Hedef takip eden drone projesi

Ben hala LIDAR olayını kafamda oturtmuş değilim. LIDAR ile birşeyin uçtuğunu, uçan şeyin de kuş olduğunu nasıl anlayacağız? Bana sanki bu LIDAR'in ortamın üç boyutlu haritasını çıkarabilecek gibi geliyor. Diyelim çıkardık, orada bir kuç uçtuğu nereden belli? :)
 
Benim bildiği kartal, şahin falan saldırıyor drone'lara. Keşke buralara gelse o kuşlar, o zaman sorun kendiliğinden çözülür :)
Ben uzun zamandır Facebook gruplarına filan üye olduğum için biliyorum, kargalar çok drone kovalıyor. Bir çok kişi drone kaybetti.


Hatta bu saldırıları engellemek için işe yaramasa da aşağıdaki gibi ürünler bile var...

 
Haberin videosunu dikkatli izlersen adam korka korka drone'u yere yakın uçuruyor. Havada ve farkında olmadan uçurursan kuşlar (sadece kargalar değil!) fırsat bulup saldırıyor. Drone için de kendini koruyacak bir çözüm gerekiyor.
 
Yani LIDAR ile tarama yaparken mesela saniyede 100 kez bize mesafe bilgisi mi veriyor? Bu durumda LIDAR kafasını bir tur döndürüyoruz bütün mesafeleri kaydediyoruz. Sonra açıyı bir adım artırıp bir tur daha döndürüp tekrar mesafeleri kaydediyoruz. Bunu artık LIDAR tam dik duruma gelene kadar yapıyoruz. Bu durumda şu sıkıntı ortaya çıkıyor:

Diyelim her turu attıktan sonra açıyı 2° artırıyoruz. Bu durumda 90° ye ulaşmak için 45 tur atmak lazım. Eğer saniyede 10 tane full mesafe seti istiyorsak da LIDAR kafasının 450 rpm ile dönüyor olması lazım. Yatayda da her 2° için veri istiyorsak, bu durumda LIDAR'ın bize:

450 x 180 = 81000

Yani saniyede 81000 tane mesafe ölçümü yapabilmesi lazım :oops:
 
bence lidar işi yaş. dediğim gibi. efektif olanları pahalı, ucuz olanları da 3.ekseni tarayana kadar dönen bi kemara koyalım, mesela hareket sensözlü ve dönebilen ip bebek izleme kameraları, hem ucuz hemde daha efektif. kullanımıda basit. hatta kameraya lens takıp zoom in-out yaparak tarama yapsak daha ucuz olur
 
Bence Lidar ın çözüm olamamasının diğer bir sebebi maliyetinin çok yüksek olması .Sonuçta bu ürün bir sorunu çözecekse son kullanıcıya ,yani çiftçiye bunu hangi fiyattan satacaksınız?

Önceki mesajlarda LIDAR fiyatı için 6k euro cümlesi geçmiş, ki bu 50 bin lira demek. Bu çok yüksek bir rakam adam bu paraya 2.el traktör alır .Ha derseniz ki bu cihaz 200 dönümlük çok değerli bir tarlada kuş uçurtmaz o zaman işler değişir.

200 dönümün ne kadar büyük bir alan olduğunu anlamanız için 10 dönümlük bir alanın 303m X 303m lik bir alan olduğunu söyleyeyim.
Bu kadarlık bir alanda bile LIDAR ı bahçenin ortasına bile koysanız menzili bahçe dışına bile çıkamıyor .Kaldıki bu kare bir bahçe ,yani o 10 dönümlük alan 100 metreye 900 metrelik bir bahçede olabilirdi

Ayrıca bu sadece uçan kargayı tanımlamak için harcanan para ,daha birde bu kargayı uzaklaştırmak için yapılacaklar var ve eğer mümkünse; "cevizi ağaçtan koparıp yüksekten betona atıp kırmayı" akıl eden bir hayvanın elinden 6bin euroluk cihazı da sağ salim kurtarmakta var" .(Eğer bu cihaz kapalı bir alanda önünde pencere falan olacaksa ona sözüm yok.)

