Kendin yap nitrojen üreteci

Evet son çare tüp olacak herhalde. Ama mümkün ise diğer olası alternatifleri değerlendirmek lazım. Mesela Hakko'nun nitrojen üreteçleri var. Bir de sıkıştırılmış havadan membran ile nitrojen üreten sistemler varmış. Ama Türkiye'de bulmak lazım ...

bu tip otomatik kavanoz yapılabilirse. milyon dolarlık bir kickstarter projesi olur.
kahveni koy kapağı kapat. membran vs. bir sistem ile içerideki oksijeni yavaş yavaş nitrojen ile değiştirsin.

Şöyle bir alet buldum :katil2:

Neden Türkiye'de bir ekipman ya hiç yok yada en üst seviyesi var ...

1759125530882.png

• Beğen
Reactions: rms
Medikal oksijen konsantratörleri çalışma prensibi olarak havadaki nitrojeni ayrıştırıyor. O nitrojeni havaya geri vermek yerine bir tüpe çekebilirseniz ucuza hallolur.

Medikal oksijen konsantratörleri çalışma prensibi olarak havadaki nitrojeni ayrıştırıyor. O nitrojeni havaya geri vermek yerine bir tüpe çekebilirseniz ucuza hallolur.

Oksijen üretici cihazlar PSA prensibi ile çalışıyormuş

Bu süreçte de nitrojen, zeolit denen bir madde içerisinde biriktiriliyor, doğrudan gaz olarak salınmıyor. Böyle olunca da sonra nitrojeni zeolitten dışarı çıkarmak gerekir. Muhtemelen saflık da iyice azalır.

Hmm evet zeolit boncukları geçen youtubeda görmüştüm ama prosesin tam çalışma şeklini bilmiyordum. Chatgpt şöyle diyor:

Cihazın içinde nasıl çalışır​

• Adsorpsiyon sırasında: sıkıştırılmış hava zeolit yatağından geçer → oksijen devam eder, azot tutulur.
  • Rejenerasyon sırasında: yatak basıncı düşürülür → azot serbest kalır, genellikle odaya atılır.
  • Bu çıkış akışı çoğunlukla azottur (%90–95 civarı), ama tamamen saf değildir — içinde hâlâ biraz oksijen, argon ve iz gazlar bulunur.

Toplama​

• Tahliye çıkışını (genellikle susturucu ya da porttan çıkar) yakalamanız gerekir.
  • Gazı bir torba veya tanka yönlendirebilirsiniz.
  • Daha yüksek saflık istiyorsanız, ikinci bir PSA aşaması veya ek saflaştırma gerekir (sanayide azot jeneratörleri de bu şekilde çalışır).

Sanayi azot jeneratörleri böyle çalışır diyor.

Demek ki cihazın giriş ve tahliye kısımları sızdırmaz bir şekilde borulanabilirse bir kaç tur aynı proses yaptırılarak nispeten saf bir nitrojen elde edilebilir.

Lastiklere azot dolduran spreyler var diyor chatgpt efendi. Ama Türkiye'de aratınca sadece "lastik parlatma spreyi" çıkıyor :katil2:

Eğer asıl amaç nitrojen üretmekse ayrı bir konu. Ama kahve paketinin açıldıktan sonra hava ile temasını korumaksa zaten nitrojenden sonra birde paketi hava geçirmez hale getirmek gerekecek. Yukarıdaki mesajlarda vakum önerisi gelmişti. Bende o önerilere ilave olarak bir öneride bulunayım. 250 gramlık paket açıldığında tek kullanımlık hacimlere vakumlayarak bölüp saklamak çözüm olabilir.
Şöyle bir ürün iş görebilir.

Şimdilik oksijen sensörünü sipariş ettim. Eğer bulabilirsem şöyle 1 litrelik bir tüp, onu kullanacağım.

İlk yapılan yakıt pillerinde membran yokmuş.
Tüpün birine hidrojen diğerine hava doldursak hidrojen ile oksijen birleşip suya dönüşecek.
Azot kalır. Ama ne kadar sürede oksijen tamamen biter belirsiz. :)
https://americanhistory.si.edu/fuelcells/origins/orig1.htm

Hidrojeni yakarak elde etmeyi denemeyin çok pis patlıyor hidrojen. Çocukken denemiştim. :)

Son düzenleme:
Kuru buz, nitrojen olarak nitelendirilmektedir. Bazı sitelerde karbondioksit olarak belirtilmiş.

Eğer nitrojen ise, mutfak kullanımı için satılanlardan alınabilir. Kahve saklamak için nasıl kullanılır?

Konunun çıkış noktasına değinerek: bana en mantıklı gelen çiğ, yeşil kahve çekirdeği almak. Kavurma düzenekleri çok basit. Delikli metal bir kutu, onu döndüren bir motor, bir de sıcak hava tabancası. Yeşil kahve dondurucuda yıllarca saklanabiliyor.

Tam bu sisteme geçecektim ki kahveyi bıraktım. Yoksa deneyimlerimi paylaşırdım :)

Azot genellikle gıda maddelerinin tadını bozmakta mahirdir.
Neden wakum yapmayı düşünmüyorsun diğer öğütülmüş kahve satıcıları gibi.
"Jakobs Filtre Kahve" paketini ilk açtığınızda (Reklam olmasın zira artık boykotumdadır kendisi) ortama dağılan buram buram kokuyu artık filistinden sonra duyamıyorum. Lakin rakibi yok bence.
Hakeza konserve gıdalarda öyle. Wakum yada aşırı ısı altında paketlenip dezenfekte edilmesi.
Artık azot yüzünden siyah zeytin zevkim uçtu gitti.
Ambalajlı gıdaların tamamı azotla doldurulduğundan iğrenç bir tat oluşuyor.

@Dede azot intert bir gaz, tadda değişiklik yapması mümkün değil. Senin hissettiğin tat farkının sabebi muhtemelen başka bir faktördür. Belki paketlemenin kendisinden kimyasallar karışıyor gidaya.

Bir yerde okuduğum yoruma göre vakumlama neticesinde kahvenin aromasının büyük bölümünü kaybediyorsun. Vakumlamada çekirdekteki bütün aroma çıkıyor ve vakum pompası tarafından alınıp götürülüyor diyor. Yani vakumlama yaparken mis gibi koku, büyük keyif, sonra kahveyi içerken hüsran :D

Konunun çıkış noktasına değinerek: bana en mantıklı gelen çiğ, yeşil kahve çekirdeği almak. Kavurma düzenekleri çok basit. Delikli metal bir kutu, onu döndüren bir motor, bir de sıcak hava tabancası. Yeşil kahve dondurucuda yıllarca saklanabiliyor.

Tam bu sisteme geçecektim ki kahveyi bıraktım. Yoksa deneyimlerimi paylaşırdım :)

Kahve bağımlısıyım ama bu kadar da abartmak istemem açıkçası :)

Aslında karbondiyoksit de kullanabilirim. Elimde bitkili akvaryumdan kalma yarım littrelik CO2 tüpü var. Ama CO2 gazı, N2 kadar inert değil.

1 litre gibi bir tüp bulmam lazım, ama Linde dışında. Bunlardan zamanında asetilen ve oksijen alıyordum, tüpler için aylık abonelik ödüyorsun. Düşün, tüp duruyor bir kenarda, ama aylık para yazıyor :temkinli1:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,342
Üyeler
3,310
Son üye
Sdt01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back