Bahsi geçen modem bir 4g gsm modem. Modem şuan için benim işi teslim ettikten sonra müşteriye geçecek. Müşteride kendi statik IP li sim kartını takıp kullanmaya devam edecek. Yapmak istediğim işi uzatmadan örneklerle kısa yoldan anlatmaya çalıştım ama ben sadeleştirmeye çalıştıkça raspi'ler, esp ler, linuxlar, yazılımlar işin içerisine dahil oldu
Bilgisayar, ağ yazıcısı örneğini rahat anlaşılabilsin diye verdim. Aslında uygulama şu şekilde. İnternet alt yapısı gsm modemler üzerinden sağlanan 5 farklı nokta mevcut. Bu noktalardan birisi merkezi bilgisayarların bulunduğu sistem odasıdır. Diğer noktaların her birisinde 1 adet plc, 1 adet Hmi panel, 1 adet motor sürücüsü ve 1 adet gsm router modem mevcut. Bunları zamanında herhangi bir port açmadan IPSec ile birbirlerine bağlamışlar. Aşağıdaki şekilde bir yapı oluşturmuşlar.
1. Nokta:
192.168.11.1 => Modem
192.168.11.2 => PLC
192.168.11.3 => HMI
192.168.11.4 => Sürücü
2. Nokta:
192.168.12.1 => Modem
192.168.12.2 => PLC
192.168.12.3 => HMI
192.168.12.4 => Sürücü
3. Nokta:
192.168.13.1 => Modem
192.168.13.2 => PLC
192.168.13.3 => HMI
192.168.13.4 => Sürücü
4. Nokta:
192.168.14.1 => Modem
192.168.14.2 => PLC
192.168.14.3 => HMI
192.168.14.4 => Sürücü
Bende buna uyarak mevcut sisteme 4 adet daha uzak nokta ekledim. Tüm yapı ve kullanılan ekipmanların marka ve mdellerine kadar aynı ekipmanı kullandım. Merkezdeki modeme denemek için beşinci noktayı IPSec kurallarına uygun olarak eklediğimde çalışmadı. Modemlerin firmwarelerine kadar aynı olmasına rağmen. Hatta çalışan modemin konfigürasyonunu modem üzerinde download edip yeni modeme upload ettiğim halde beşinci uzak noktayı çalıştıramadım. Tam emin olmamakla birlikte IPsec yöntemiyle ilgili kulaktan dolma bir bilgi olarak 5(1+4) noktadan fazla olamayacağı duyumuyla IPsec ten vaz geçip, port yönlendirme ile erişimi sağlamayı düşündüm. Fakat kullanıcılar bu fikri beğenmediler. Çünkü merkezdeki bilgisayarlarından herhangi bir dış IP yazmadan (IPSec in nimeti oluyor bu) cmd üzerinden yukarıda belirtiğim IPlere sanki yerel ağdalarmış gibi ping atarak aygıtın ağda olup olmadığını kontrol edebiliyorlar. Uzun uzun denemelerimi anlatıp mesajı boğmak istemiyorum.
Soruyu güncellesem belki daha doğru yönde ilerleyebiliriz.
Soru 1) IPSec in limitleri hakkında net bir bilgi edinemedim. Aranızda 5 ten fazla uzak noktayı IPSec yada başka yöntemlerle aynı yerel ağ gibi bağlaya bilen oldu mu?
Soru 2) Program yada ekstra donanım olmadan yerel olmayan ağdaki bir modemin altındaki IPsini bildiğimiz aygıta ping atmak için tesirli okunmuş üflenmiş komut bileniniz var mı?
(galiba yok)
Konuyu açmadan önce aramalarda çıkmıştı bu konu. Bakmıştım konu çok bilgilendirici. Ama bana faydası olmadı çünkü bunlar zaten hakim olduğum bilgiler. Yine de teşekkürler.