İdeal Lehimleme Sıcaklığı

volta

Kıdemli Üye
Katılım
31 Mart 2021
Mesajlar
1,910
Merhaba. Lehimleme sıcaklığı lehimlenen komponente göre değişiyor diye biliyorum. Bunun için genel geçer değerler var mı? Varsa hangi komponent için hangi sıcaklık değerlerinde lehimleme yapmalıyız?
 
Tek veya çift taraflı basit devrelerle uğraşırken 300 °C uç sıcaklığı gayet güzel iş görür. Sıcaklık nispeten düşük olduğu için uç uzun ömürlü olur, çalışırken fazla oksidasyon yapmaz. Ama 4 veya daha fazla katlı ve geniş bakır alanları barındıran devrelerle çalışırken sıcaklığı 350 °C gibi yapmak işi hızlandırıyor ve böylece PCB padlerinin ısıdan minimum etkilenmesini sağlıyor.
 
Ben normalde 330, malzeme kalın geniş ve acelem var ise 380 derece ayarlıyorum.

Aslında burda önemli olan lehim yapılacak parçayı yeterince ısıtabilmek. Lehim parçanın üzerine yapışıyor mu yoksa dökülüyor mu anlayabilmek.
 
Bir de havyanın lehimlenecek yere ne kadar süre temas ettiği önemli. 300 °C de 30 saniye değdirmek, 350 °C de 10 saniye değdirmekten çok daha kötüdür. İşi kısa sürede bitirmeyi sağlayacak sıcaklık kullanılmalı.
 
İşin teknik kısımları var tabiki...

Sivri uçlu havya parçaya temas ettirildiğinde, temas yüzeyi çok az olur ve ısı transferi yavaş gerçekleşir. Küt uçlu havyalarda temas eden yüzey fazla olduğu için parça daha hızlı ısınır.

Havya ucu parçaya temas ettirildiği anda parça ile havya ucunun temas alanına çok az lehim teli sürüldüğünde eriyen lehim temas yüzeyini ciddi arttırır ve parça daha da hızlı ısınır. Lehim teli parça üzerinde eriyorsa istenilen sıcaklık elde edilmiştir.
 
Lehimin tamamlanması için maksimum süre, lehimlenen şeyin termal kütlesine bağlı. Termal kütle ne kadar fazla ise, lehim süresi o kadar uzun tutulabilir. Mesela minyatür bir SOT-23 transistörü saniyeler içinde lehimlemek lazım iken, 400 pinli büyük bir çipset entegresini birkaç dakika ısıtman gerekiyor ki lehimler erimeye başlasın.
 
Lehim işi bir sanattır.

gercek_lehim-1.png
 
Bunla uğraşılırmı yaw. insanların ne kadar boş vakti var anlamıyorum....

Bu arada gözüme takıldı.

1621968711729.png
 
 
Cidden helal olsun uçak kokpitiydi sanırım önden görmüştüm ama içi baya uğraştırmıştır.
Ülke içinde ucuza pcb basan bir firma olsaydı o kabloların hiç biri olmayacaktı.
Valla demonte güç kaynağı kadar uğraşmadım. Bunun konusu 27 sayfada bitti, güç kaynağı 41 sayfa oldu hala devam ediyor :D
 

Forum istatistikleri

Konular
5,815
Mesajlar
99,265
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top