Kayar kapı sensör arızası

Ben ledin rolenin cekili kaldığı süre boyunca sürekli olarak yandığını anladim.

Anlattığın şekilde daha mantıklı. Haklısın. Bu duruma göre atmel ilgili bacagi Low a cekmiyor ilgili pin bacak arızalı. Arada bir transistor kullanılsaymış daha sağlıklı olacakmış.

Ben ledin rolenin cekili kaldığı süre boyunca sürekli olarak yandığını anladim.

Anlattığın şekilde daha mantıklı. Haklısın. Bu duruma göre atmel ilgili bacagi Low a cekmiyor ilgili pin bacak arızalı. Arada bir transistor kullanılmamış daha sağlıklı olacakmış.
Burada iki senaryo kurdum.
Çünkü iki kart var ve ikisinde de aynı sorun söz konusu.
1.Senaryo: Pinler gerçekten arızalı.
2.Senaryo: Kartı yapan firma zamanla teknik servis ihtiyacı doğursun diye bu pine bir ömür biçti ve ona göre programladı.

Acaba bu atmelin içindeki kodu okuyabilir miyiz?
Eğer okuyabilirsek yenisine kopyalarız. Pin bozuksa arıza giderilmiş olur, kodda engelleme varsa düzeltebiliriz.

Kodu okusan bile okuduğun kod hex olur. Engellemeyi kaldırman zor. Epromda da kodun çalışması veya durması için özel bir veri vardır. Velhasıl zor iş...

Atmele gelen sinyali nedir onu anlarsan kendi programını baştan yazarsın. Yada 555 gibi bir entegre ile de sinyal yakalanıp bir süre röle çekili bırakılabilir...

Kodu okusan bile okuduğun kod hex olur. Engellemeyi kaldırman zor. Epromda da kodun çalışması veya durması için özel bir veri vardır. Velhasıl zor iş...

Atmele gelen sinyali nedir onu anlarsan kendi programını baştan yazarsın. Yada 555 gibi bir entegre ile de sinyal yakalanıp bir süre röle çekili bırakılabilir...
Kodu kendim yazarım da zamanlama olayı benim için zor iş. O konularda yol katedemedim.

Allah bilir bu işlemcinin bacağı araya bir tr yada direnç atmadıkları için zamanla bozulmuştur.

Şimdi facebook da elektronikçiler gurubunda bir arkadaş opampdan iki adet çıkışın atmele gittiğini söyledi. Pcb de yolları takip edince gerçekten de öyle olduğunu gördüm.

Bu durumda yine varsayım olarak şöyle düşünmeye başladım;
Atmele gelen iki sinyalden biri ledi, diğeri röleyi tetiklemek için okunuyor olabilir.
Peki ya led için sinyal ulaşıyor da, röle için ulaşmıyorsa?
Bu durumda da röle çekmeyebilir.
Eve geçince bu sinyallerin kontrolünü yapacağım.

Bu sefer osiloskop da kullanmayı planlıyorum.
İki sinyal için iki ayrı kanal kullanıp sensör tetiklendiğinde ne olduğuna bakacağım. İnşallah osiloskopu yakmam :)

Devrenin şemasını çıkarırsan tam olarak çalışma mantığını anlarız ve sıfırdan bir kod yazılabilir.

Devrenin şemasını çıkarırsan tam olarak çalışma mantığını anlarız ve sıfırdan bir kod yazılabilir.
Sabah beri düşünüyorum timur abi konuya ne zaman iştirak edip "şemasını çıkar" diyecek diye. :katil1:
Eve geçince bakayım şemasını çıkarabilecek miyim :)

Bence de diğerlerinin dediği gibi işlemcinin GPIO portu gidik. Bu durumda iki seçenek var:

1) Eğer işlemcideki kod okunabiliyorsa, HEX dosyasını ameliyat edip çıkış GPIO sunu değiştirmek (zor iş).

2) Yeni işlemci ve yeni program yazmak. Bunun için de şema gerekiyor (çok daha kolay iş).

