O kuralı ben çoktan aştımyoksa ayda 5 defa kuralından ısırılabilirim
Boşta mı yoksa problara bir şey bağlayarak mı?Multimetreyi sürekli açık tut. Sürekli açık tutmak istemiyorsan en azından 1 ay açık tut.
Boşta mı yoksa problara bir şey bağlayarak mı?
OCXO içeren test cihazlarının uzun süre açık bırakılması gerekiyoronu anlıyorum ama dmm in neden açık tutulması gerekiyor birde bu kapalıyken değerlerin kayması gibi bir olay var sanırım onun sebebi nedirMultimetreyi sürekli açık tut. Benimkisi yıllardır çalışıyor ve şu anda son derece stabil duruma geldi. Sürekli açık tutmak istemiyorsan en azından 1 ay açık tut.
dmm in neden açık tutulması gerekiyor
peki bu durumun sıcaklıkla bir alakası var mı yoks bağımsız bır olay mıMasa tipi multimetrelerin için de bir referans üreteci entegre oluyor. Mesela DM3068 de meşhur LM399 var. Bu referans da sürekli çalışınca en sonunda belli bir değere oturuyor. Bunu bir nevi derenin yatağını bulmasına benzetebilrisin. Mesela baraj yapmak için bir derenin yatağını değiştireceksin. Yatağı kazdın ve suyu verdin. O su büyük ölçüde senin kazdığın yerden gidecektir, ama o yatağa ufak tefek ince ayarlar da çekecektir. Bir süre sonra yatak oturacak ve artık suyun geçiş yönü sabitlenecek.
peki bu kadar stabil bir çıkış ile ne yapıyorsunuz iş metrology boyutuna gittiğinde sonu yok zaten de siz pratikte 6,5 haneyi ne yapıyorsunuz merak ettim.Sıcaklık değişimlerinin nasıl bir etki yapacağından emin değilim. Ama tahminim sürekli soğuk yerde çalışan LM399 ile sürekli sıcak yerde çalışan LM399 farklı bir noktada oturur.
Neticede önemli de değil. Sıcaklığa bağlı olarak LM399 çıkışı mutlaka değişecektir. Amaç bunu engellemek değil, engelleyemezsin de. Amaç, X sıcaklıkta belli bir çıkışın alınması ve bunun da olabildğince tekrarlanabilir olması.
peki bu kadar stabil bir çıkış ile ne yapıyorsunuz iş metrology boyutuna gittiğinde sonu yok zaten de siz pratikte 6,5 haneyi ne yapıyorsunuz merak ettim.
Masa tipi multimetrelerin avantajı sadece yüksek çözünürlük/doğruluk değil. Ama o bile işe yarıyor. Mesela benim elektronik yük bozuldu, 8 tane paralel mosfetin bir tanesi yanık. Tam olarak bozuk olanı 6.5 hane çözünürlükle 4 terminalli direnç ölçümü ile buldum. Ha 6.5 Hane olmasa da bulabilir miydim? Sırayla sökmeye başlardım kısa devre olanı bulana kadar, ama vakit de bir maliyettir. Bu işi cihaza yaptırmak benim vaktimin maliyeti açısından daha ucuza geldi
Masa tipi multimetrelerin şu özellikleri neredeyse elektroniğin bütün disiplinlerinde fayda sağlıyor:
1) Yüksek giriş empedansı modu. DM3068 10 GΩ giriş empedansı modunda yapılandırılabiliyor.
Basit gerilim bölücü bilmecesi
Aşağıdaki gibi bir gerilim bölücü devresi kuruyoruz. Dirençlerden birisinin değerine X diyelim, diğer direncin değeri bunun 12 katı, yani 12X Devreye bu şekilde 13V veriyoruz. Bu durumda Ohm kanununa göre X üzerinde 1V, 12X üzerinde de 12V gerilim ölçmemiz gerekiyor. Ama ölçtüğümüzde şu...mekatronik.org
2) 4 terminalli direnç ölçümü
Düşük değerli dirençler hassas bir şekilde nasıl ölçülür?
Multimetrelerin direnç ölçmek için uyguladığı metot genel olarak aynıdır. Multimetre, bilinmeyen dirençten, değeri seçili olan kademeye göre belirlenen sabit bir akım geçirir, sonra da direncin üzerinde düşen gerilimi ölçer. Buradan da Ohm kanununa göre direnç değeri hesaplanır. Eğer ölçülecek...mekatronik.org
3) Hassas direnç ölçümünde offset compensation ve auto zero özelliği. Termokupl'larla çalışırken önemli.
