kondansator bosaltma

Katılım
7 Mart 2022
Mesajlar
28
merhaba arkadaslar
kondansator bosaltmayi normal direnci iki ucuna degdirerek bosaltabilirmiyiz yada tornavidayi iki ucuna degdirerek?
simdiden tesekkurler
 
Tornavida arktan zarar görür. Onun yerine yüzeyinin bozulması önemli olmayan başka bir metal parça kullan.
 
10W 2R2 direnç ile deşarj ediyorum ben büyük kondansatörleri
Burada mantık hem direncin yüksek akıma dayanması (10w) hem de düşük dirençli olması değil mi? Yani mesela 1ohm 10w direnç daha büyük kondansatörleri boşaltabilir değil mi?
 
merhaba arkadaslar
kondansator bosaltmayi normal direnci iki ucuna degdirerek bosaltabilirmiyiz yada tornavidayi iki ucuna degdirerek?
simdiden tesekkurler
Deşarj edilecek kondansatörün voltajı ve sığası nekadar yüksekse bu değerlere paralel olarak daha yüksek omajlı ve daha watlı direçlerle deşarj edilir.
Örneğin 2200 uf 400 voltu 100 Ohm 10 Watt gibi dirençle deşarj etmek gibi. (Biraz fazla çatırtı duyulursa direnç değeri artırılır)

Bazı videolarda power kablosunu çektikten sonra "Biraz bekleyeyim de kapasitör boşalsın" diyorlar.Eğer devrede ona deşarj eden direnç PCB de takılı değilse 24 saat bekleseniz bile o kondansatör sizi okkalı şekilde çarpar.
Bu konuyu anlatan örnek video

 
C kapasiteyi belirtiyor.
R ise direnci
R. C zaman sabiti hesabı öğrenirsen kaç ohm direnç ile hangi kapasiteyi ne kadar sürede deşarj edeceğini görürsün
Bu şarj süresini hesağlamak içinmiş. Ama ortada güç kaynağı olmayınca deşarj oluyor yani. Teşekkürler.
 
@volta Kondansatörünün şarj yada deşarj süresi kondansatörün kapasitesine ve bu kondansatöre seri bağlı olan direncin değerine bağlıdır. Bu değerlerden herhangi birisi büyürse T=RxC formülünden T ile ifade edilen süremiz de uzar. Elimizdeki kondansatörün şarj ya da deşarjında C değeri sabit olduğundan R azalırsa süre azalır, R artarsa süre artar. Bu durum hem şarj hem de deşarj için geçerlidir. Aralarında doğru orantı vardır.
 
Ben zaman sabiti formülünden sanki kapasitör büyüdükçe ohm değeri düşürülür anladım ama yanlış mı anlamışım acaba?
Burada benim anlattığım konu .Kondansatörlerin güvenli şekilede deşarj edimesine ait olan
Q denen yük Voltaj ve sığanın çarpımına eşit olduğundan .Kapasitöre zarar vermeyecek şekilde boşaltmak için yüksek Q değerlerinde direnç değeri artırılır.
Orada RC Time Constant konusu bir tür zaman geciktirme gibi bir konudaki hesaplama
 
Kapasitörün hızlı deşarj olması kapasitöre nasıl bir zararı olur? Bence olmaz. O yüzden dirençle falan uğraşmaya gerek yok. Bir metal yüzeye kapasitörü sürt, birkaç kere çatırdat tamamdır :D
 
Yav pinler kısa devre yapılıyor tamamda Tornavidanın ucunu o hale getiren enerji 2-3 mm uzaktaki yalıtım malzemesinede birşeyler yapar heral :)
Ne lüzümu var paşa paşa yavaş boşaltsın.
 
Bu dirençsiz kısa devre etmeyi biraz araştırdım da tahminimden daha da çok riski varmış
Linki
Elektronik Mühendislerine ait bir sitede yazanların google çevirisi:
"Elektrolitik kapasitörler, kısa devre olaylarında mutlaka meydana gelecek olan aşırı tepe akımlarından kalıcı olarak zarar görebilirler. Bunun nedeni, (a) iç direncin anlık, ancak büyük bir güç kaybına (ısı!) sıcak noktalar oluşabilir. Elektrolit bu küçük bölgeler boyunca buharlaşabilir ve yalıtkan alüminyum oksit tabakasında da hasar meydana gelebilir.

Şanslıysanız, kapasitans biraz düşecek veya kutunun tepesi şeklini kubbe gibi bir şeye dönüştürebilir. Çok şanssızsanız, kapak bozulabilir ve biraz ısınabilir (ve sonunda patlayabilir).

Çok büyük akımlarla, örn. Anahtarlamalı güç kaynaklarının birincil kapaklarına ani olaylar sırasında, kapakların sağlıksız bir şekilde nasıl ısındığını gerçekten hissedebilirsiniz (canlı devrelere veya şarjlı kapaklara dokunmayın!!!). Bu tür ani kalkış olayları, akımın ters yönde ("kapağa") akması gibi bir kısa devre koşulunun tersi olarak görülebilir.

BTW: Seramik gibi diğer kapasitörler için de geçerlidir. Hızlı deşarj olaylarına maruz kaldıklarında seramiklerin de patladığını gördüm. Seramik dielektrik malzeme, elektrik alanı değiştiğinde şeklini çok az değiştirir. Bu hızlı olursa, kapasitörün patlaması için yeterli kuvvet oluşturulabilir. Disk kapasitörler bazı suistimallere dayanacaktır, seramik çok katmanlı kapasitörler (MLCC'ler) oldukça hassastır."
 
kondansatörü metal ile kısa devre etmek sakıncalıdır. Aşırı akımdan zarar görebilir. Wattlı bir kaç ohm direnç veya bir bakır sargılı trafonun primerini kullanarak deşarz edebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,642
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top