Lehim telinden ortaya çıkan gazlara baktığımızda;
Benzen için "Kan hücrelerini öldürme etkisi olduğundan kanser yapan bileşikler arasına girer." deniyor.
tr.wikipedia.org
Toluen için "Tepkime sonrası ortamdan uzaklaştırılması biraz zor olmaktadır.Benzen'in aksine kanserojen olmaması, sanayide de çözücü olarak daha çok tercih edilmesine olanak sağlar." dense de GHS sınfılandırmasına göre oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.
Buradaki GHS sınıflarını tamamen Türkçe kaynak olması için daha önce hazırlamışım fakat sonra yanlışlıkla silince ikinci kez çok uğraşamadığım aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.
Fenol için Türkçe derin bir bilgi yok ama kabaca çevirildiğinde İngilizce Wikipedia sayfasından aşağıdaki bilgiye erişmeniz mümkün.
"Fenol ve buharları gözleri, cildi ve solunum sistemini aşındırır. [60] Deri ve mukoza zarları üzerindeki aşındırıcı etkisi, protein dejenere edici etkisinden kaynaklanmaktadır. [49] Fenol ile tekrarlanan veya uzun süreli cilt teması, dermatite ve hatta ikinci ve üçüncü derece yanıklara neden olabilir. [61] Fenol buharının solunması akciğer ödemine neden olabilir. [60] Bu madde, merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde zararlı etkilere neden olarak ritim bozukluğu, nöbetler ve komaya neden olabilir. [62] Böbrekler de etkilenebilir. Maddenin uzun süreli veya tekrar tekrar maruz kalması, karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. [63] İnsanlarda fenolün kansere neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. [64] Hidrofobik etkilerinin yanı sıra, fenolün toksisitesi için bir başka mekanizma fenoksil radikallerinin oluşumu olabilir. [65]"
tr.wikipedia.org
Hidroklorik asit Câbir bin Hayyan tarafından geliştirilen bir yandan da Tuz Ruhu olarak bilinen kimyasal.
"Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanında, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir. Bu nedenle bu asit ile çalışılırken güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulmalıdır.[6] Asit, toksik olmasının yanında, gözler ve deri için tahriş edicidir, deride yanıklara neden olmaktadır ve solunum sistemi için tahriş edici özellik taşımaktadır.[6]"
tr.wikipedia.org