Yatirim yapmak lazim.
Unlu hazir banyo saticilarinin yalancisiyim "hazir banyo kimyasallari kisa omurlu malzemeler" haftada bir firmamizin gelip olcumler yapmasi ve banyoya mudahale etmesi gerekir diyorlar. Bu kimyasallari zaten pahaliya sattiklari icin ve omurleri de goya kisa oldugu icin DIY islere uygun degiller.
Banyolar kimyasal anlamda kolay kirlenir diyorlardi.
Sanat okulunda kaplama atolyemizde bakir ve nikel kaplama yaptik ve yaptigimiz isler guzel olmustu. (Hazir banyo kullanmamistik, hocamiz kimyasallarla banyoyu aylar belki yillar oncesinden hazirlamislardi. Gerci nasil hazirlandigi bilgisini de vermislerdi) Arada bir ph vs olcuyorlar mudahale ediyorlardi o kisimlarina biz dahil olmadik.
Sene sonuna yakin herkes evinden istedigi bir esyayi getirip kaplayabilir denmisti. Ben de bakir caydanlik goturup nikel kaplama yapmistim.
Yag alma banyomuz, bakir kaplama banyomuz, nikel kaplama banyomuz ve durulama banyomuz vardi.
Kaplanacak malzeme surekli olarak banyo icinde sallama duzenegi ile yer degistirecek ve banyo sivisi devir daim yapacak, sicakligi kontol altinda tutulacak. Atolyemizdeki banyolar 1mx1.5mx1m gibi kucuk sayilmayacak hacimdeydiler.
Daha kucuk hacimli banyo yapilabilir fakat DIY isler icin atolyede bunlara yer ayirmak ve duzenek yapmak cok mantikli ve ekonomik degil.
Aklmda kalan ilginc malzemelerden birisi de "at sidigi" idi. Nerde kullaniliyordu hatirlamiyorum. Ponza tozunu da cok kullaniyorduk. Tel ve bez firca makinelerimiz de vardi.