4) Yüksek bant genişliği. İyi bir audio analizöre 25 bin dolar bayılmadan çok düşük THD değerleri ölçmek istiyorsan, masa tipi multimetreler çok hassas ve düşük hata ile AC ölçümü yapabilir
5) Programlanabilirlik. Süreçleri otomatize etmede çok kritik öneme sahip
Rigol DP832A kalibrasyon prosedürü
Daha önce elimdeki DP821A güç kaynağını, bir bash script ile ve SCPI arabirimi üzerinden kalibre etmiştim. Bununla ilgili internette herhangi bir dokümantasyon olmamasına rağmen, parça parça sağda solda bulunan bilgileri derleyip ve bol bol deneme yanılma ile çalışan bir prosedür elde edebildim...mekatronik.org
Raspberry pi pico ile MCP4922 DAC kullanımı ve ölçümler
Raspberry pi pico ile MCP4922 DAC nasıl kullanılır bakalım ve performans ölçümleri yapalım. MCP4922, SPI arabirimine sahip 12 bitlik bir DAC. 5V besleme gerilimi ile çalışıyor. Bu DAC için referans voltaj kaynağı olarak MCP1501-40 kullanacağız. Bu referans kaynağının çıkış voltajı 4.096 V ve...mekatronik.org
6) Veri toplama özelliği. Belli trigger'lar meydana geldiğin ölçüm yapabilir, ölçümleri biriktirir ve sonuçlar üzerinde istatistik hesaplar yapıp görüntüler.
7) Yüksek doğruluk gerektiren bir devre üzerinde çalışıyorsan, o gereksinimin en az 20 katı, hatta 100 katı daha iyi doğrulukta çalışan bir aletle çalışmak lazım. Mesela ben 1 mm gibi birşeyler ölçüyorsam, 0.01mm çözünürlüğü olan kumpas mı kullanırım, yoksa 0.1 mm ölçen plastik kumpas mı kullanırım?
8) İki tane transistörü eşleştireceksin bir fark yükselteç için. Çok düşük akımlar veya voltajlar ölçmen gerekecek. 6.5 hane burada lazım olacak. Birçok opamp arasında en düşük offset voltaja sahip opamp'leri seçeceksin. mikrovoltlar sözkonusü. Hem offset kompensation hem de yüksek çözünürlük ve doğruluk gerekecek. Gene 6.5 haneye iş çıktı.
Daha aklıma gelmeyen birçok uygulama vardır. Bunların ötesinde, benim ileri seviyede, piyasada yapılan harcıalem tasarımların ötesinde bir tasarım yapma hayalim varsa (bu hayali gerçekleştirip gerçekleştiremeyceğim ayrı mevzu), o hedefe uygun alet alır, şimdiden deneyler yapıp işi öğrenmeye çalışırım.
Prototip geliştirme aşamasındaki bir elektronik laboratuvarda her türlü gelişmiş cihazın bulunması bir avantajdır. Prototipin tasarımını bitirdim ve üretim aşamasına geçtim, o aşamada oradan burada 1 cent tasarruf etmenin yollarına bakarım. ARGE aşamasında tasarruf etmek istemem, çünkü öyle yaparsam hayallerimi sınırlandırmış olurum
abi durum biraz karışık sabahları için ilk kısım akşamları için ikinci kısım geçerliNeticede olaya ticari bakıyorsan, yaptığın iş senin için sadece sabah 9 da gitmek zorunda olduğun, akşam da 5 te kurtulduğun bir meslek ise, multimetre ile de sürekli aynı tip ölçümleri yapıyorsan, o ihtiyacını karşılayan en ucuz cihazı alır, bakarsın işine. Ama ARGE yapma amacın varsa, ufkun da geniş ise, bütçenin elverdiği en iyi cihazı almaya çalış bence.
haklısın abi aksiyona geçme konusunda biraz erteleme huyum var aslında 1054z alacak parayı uzun zamandır biriktirmiştim ama başka gelirim olmadığı için bir yandan da güvence olarak da duruyordu. Aslında ertelemek yerine alıp başlasaydım şuanda çok daha fazla şey öğrenebileceğim bir işte çalışıyor olabilirdim.@132kHz sende ihtiyacın olan bakış açısı var. Osiloskop aldıktan sonra 3 aylık zaman dilimi içinde DMM alamayabilirsin ama 6 ay sonra o eksiğini de giderebilirsin. Hepsini kısa bir zamanda tamamlamak gibi bir düşünce ile hayal kırıklığı yaşarsan uzun vadede hiçbirine sahip olamazsın.
Şöyle düşün bu sene osiloskop ve DMM işini çözeceğim seneye de prob ve sinyal jenaratörü alırım diye bir planlama yapabilirsin. 2 sene sonra aynı yerde aynı lafları etmek yerine, ihtiyacın olan şeylerin bir kısmına kavuşmuş olursun.
Ya da benim gibi önce erişebildiğin en iyi cihazları al, sonrada bunları satıp bir üst modele geçmeyi dene. Normal şartlarda 3bin dolarlık bir osiloskobu pat diye alamam ama bugün elimdekileri satıp aradaki farkı kapatacak bütçeyi çıkartabileceğimi fark ettiğim için ilan açtım.
Yanlış anlamazsan, al benim sattığım gibi (benden al diye demiyorum) bir osiloskobu ve ilk adımı atmış ol.
Neden bunlara benzer bir yol izlemiyorsun?