Isınınca Düzelen MCU

m.yildizili

Aktif Üye
Katılım
31 Mayıs 2021
Mesajlar
273
Merhaba elimde bir kontrol kartı var. Bunda ki sorun şu ki, üzerinde 5 adet buton var. Bu butonlar MCU'yu ısı tabancası ile ısıtırsam butonlar aktif güzel çalışıyor. ama soğuyunca butonlar işlevsiz. lehimlerini tazeledim yolları yeniledim. MCU yu 2-3 kez söktüm taktım ama halen aynı halen aynı. kondasatörleri tektek söktüm hepsini kontrol ettim ama sağlamlar , hatta içime sinmeyenleri yeniledim. Ama bu MCU da bir gariplik var.
 
Soguk lehim sorunu olabilir. Mercek/mikroskop altinda lehimleri incele. Lehimi pirtlamis bir bacak olabilir.
MCU kodunu sen yazdiysan debug edemiyormusun?
 
hayır, kod bana ait değil. hazır bir kontrol kartı bu. Mikroskobum yok. ama onun için tüm lehimleri yeniledim.
 
Bazı MCU'da dahili ısı sensörü var.
Kodu buna göre yazılmışsa sıkıntı üretmiştir. Soğukta çalışmaz.

Bir ihtimal, butonlar ADC ile okunuyorsa, eski bir kartta, dirençler değerini kaybettiği için soğukta yanlış okuma yapılıyor, ısınınca düzeliyor

1712156020984.png
 
yüksek ihimal ile ADC okuma yok çünkü her butonların ayrı pine girişi var.
 
MCU nun baglandigi pad ve yollar da sorun olabilir.
 
Daha önce konusu olmuştu forumda. Lehimlerken fazla sıcak görmüş bir mcu bu şekilde davranıyordu. Sıcak hava ile ısıtılınca düzgün çalışıyordu. Eğer sorun sadece butonlardaysa dahili pull-up dirençler(veya bu dirençlerin switchleri) arızalı olabilir. harici pull-up direnç ekleyerek deneyebilirsin.
 
benzer bir sorunu bir makinenin kontrol ünitesinde yaşıyorum; celeron işlemcili bir mini pc var yıllar içinde artan bir şekilde soğukken gecikerek açılmaya başladı. fanlı ısıtıcı ile haricen ısıtmak açılış süresini kısaltıyor. açılırken cihazdaki wd (watchdog?) ve th ledleri kırpışarak yanıyor kendine gelince sönüyor. sorun besleme arızasına benzese de değil besleme sağlam. bellek ile ilgili olduğunu söylediler benzer arıza yaşayan var mı? bellek veya başka entegrelerin zamanla bu şekilde sorun çıkardığını yaşadınız mı?
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,879
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top