Ama sen gene de işlemciyi okumayı dene. Belki de böyle basit bir iş için kodu kilitleme gereği duymamış olabilirler. Okuyabilirsen HEX dosya olarak kaydedip konuya ekle. Ben de assembly kodunu koyarım konuya ve değişmesi gereken yeri tespit ederiz.

Zamanla iki yolu da deneyeceğim.
Öncelikle opampın çıkışlarını test edeceğim. Burada bir aksilik yoksa senin ikinci seçeneği deneyeceğim.
Sökeceğim atmel boşa çıkınca okumaya çalışacağım. Bu okuma işini pek bilmediğimden biraz uzun sürebilir çünkü.

Ya düşünüp düşünüp yeni senaryolar çıkarıyorum. Acaba sensör bozuldu da olması gerekenden daha az sinyal mi üretiyor? Opamp da bu değeri yeteri kadar yükseltemiyor olabilir.
Bu sensörden nette bulamadım. Nasıl birşey ise resmini çekip google görsellere yükledim yinede bir şey çıkmadı.

Benim gördüğüm kadarıyle sensör sadece bir PCB'den ibaret. Kapının varlığını kapasitif olarak algılıyor. Eğer böyle ise o sensörün bozuk olma ihtimali neredeyse sıfır.

Benim gördüğüm kadarıyle sensör sadece bir PCB'den ibaret. Kapının varlığını kapasitif olarak algılıyor. Eğer böyle ise o sensörün bozuk olma ihtimali neredeyse sıfır.
Sensör önüne gelen insanları algılayıp sinyal göndermek yoluyla kapıyı açıyor abi. Kapıyı görme gibi bir durumu yok.

Sensörün diğer tarafında yaklaşık 1cm yüksekliğinde alüminyum kapak var. İlk mesaj, alttan ikinci resim de az bişey görünüyor. Muhtemelen içinde de sensöre özel bir devre vardır. Epoxi ile yapıştırmışlar. Yoksa söküp bakacaktım üzerinde birşey yazıyor mu diye.

Sensör önüne gelen insanları algılayıp sinyal göndermek yoluyla kapıyı açıyor abi. Kapıyı görme gibi bir durumu yok.

Sensörün diğer tarafında yaklaşık 1cm yüksekliğinde alüminyum kapak var. İlk mesaj, alttan ikinci resim de az bişey görünüyor. Muhtemelen içinde de sensöre özel bir devre vardır. Epoxi ile yapıştırmışlar. Yoksa söküp bakacaktım üzerinde birşey yazıyor mu diye.

Hmm tamam, ben yaklaşan metal bir nesneyi algılıyor diye düşündüm. Uzaktan insan da algılıyorsa o zaman o bir çeşit radar sistemi. PCB nin üzerindeki 6 tane yüzey de antenler herhalde.

Hmm tamam, ben yaklaşan metal bir nesneyi algılıyor diye düşündüm. Uzaktan insan da algılıyorsa o zaman o bir çeşit radar sistemi. PCB nin üzerindeki 6 tane yüzey de antenler herhalde.
Aynen abi. Çalışan bir tane bulsam işim çok kolaylaşacaktı ama yok maalesef.

Radar olarak arayınca buldum. Tam olarak bu alet. Yalnız üzerinde 24.125 GHz yazıyor. Acaba ben bunun sinyal bacağını osiloskopla ölçtüğüm de 24.125 GHz mi görmeliyim? Lan cahillik çok kötü birşey yav.

Gerçi benim osiloskop o kadar ölçemiyorda.

Screenshot_20211112-171229.png

Son düzenleme:
24 küsür GHz o tenekenin altında, onunla işin yok :) Senin dijital çıkışa bakman lazım. Eğer birisi varken ve yokken farklı bir çıkış veriyorsa çalışıyor demektir.

24 küsür GHz o tenekenin altında, onunla işin yok :) Senin dijital çıkışa bakman lazım. Eğer birisi varken ve yokken farklı bir çıkış veriyorsa çalışıyor demektir.
Multimetre ile dcv kademesinde ölçtüğüm de sadece 0.003mV oynuyordu abi. Osiloskopla deneyeyim bir de. Hatta datasheet'ini bulup çıkışında ne görmem gerektiğini tespit etmeye çalışayım.

Forum istatistikleri

Konular
6,896
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back