR projem vardı hocamın verdiği, onu da yapamadım . Kotlin ile yapacaktık. Öyle demişti.

Daha sonra c++ da raylib kütüphanesini kullanmaya çalıştım. Kütüphane , başka bir kütüphaneye bağlıydı .Bende bu olayları anlamak için Linux'u öğrenmeye başladım. Zaten temel seviyede terminal biliyordum. İzinleri , paket yöneticilerini---dpkg apt-get --- mantığını anlamaya çalışıp bi kaç şeyler indirdim. Eğer bu olayları anlarsam , c++ ve android de kütüphane ve bağlılık eklemenin daha kolay olacağını düşünüyorum .

Şimdi bombayı patlatıyorum : Ben ayrıca pcb basımıyla da uğraşıyorum. Okuldaki ödevlerde asetat kalem çizimiyle , ütüyle yaptığım ödevler ve kendi denemelerim (FC kartı mesela) var. Artık UV yöntemini kullanacağım . Onda da bazı problemler var ama aşılamayacak değil . Bu yöntemi öğrenmek istememin sebebi , bazı kısımlarının IC yapımına benzemesi. Benim asıl amacım IC basmak ve lise hayalimi gerçekleştirmek :) TSMC, ADI,Apple gibi şirketlerde bu amaçla çalışmak istiyorum .IC üretimi. ADI'de 3 kere red yedim ilk aşamada . TSMC'ye ise dün başvuru yaptım . Ama biliyorum ,red gelecek . Kıytırık bir cv var . Onu bakmanız için ekleyeceğim ama eminim ki onlar bu cv ye bakmadan beni eleyecekler.

Hayallerimi nasıl gerçekleştiririm ?

Ekler

• CV_.pdf
    CV_.pdf
    301.4 KB · Görüntüleme: 14
CV'ne bakmadım ama bu ADI ve TSMC başvuruları hikayenin en başındaki marmaraya burun kıvıran duruma çok benziyor. forumda yanılmıyorsam ADI'de çalışan genç bir arkadaş da olacaktı belki o sana firmaya nasıl girdiğini anlatabilir. ancak ADI seni işe aldığında (aldı diyelim) işte bu da bizim chip tasarım kursumuz gel seni yetiştirelim tüm kapılar sana açık demeyecek. ciddi derecede yetişmiş olmanı bekleyecek. ya da FAE-satış mühendisi benzeri bir pozisyon verecekler. linkedin'de ADI de çalışan genç birkaç kişi bulup bu işe nasıl girdiklerini ve süreci sorbilirsin en azından biri sana fikir verecektir.

illa chip tasarımı ve kendi chipini üretmek istiyorsan matt venn'in tiny tapeout projesine bakabilirsin. bu servis okullar ve amatörler için makul fiyatlara (1500-2000 usd) tamamen açık kaynaklı toollar ile 130 nm kendi chipini tasarlama ve üretilen chipten 1-2 tane edinme şansı veriyor.

Gömülü sistemlerin birçok alanında uğraşmışsın. İlgi duyduğun alanlar da piyasada karşılığı olan, iyi alanlar. Bu konularda çalışmaya devam et.

Kesinlikle yapmaman gereken birşey var. Mutsuz davranıp bu konuda aileni veya başka şeyleri suçlamak, kendini haksızlığa uğramış bir kurban olarak görmek. Geçmişi unut, geleceğe bak, hedeflerini gerçekleştirmek için aklına gelen adımları at. Doğru bildiğini yap, kimseye hesap verme, kimseye yaranmaya çalışma. Yapılan eleştirileri kendi şahsına yapılmış kabul etme, onlardan eğer çıkarılabiliyorsa bir fayda çıkarmaya çalış. Kendine değer ver, çünkü her insan gibi sen de değerlisin.

İngilizceyi elinden gelen en iyi şekilde öğrenmeye çalış. Bunun da kriterleri şunlar: Youtube'da teknik bir videoyu izlerken, hiç sözlük kullanmadan, oradaki esprileri, nüansları, ve satır aralarını iyice anlayabilmelisin. Düşüncelerini çok etkili bir şekilde yazıya dökebilmelisin. Bu tabi Türkçe için bile bir beceridir, bunun da kursunu almayı düşünebilirsin. Okuduğun bir teknik dokümanı sözlük kullanmadan eksiksiz olarak anlayabilmelisin. Konuşma yeteneği çok önemli değil, o eksiğini kısa zamanda giderirsin.

Hayalini kurduğun bütün firmalara başvur. Eğer başvurun reddedilrse, bu mutlaka senden kaynaklanıyor diye birşey yok. Belki de o iş yeri sana uygun olmyacak. Belki de mesleki bilgi ve deneyim dışında söylenmeyen başka kriterler de var. Bu işler neticede nasip kısmet. Başvuruda bulunmaya devam et, bir yandan da kendini geliştirmeye devam et.

Mühendislik fakültesi öğrencisiysen ve üniversitende de 7+1 programı uygulanıyorsa bu program ile yurtiçinde çalışmak istediğin firmalara başvuru yapabilirsin. 4 ay boyunca (bir dönem) çalışma imkanın olmuş olur, beğendikleri öğrencileri devamında çalışan olarak işe alıyorlar.

Başarılar dilerim...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,812
Üyeler
3,531
Son üye
xell

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back