jcd 8898

rahman33

Yeni Üye
selamın aleykum ustalarım hobı amaclı elektrokikle ugrasıyorum he havya setim bozuldu bulundugum ilçe de ise tamirini yapabiliecek kimse yok rica etsem yardımcı olabilirmisiniz
hasar gören parcaların ısımlerını bulamıyorum tamırı olurmu olmaz mı onuda bilmiyorum yardımcı olursanı sevinirim

Ekler

• WhatsApp Görsel 2024-12-08 saat 19.05.33_57feaaf3.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-12-08 saat 19.05.33_57feaaf3.jpg
    252.7 KB · Görüntüleme: 48
  • WhatsApp Görsel 2024-12-08 saat 19.05.33_099582ac.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-12-08 saat 19.05.33_099582ac.jpg
    214.6 KB · Görüntüleme: 46
Aletin devre şemasını daha önce çıkarmıştım

Resimlerden göründüğü kadarıyla Q3 MOSFET gitmiş.

MOSFET için şu model uygun gibi duruyor

Ama başka arıza da olabilir. MOSFET sıcak hava tabancasındaki fanı kontrol ediyor. Eğer fanda kısa devre var ise, sağlam MOSFET'i takınca tekrar yanacaktır.

JCD8898' sen tasarlıyor olsaydın ve tasarım aşamasında içinden çıkamadığın bir durum olsaydı Timur abi destek olurdu ama böyle olunca tamire göndermek gibi oluyor.

Bu arada gözlemlenen sorun nedir? Eğer sadece sıcak hava fanı çalışmıyorsa, fanın da sağlam olduğunu biliyorsan, yeni MOSFET sorunu çözecektir. Ama başka sorunlar da varsa onlar ile de ayrı olarak ilgilenmen gerekecek.

Resimlerdeki hasar gören parcalarin değişimini yapmak için rahatsız etmiştim isimlerini ve değerlerini bilmediğim için sormuştum yanık olan yerlerdeki parçaları

merhaba bu cihazdan bende de var şuan hava kısmı çalışmıyor ekranda hiç ışık yok ama havya kısmı sağlam. bir hava üfleme almıştım onu takınca gitti.sonrasında üflemenin fanı bozukmuş onu değiştim o düzeldi ama makinede hala sorun devam ediyor söküp ölçtüm ama ne patlayan birşey var ne de bir kısa devre q3 fan kontrol için demiş bir arkadaş üzerinde bir bozulma yok ölçünce diyot modunda bir değer veriyor ama onu değissem düzelir mi acaba teşekkür ederim şimdiden

Ekler

• image.jpg
    image.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 11
Q3 source ve drain arasındaki voltajı ölç. Fanın çalışması için bu voltajın sıfıra yakın olması lazım.

Tamam o zaman MOSFET ON olmuyor.

Şimdi yazdığını tekrar okudum da, eğer hava kısmı için ekranda da birşey çıkmıyorsa muhtemelen işlemci gitmiştir. Bu durumda yapılacak birşey yok, tamiri mümkün değil.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,078
Üyeler
2,870
Son üye
Ustam23

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back