Korad KA3005P paralel bağlama testi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün elindeki iki tane Korad KA3005P güç kaynağını paralel bağmayı denedim. Bağladım, çıkışları 10V olarak ayarlayıp çıkışları ON yaptım. Bir çıkıştan diğerine 16 mA gibi bir akım akıyor.

1707392632609.jpeg

Yuke bindirince ne oluyor acaba, akim paylasimi nasil yapiliyor? 10A istediginde 5 -5 bolusebilecekler mi ki? :dusun2: Akim limitlemesi nasil olacak?

Sağdakini 15 V yaptım. Diğer kaynağa biraz daha fazla akım akıyor. Ekran tarama usulü çalıştığı için haneler net görülmüyor. Ama sol kaynak 14.98V, akım 0.

1707392752929.jpeg

Şimdi bu noktada biraz irdeleme yapalım. Ne oluyour? Ben kendi yorumumu yapayım başkaları da yapsın

Sağdaki kaynağın referansı biraz daha yüksek olduğu için çıkışın kontrolünü ele geçirmiş ve çıkış voltajını belirliyor. Diğer kaynak, zaten istenen voltaja ulaşılmış diye pass tansistörlerini tamamen kapatmış. Akan akım da muhtemelen çıkıştaki deşarj direncinden akan akım. Bu yoruma katılmayan varsa yazsın. Veya eklemek isteyen varsa yapsın. Sonra yük ile deneyeceğiz.

Soyle bir sey dusundum. Iki aletin cikisina da Schottky diyot eklesek, bu sayede 0.2V dusume karsilik arada sizinti olmasi engellenir. Acil bir iste fazla akim gerekirse cozum olabilir.

Gerçekten de şimdi güç kaynaklarını birbirinden ayırdım. Sağdakinin voltajı 9.9999 V, soldakinin voltajı ise 9.9987 V

Benim önerim sorunun temeline inip çözüm üretmek yönünde. Daha şık bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Bu sayede 2 değil n sayıda kaynak paralel bağlanabilir.
Bence sorunun çıkış noktası voltaj referansları arasındaki farklardan kaynaklanıyor. Güç kaynakları küçük bir modifikasyon ile harici bir kaynaktan referans alabilir hale getirilirse, her iki güç kaynağı aynı referans ile çalıştırılıp sorun çözülebilir diye düşünüyorum. Tabi bu durumda her iki güç kaynağının kalibrasyonunun harici referansa göre yapılması durumu ortaya çıkabilir.

Bosta iken guc kaynaklarindan dusuk voltajli olaninin gucu kapatmasi normal. Yuklenmede de durum cok degismeyecektir.
Guc kaynaklari cikisina kucuk birer direnc ekleyip oyle paralel baglamak da yapilacak deney asamalarindan birisi olmali.

Direnc yokken ne olup bitiyor?
Direnc varken ne olup bitiyor?

Benim önerim sorunun temeline inip çözüm üretmek yönünde. Daha şık bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Bu sayede 2 değil n sayıda kaynak paralel bağlanabilir.
Bence sorunun çıkış noktası voltaj referansları arasındaki farklardan kaynaklanıyor. Güç kaynakları küçük bir modifikasyon ile harici bir kaynaktan referans alabilir hale getirilirse, her iki güç kaynağı aynı referans ile çalıştırılıp sorun çözülebilir diye düşünüyorum. Tabi bu durumda her iki güç kaynağının kalibrasyonunun harici referansa göre yapılması durumu ortaya çıkabilir.
P modellerde PC baglantisi var. Ben de yukarida ona deginmistim PC uzerinden kontrol ediliebilir mi acaba diye?

Sorundan kastım (kişinin mükemmelletciyiliğine göre değişebilir) iki güç kaynağıda aynı çıkış gerilimine set edildiği halde gerçek hayatta terminalleri arasında potansiyel bir fark varki birinden diğerine akım geçişi olması. Teorik olarak ikiside aynı gerilime set edildiğinde ve paralel bağlandığında terminaller arası potansiyel 0 volt olması beklenir. Potansiyel fark sıfır olunca kaynaklar arası akım geçişide sıfır olmalıdır. Yani teoride olması gereken budur.

Sorun dediğin nedir? Şu ana kadar bir sorun yok bana göre.
Bana görede sorun yok. Yukarıdaki mesajda sorun diye bahsetmem doğru bir kelime seçimi olmamış. Keşke "sorun" yerine "potansiyel farktan kaynaklı bir güç kaynağından diğerine akım geçişinin sebebi" diye uzatarak yazsaydım. Cümledeki anlatım zayıf kaldığı için yanlış anlaşılıyor.

Harici referans kullanımı özellikle "external osc" (standart 10MHz) rf test ekipmanlarında bulunan ve kullanılan bir özellik. Bu sayade cihazlar arası frekans hatası sıfır yada sıfıra çok yakın oluyor.

Bizim beklentimiz, güç kaynağının paralel bağlanması durumunda iki kat daha fazla akım alabilmek, güç kaynaklarının da herhangi bir şekilde bir hata moduna girmemesi ve herhangi bir sebepten dolayı aşırı ısınmaya başlamaması, veya bozulmaması. Eğer voltaj farklarından dolayı bu akım iki kat değil de 1.9 kat da olsa o da başarılı bir sonuçtur. Müsait olunca yük altında deneme yapacağım.

Farkındayım. Bu beklentinizin olabilmesi içinde güç kaynaklarının tıpkı paralel bağlanan özdeşe yakın aküler gibi davranması gerekir. Yük altında yapacağınız deneyde bu güç kaynaklarının birebir bölüşüm yapmasalar bile yakın şekilde yükü bölüşeceklerini düşünüyorum.

Evet test ettim. Elektronik yükü 1 A adımlarla arttırdım. İlk önce sağdaki güç kaynağı (baskın olan) 5 A e kadar devrede kaldı, soldaki hiç akım vermedi. Akımı 6 A yapınca soldaki güç kaynağı akım vermeye başladı. Sonunda 10 A sorunsuz çektim ve voltaj da hala 10 V idi. Akım 10 A geçince her iki güç kaynağı da CC moda girdi.

Yani neticede Korad KA3005P gibi dijital olarak voltaj ayarlanan, ve ayarlanan voltaj da çıkışa çok az bir hata ile yansıyan güç kaynaklarında paralel bağlama ile ilgili bir sıkıntı yok.

Diger kaynagin da devreye girmesi icin 6A cekmene gerek kalmayabilirdi?

Diger kaynagin da devreye girmesi icin 6A cekmene gerek kalmayabilirdi?

Direnç bağlayınca yük voltajı düşecek. Bir de güç kaynaklarının akımı eşit paylaşmasının nasıl bir avantajı olur?

Esit zorlanmalari iyidir. Birinin cani cikarken digerinin yatmasi hos degil.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back