Kendin yap XR2206 5 Hz ile 300 kHz ayarlı sinyal jenaratörü

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,942
Atölyem için güç kaynağı, osiloskop gibi birçok ekipman edindim. Ben eksikleri giderdikçe ihtiyaçlar da sürekli artıyor. Bu iyi bir şey çünkü yaptığım işlerin derinliği artıyor ve birçok değeri takip etme imkanı kazanıyorum demektir. Tabii her güzel şeyin katlanılması gereken bir bedeli de var!

Neyse uzun zamandır denemeyi düşündüğüm bir projeyi artık uygulamam gerekiyor. Çünkü atölye eksik listemde yer alan sinyal jeneratörünü henüz alamadım. Neden bugün yapmaya başladım? Hurda kartlardan biriktirdiğim malzemeler yeterli seviyeye ulaştı, ortaya çıkan sonucu sağlıklı bir şekilde test edebilecek imkanlara sahibim yani şimdi tam zamanı.

Denemek istediğim proje, John isimli bir İngiliz tasarımı ve orijinal tasarım internet sitesinden takip edilebilir. ( http://www.vwlowen.co.uk/arduino/xr2206/XR2206-function-generator.htm ) Sitesinde PCB, şema ve kodları dahil bütün dokümanları paylaşmış. Copyright sayfasında referans göstererek paylaşmak konusunda genellikle bir itirazı olmadığını ifade etmiş. Bende o site kapanırsa bütün kaynakların erişilebilir olması için bir kez daha burada paylaşıyorum.

Güç kaynağı, XR-2206 sinyal üretici, opamp ve gösterge olarak proje tasarımı birkaç bölümden oluşuyor. Bütün bunlar iki adet PCB üzerinde toplanmış. Birisi ana kart diğeri ise sayaç işlevi olan gösterge için max7219 ile kontrol edilen 8 haneli 7-segmet frekans sayacı. Sayaç iyi çalışıyor fakat yazılım uygulandığında iki ölçüm arasında 1 saniye geçicme oluyor diye bir uyarıda bulunmuş. Belki ileride bu sayaç daha hızlı bir mikroişlemci ile revize edilerek bir iyileştirme yapılabilir.

Sinyal jenaratörü şeması.
xr2206-circuit.png

Frekans aralığını belirleyen kondansatör değerleri.


2021-03-25_202206.png

Güç kaynağının şeması.
power-supply.png

Bu da sayaç şeması.

LED-display-circuit.png



John tarafından hazırlanmış baskı devre çizimleri ve yerleşim gösterimi. Çok detaylı güzel bir çalışma hazırladığı için gıyabında bir kez daha teşekkür edeyim.
xr2206-pcb-artwork.png

xr2206-layout.png
finished-xr2206-pcb.jpg


led-artwork.png

led-layout.png

led-display.jpg

Bu da ekranda kullanılan Arduino kodları.

Arduino 8 haneli 7 segment frekans sayacı:
#include "LedControl.h"
// https://github.com/wayoda/LedControl/releases

#include <FreqCounter.h>
// http://interface.khm.de/index.php/lab/interfaces-advanced/arduino-frequency-counter-library/
// Counter input must be D5.

//LedControl lc=LedControl(DIN,CLK,CS,1);
LedControl lc=LedControl(6, 8, 7, 1);

unsigned long frq;

void setup() {
  lc.shutdown(0,false);
  lc.setIntensity(0,4);
  lc.clearDisplay(0); 
  delay(2000);
}

void loop() {
  FreqCounter::f_comp=10;               // Cal Value - Calibrate with professional Freq Counter
  FreqCounter::start(1000);             // 1000 ms Gate Time for 1Hz resolution.

  while (FreqCounter::f_ready == 0);    // Wait for counter to be ready

  frq=FreqCounter::f_freq;
  lc.clearDisplay(0);                   // Clear LED display.
  printNumber(0, frq);                  // Break number into individual digits for LED display.
}

void printNumber(int addr, long num) {
  byte c;
  int j;
  int d;
  num < 1000 ? d = 4 : d = countDigits(num);
  for (j=0; j<d; j++) {
     c = num % 10;                      // Modulo division = remainder
     num /= 10;                         // Divide by 10 = next digit
     boolean dp = (j==3);               // Add decimal point at 3rd digit.
     lc.setDigit(addr, j, c, dp);
  } 
} 

int countDigits(long num) {
  int c = 0;
  while (num) {
    c++;
    num /= 10;
  }
  return c;
}
 
Bu uzun zamandır yapmak istediğim bir proje olduğu için amatörce bir baskı devre hazırlamıştım. Projede kullanılan sayaçın aynısından da almıştım. Öncelikle neredeyse bir sene belki daha uzun zaman önce hazırladığım fakat uygun matkap uçlarım olmadığı için kenarda kaldırdığım PCB'ye delikler açarak başladım.

IMG_20210325_013649.jpg


Daha sonra aşağıda gördüğünüz bileşenleri dizdim. Bu dizgi işleminde kullanılan bütün malzemeler geri dönüşümden elde edildi. :cool:

Aşağıda opampların takılı olmadığını göreceksiniz. Orijinalleri olmasa da alternatifleri geri dönüşümden elde etmiştim, yani almama gerek yok. Tek eksiğim birkaç kondansatör, potansiyometre ve trimpotlar. Bunlar yüzünden şu an test edemiyorum.

IMG_20210325_151101.jpg


Fotoğraflarda görünmeyen kutu, 2X12 VAC simetrik trafo gibi malzemelerim de geri dönüşümden elde ettim ve hazır. Projenin tamamını geri dönüşümden elde edilen malzemeler ile üretmek gibi bir hedefim de vardı fakat bu biraz zaman alır. O yüzden eksik olan birkaç malzemeyi bir elektronikçi ziyaretimde temin edeceğim. %90 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı da hedefim için başarılı bir oran.
 
Elinize sağlık, güzel çalışma ve içerik olacak şimdiden belli.. Zamanında bir cihazı test etmek için hazırladığım basit bir sinyal jeneratörünün çalışma videosunu buradan paylaşmak istedim. Jeneratör devresi ad9833 içeren bir dds modül + opamp + mcu üzerine kurulu. Sinyal frekansını, faz kaymasını ve sinyal şeklini(sinüs, üçgen ve kare) yazılım ile ayarlayabiliyoruz. Bundan dolayı oluşturulan sinyalin frekansının ölçümüne gerek kalmıyor. buna bir kontrol ekranı eklenip çıkış katı da geliştirilerek güzel bir proje daha çıkartılabilir. Benim şimdilik bunu yapmaya zamanım yok ama ilgilenecek arkadaşlara bir alternatif fikir olabilir diye sunmak istiyorum.

 
Son düzenleme:
Eline sağlık @tekosis. Tabi hepimiz zaman sorunu yaşıyoruz fakat bu çalışmaları Jonh'nun yaptığı gibi bir bütün haline getirmek çok önemli. Güzel bir alternatif.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,481
Üyeler
2,477
Son üye
krmz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top