Şu anda piyasada karga kovmak için satılan ürünlerin linki:
https://www.kovmatik.com/urunler/kus-kovucu-cihazlar/karga-kovucu
 
Son düzenleme:
Bu tip sistemlerde önce çalışan bir prototipi geliştirmek önemli. Fiyat şu anda fazla olsa bile, bir kere çalışan birşey elde ettiğin zaman ileride fiyatlar düşünce elinde bir çözümün olacak. O yüzden LIDAR'ın pahalı olmasına ben takılmıyorum şu anda. Veya uzun mesafelisinin pahalı olması da sorun değil. Kısa mesafede çalışan bir çözüm elde etsen (mesela 50 m), uzun mesafe LIDAR'lar ucuzlayınca otomatikman bizim sistem de uzun mesafe çalışır.

Benim tek tereddütüm, LIDAR ile ÇOK FAZLA sayıda veri geliyor ve bunun belki sadece %1 i faydalı veri. O yüzden belki de şöyle bir sistem olmalı:

Görüntü işleme ile önce karganın havadaki yerini tespit edeceksin. Bu mevcut OpenCV sistemi ile mümkün, birçok demoda görüyoruz, kamera görüntüsündeki suratı hemen tespit ediyor.

Bir kere karganın yerini tespit ettikten sonra, kilitlenip takip etme işini LIDAR'a yaptıracaksın. Yani LIDAR deli dana gibi sürekli her yeri taramayacak. Hedefe yönlenecek ve sadece o bölgenin civarını tarayacak artık.
 
Hocam

Bir kere karganın yerini tespit ettikten sonra, kilitlenip takip etme işini LIDAR'a yaptıracaksın. Yani LIDAR deli dana gibi sürekli her yeri taramayacak. Hedefe yönlenecek ve sadece o bölgenin civarını tarayacak artık.

Konuyu çok uzatmak istemiyorum da burada sadece bir hedef varmış gibi düşünüyorsunuz.Bunlar biraraya gelebilen toplu saldırabilen hayvanlar
Aşağıdaki videoyu seyrederseniz 2 tane karganın ne kadar zeki olduğunu ,kindar olduğunu görebilirsiniz.

 
Karga konusuna geri dönersek. Malum bu yüksekten radar olarak tanıma işi pek olmuyor. Lakin Endonezya'da filan bu işe çözüm bulmuşlar.

Tarlaların, ağaçlarının tamamımı dolanan bir ip hattı var. Bazıları esnek direklere bağlı, bazıları halka içinden geçiyor ama tüm tarlayı dolanıyor. Bu tellere ise çaput, teneke, bez, poşet filan bağlı. Tarlanın başından ipi bi çekiyorsun. Bütün tarladaki ip geriliyor. Üzerinde her şey ses yapıyor hareket ediyor. Kargalar, kuşlar böylece kaçıyor. Tabi bunu ara ara yapmak gerekiyor. Orada işçilik ucuz diye kulubede kalan çiftçi yattığı yerden arada bir ipi çekiyor.

Yani aynı bu ip sistemini kurup, ipi çekme içini programlanacak bir motora bağlamak yeterli olur gibi gözüküyor. Adamlar bu şekilde dönümlerce arazide başarı elde ediyorlar kuşlara karşı.
O zaman çok geniş alanı tarayabilen 1 yada daha fazla pır sensör bağlanarak hareket algıladığında mekanizma çalışabilir.

Yada dron projesine uydurmaya çalışırsak bu sensörler sayesinde drona konum bilgisi gönderip oraya doğru uçması sağlanabilir.
 
Bence gerek yok. Sadece arada bir ipi çeken sistem olsa yeterli. Zamanlayıcılı. Az çok yine yiyen olacaktı mahsülü ama o da onları nasibi artık.
Abi onun zamanını nasıl belirleyeceğiz? Yarım saatte bir desen karga zaten karnını doyurur gider. 5dk da bir desen bu sefer de zırt pırt ses olacağından rahatsız eder.

Bizim dron projemizi neden baltalıyorsun? Aç kendine bir konu çıngıraklı karga kovalama diye :katil1:
 
Drone kesin çözüm. Eğer drone'u da alt edecek kadar akıllıysa bunlar, o zaman zaten müzakere masasına oturmak lazım :D
 
b4cdfbf354f551e9dc8913585f8b10be.gif

Timur hocam alternatif tabi ruzgarli yer şart :D:cheeky1:, başka önerim kediler için yapılmıştı hareket sensörlü, su sıkıyordu sanırım ardu projesidi.
 
