Sizi çok iyi anlıyorum. Kendi evimde oturuyorum ama dediğim gibi kirada mülküm filan yok. Evlerin ve kiraların ucuzlaması işime gelir evimi değiştirmek vb için. Ancak ev sahipleri durumun bir parçası ve onları, kiracıları ve bu durumu yaratan sistemin sebepleri ile dinamiklerini anlamadan bir çözüm üretmek imkansız. Kendimizi kandırıp hayali suçlular yaratmaktan öteye geçemeyiz.
Karadağ, Bulgaristan, Amerika gibi yerlerde bu dediğiniz mümkün. Örneklerini gördüm biliyorum. Ancak bu şekilde mülk almanın Türkiye'de mümkün olduğunu sanmıyorum. Gelişmiş ülkelerde ve bahsettiğim ülkelerde kira çarpanı 13-18 yıl seviyesinde. Türkiye'de ise artık 30lu yılları geçmeye başladı.
Buradan basit bir matematikle 30 yılda alacağınız kiraya eşdeğer bir evi kredi alıp, küçük bir peşinat yatırıp gerisini kiracıya ödeterek almanız imkansız. Hiçbir zaman da mümkün olduğunu hatırlamıyorum. Öyle olsaydı kiracılar gidip ev alırdı. %70-%80 civarında peşinat öderseniz ancak olabilir. Ben kendi evimi alırken şanslıydım, faizler tarihi dip seviyedeydi. Buna ve hızlı artan enflasyona rağmen taksitlerimin kiraya eşit hale gelmesi 6-7 yıl sürdü. Şu anda piyasadaki reel fazi oranlarıyla böyle bir şansı yakalamak da kolay değil.
Ayrıca, şu anda konut kredisi de vermiyor bankalar. Kamu bankaları hiç vermiyor. Kağıt üzerindeki komik faizlere uymak zorunda olduklarından. Sitelerinde gördüğünüz rakamların bir anlamı yok. Nakit ile dönüyor piyasa. Bir daire kiralamanız gerekiyorsa,
burada ucuza bulabilirsiniz.