İşlemci altındaki röle yukardaki 18 röleden biri. Kartı o röleler hoşuma gittiği için aldım.
Mekanik röle.
Olsun elimdeki 84 tane 12V 1A Siemens rölenin yanına koyarım.
24V ile pek işim yok ama dursun bakalım. Bir yerde ya benim ya bir dostun işine yarar.
İki karttaki işlemcilerin durumunu bilmiyorum. Bir ara köprü diyot girişine 24v verip kartta tepki var mı bakacam. Eğer işlemci sağlamsa o da birinin işine yarayabilir.
Bu paketteki işlemcileri ben de biriktiriyordum fiyatları filan biriktirmeye değer gibi duruyor. Fakat şöyle bir sorun var, bununla bir geliştirme yapmaya müsait bir ortam yok. Yani uygun PCB üretmek vs filan sorunlu bir iş.
Umarım bu PCB pozlama projemizi tamamlayıp denemeler için bir imkan oluşturmayı başarabiliriz.
Bugün bende en son bulduğum kartlardan bir kaç söküm işi yaptım. 15 adet Panasonic role ile birlikte 20 role, 10 tane 5x7 matrix LED, push button filan çıktı. Başka güzel entegreler filan da var.
Parçalar arasında 8 adet IRF3205 N Kanal Power Mosfet var. Datasheet'e göre 55 V 110A dayanımı diyor. Bunlar UPS devresinden çıktığı için sahte olma ihtimali de çok az.
Üzerlerindeki soğutucu iyi olmakla birlikte yeterli olmayabilir ama acaba bunlar ile elektronik yük yapabilir miyim?
Diğer 30 tanede sıkıntı çıkmadı ama delikiçi kaplama olunca pin sayısı az olsa da bazen çıkmıyor.
Havya (yada lehim temizleme sistemi) hayırlı olsun.
Ne alacağımı (hangi bütçe ile alınacak o ayrı bir konu) şaşırdım.
Lcr metre istiyorum, termal kamera, kafamdaki projeler için ayrı kaynak lazım. Ama ekonominin durumu malum. Evli kalmaya devam etmek yada çift böbrekle yaşamaya devam etmek için şimdilik elimdekilerle devam etmem lazım.
Solomon SL20 kullanıyorum. 8-9 yıldır beni hiç üzmedi.
Pcb tipi BNC konnektör sökmek tam bir işkenceye döndü.
Sıcak hava konnektörü eritiyor, havya ısıtmaya yetmiyor, hem delikiçi hem sıkı. Ben de konnektörleri kırararak söktüm.
Birinin erimeyen içi, diğerinin metal dışını kullanıp tekrar birleştirdim. Allah'tan 35 BNC den 16-17 tanesini kurtardım.
Kaynak oluşturmak için tasarruf yaptıracak şeylere öncelik vermeli. Lehim emme istasyonu bunların başında geliyor. Temiz söküm yapabilirsin, bu sayede hem tamir hem de o parçayı değerlendirmek daha mümkün hale geliyor. Yani öncelikle eldekini değerlendirmiş ve haliyle tasarruf yapmış oluyorsun. Yaptığın işten aldığın keyif de cabası.
Termal kamerayı alalı 8 ay filan oldu ve doğru düzgün kullanmadım. Lehim emmeyi hemen hemen her masaya oturduğumda kullanıyorum.
Daha üst seviye istesemde LCR metre işini LCR-T4 ile çözüyorum. Fiyatları çok ucuz. İyi bir LCR metre bende istiyorum ama o kadar çok hurda karttan parça söküyorum ki beğenmediğim kondansatörü değiştiriyorum. T4'ü bile o kadar kullanmıyorum.
Termal kamerayı ısınan parçaların tespitinden ziyade görüntü işleme için kullanmak istiyorum. Bobin ve kondansatör ise üzerinde yazmayınca değeri tam bir muamma
İkisi de temel cihazlardır. Temini ekonomik şartlara bağlı olmakla beraber, her atölye de bulunması gerekir.
Öncelikle; tamir işleri ile ilgileniliyorsa, şarttır.
Dışarıdan hiç bir belirti vermeyen kondansatör tiplerinin arızası, lcr metre ile tespit edilmektedir.
Şunu da belirtmekte yarar var ben bir amatör olarak, amatörler için fikrimi beyan ediyorum. Tamir gibi belirli işlerle uğraşanlarda bunlarla birlikte başka bir çok şeyin zaten bulundurması beklenir.
Bunların yazılımı bedava mı araştırman lazım. National Instruments de ucuz ürün satmakla bilinen bir firma değil malesef. Sırf yazılımı binlerce dolar olabilir.
Şimdi baktım yakın zamanda kişisel kullanım için labview community edition çıkmış. By durumda son derece üst seviye bir veri toplama ve üretme test cihazına sahip oldun
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.