Timur hocam alternatif tabi ruzgarli yer şart :D:cheeky1:, başka önerim kediler için yapılmıştı hareket sensörlü, su sıkıyordu sanırım ardu projesidi.

Ben bile korkup giremem bahçeye bunu görünce :katil1:
 
Yav ben hamam böceği vuran lazer yapmak istiyorum. 50x20mm Hamam böceğimi olur arkadaş. Yazın Antalya sıcağında bir çıkıyorlar ortalığa. Sırf şu böcek yüzünden Antalyayı terk edebilirim vallahi. Nerde büyüyüp çıkıyorlarsa bu kadar anlamıyorum. Hayvanı görünce aklım çıkıyor.

Böceği Görünce ahanda aynı bu adama dönüyorum :katil2:

 
çok güzel bir proje ama bir okadarda derin bilgi birikimine ihtiyaç var ki sayamıyorum hepsini
ablam beni geberticek uyucam yine dükkanda :D
Karganın sesi diğer kuşlardan bariz şekilde kalındır .Bu sese ayarlanmış hassas mkrofonlu basit sistemler bahçenin uygun yerlerine monte edilir
Ancak karga, en kurnaz canlılardan birisidir; bir sonraki gelişinde ses çıkarmaz. :)
Bunlar yaramaz yav :) Bunların tek yaptığı şey şu: Bir arazi alanını GPS koordinatları bazında tanımlıyorsun, bu dron da bu koordinatlarda sürekli volta atıyor.
Aslında bana da en zor gelen yer burasıydı

Belirlediğimiz koordinatlar içinde doğu-batı, kuzey-güney, yükseklik sürekli bir uçuş gerektirir; çünkü biz kargayı kovunca tarla faresi gelir.
Onu kovunca başka bir şey gelir; ekosisteme göre bunu tabii daha iyi bilenler vardır, ben örnek olarak söyledim.

Hem kesinti olmaması için hem de bakım esnasında "tarlamızda :p" iki drone, iki Jetson Nano ve bir tablet gereklidir.

Tablet uygulaması ile nanoları drone 1 ve drone 2 diye adlandırıp, doğu-batı, kuzey-güney koordinatları ile tarayı belirleriz.
Belirlediğimiz koordinatlar içinde otonom uçuş algoritması ile sürekli devriye gezen dronelarımız olur.
Diğer şarjdayken ya da arıza durumunda da çok işe yarar; sonuçta elektronik bozulmaya elverişlidir.

Yüksekliğini belirleme ve yükseklik giriş işlemleri tablet üzerinden yapılabilir; tabii ki bu düz araziler için geçerlidir.
Kontrol ekranı olarak düşünebiliriz; tablet hem işlediği görüntüyü gösterecek hem de daha fazlasını sağlayacaktır.

Bunlara ek olarak projede
-güvenli iletişim
-kullanıcıların droneları manuel olarak kontrol etmelerine olanak tanıyan bir mod eklemek de faydalı olabilir.
-Dronelerin taşıma kapasitesi, batarya ömrü, kameraları ve diğer sensörleri düşünmek önemlidir.(bunu siz yaparsınız tabiki bana zor) Belki de daha gelişmiş sensörler veya kameralar eklemek, veri toplama yeteneklerini artırabilir.
-toplanan verileri bir servera kaydetmek gerekli olabilir ileride kargaların hareketleri hakkında bu bilgiler analiz edilebilir
-daha gelişmiş düşünürsek devriye ve kovma işlemini 4 farklı drone üzrerinden yapabiliriz tabi bu durum tamamen duygusal.
 
Hatta bu saldırıları engellemek için işe yaramasa da aşağıdaki gibi ürünler bile var...

Bu mesajı yeni gördüm. Resmen milletin zekası ile dalga geçmişler. Sanki semalar sürekli olarak karga ve köpek balıklarının mücadelesine sahne oluyor. Karga bir arkadaşına anlatıyordur artık "abi geçenlerde Hint Okyanusunun 100 km açıklarında uçuyordum. Dalgınlık işte, su yüzeyine fazla yaklaşmışım. Bir büyük beyaz köpek balığı bir fırladı sudan, santimetrelerle kurtuldum valla. Bak, kuyrukta birkaç tane tüyü kaptırdım. Aman abi dikkat et, bu köpekbalıkları çok tehlikeli".
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,722
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top